Top
TravelRebel Testing the new canon EOS R in Bangladesh

Bangladesh is vooral gekend om zijn prachtige rivieren en uitzonderlijke manier om nieuwjaar kan vieren. Maar er is zoveel meer aan dit land zoals zijn mooie natuurelementen, kleurrijke festivals en niet te vergeten de unieke cultuur.

“And here’s the kicker: South Asia’s greenest jewel, rich is culture and heritage, is still off the beaten tourist path, just waiting to be truly discovered. “

Charlotte Noël – TravelRebel
Bengaals Nieuwjaar - Traditionele kledij - Dhaka, Bangladesh
Bengali New Year in Dhaka – Bangladesh

BESTE REISTIJD BANGLADESH

Hoog seizoen (oktober tot maart): veel regen in oktober, koudere temperaturen in januari en februari. Mogelijke stijging van de prijzen in de regio van Cox Bazar.

Schouderseizoen(april-mei): ik ben in april geweest omdat ik niet graag reis tijdens hoogseizoen. Het is ook beter voor de bevolking om winst te maken van toerisme gedurende het hele jaar. Op 14 april kan je mee het Bengaals nieuwjaar vieren. Dit was voor mij een reis om nooit te vergeten! Weet wel dat het super heet is in mei en er bijna geen regen valt. Maar er zijn wel kei leuke dingen om te doen tijdens het schouderseizoen: mango’s worden rijp, wie houdt er niet van een lekkere mango? En je kan samen met honingjagers op zoek gaan naar honing. Jammer genoeg ben ik allergisch aan bijen en wespen.

Laag seizoen(juni-september): moessonklimaat, heet maar verdraagzaam door de regen. Perfecte moment om thee te plukken in Sylhet!

Bengaals Nieuwjaar - Traditionele kledij - Dhaka, Bangladesh

Meer hulp nodig bij het plannen? Hier zijn 16 tips die je echt niet wil missen als je naar Bangladesh gaat

Het land heeft zes seizoenen

Wist je dat Bangladesh bekend was om zijn zes verschillende seizoenen (Sadartu)? Door zijn geografische ligging, heeft het land voornamelijk een subtropisch klimaat(dus warm en vochtig). De traditionele zes seizoenen zijn: Grisma (zomer), Barsa (regen), Sarat (herfst), Hemanta (late herfst), Shhit (winter) en Basanta (lente).

Wist je dat Bangladesh bekend was om zijn zes verschillende seizoenen (Sadartu)?

Charlotte Noël – TravelRebel

Bangladesh heeft eigenlijk drie verschillende opmerkelijke seizoenen:

November – februari: droge winter.

Maart – mei: pre-moessonklimaat.

Juni – oktober: regenseizoen.

Midden oktober tot midden november wordt vaak beschouwd als herfst terwijl maar ook als lente wordt gezien.

Nu je dit weet, kan je jouw koffer gepast inpakken!

https://www.instagram.com/p/BwkJi0VFgUp/?utm_source=ig_embed

Visum voor Bangladesh

De meeste mensen hebben een visum nodig. Je kan eentje voor 30 dagen aanvragen bij aankomst voor verschillende nationaliteiten. Ik heb de mijne in de lokale ambassade in Brussel aangevraagd voor € 50 zodat alles moeiteloos zou verlopen bij aankomst in Bangladesh.

Munteenheid en geld in Bangladesh

De lokale munteenheid is taka(tk) dus vergeet niet om geld te wisselen of af te halen in de stad. Ik gebruikte enkel mijn Masterkaart en lokale takas dus ik heb geen idee of ze dollars accepteren. Je kan eventueel in je hotel vragen of ze daar geld wisselen maar je zal waarschijnlijk niet de beste tarief krijgen. In de meeste grote steden zijn er geldautomaten voor vreemde munten maar niet in alle.

Travel in Bangladesh, Experiencing Bengali New Year

Mobiele telefoons

Je kan je telefoon meenemen en gebruik maken van een lokale simkaart. Het zou handiger zijn moest je eentje met dubbele simkaart hebben. Echt een aanrader als je veel reist! Er is overal 3G mogelijk en in de steden zelfs 4G. Ik had geen problemen met mijn simkaart en gebruikte vooral mobiele internet die daar echt super goedkoop is!

Reis goedkoop in Zuid-Azië

Bangladesh is een super goedkope bestemming. je kan daar met de bus, trein of zelfs binnenlandse vluchten rondreizen. Een bus ticket kost gewoonlijk tussen 80tk en 200tk (€0,8 – €2). Autobus met airco of een auto huren kost ongeveer 600tk (€6).

Een maaltijd in een lokale restaurant kost maximum 150tk, maar er worden ook internationale gerechten aangeboden in verschillende restaurants en dit niet meer dan 1800tk kosten (= €20)!

Bangladesh is een uitstekende backpack bestemming omdat je dagelijks kan rondreizen voor maximum €20/dag!

CHARLOTTE NOËL – TRAVELREBEL
Travel in Bangladesh, Experiencing Bengali New Year
Bengaals Nieuwjaar in Dhaka, Bangladesh

Een bestemming die niet voor iedereen is weggelegd

Een pijnlijke waarheid maar wel belangrijk: Bangladesh is prachtig maar het is niet voor iedereen weggelegd. Ik zou je niet aanraden om het land alleen te bezoeken tenzij je reiservaring hebt in andere ontwikkelingslanden. Verwacht niet te veel want het kan soms wat anders lopen dan wat je gehoopt hebt.

https://www.instagram.com/p/BwgBdWZFt_m/?utm_source=ig_embed

Vervoer in Bangladesh

(auto)bussen

Als je daar een lange tijd blijft, is het leuker en super goedkoop om met de bus de steden te bezoeken. Die zijn comfortabel en rijden veel.

Boot

Je moet zeker eens de rivierboot gebruiken als vervoer. Door onze boottrip hebben we de Sundarbans ontdekt waar je Bengaalse tijgers kan spotten. Dit is echt een unieke ervaring!

TravelRebel Testing the new canon EOS R in Bangladesh

Trein

Met de trein rijden is eigenlijk veiliger dan met de auto of bus maar het treinaanbod is wel beperkt.

Ik vind ook dat de treinen daar aangenamer zijn dan de bussen. Je kan zelfs eerste klas rijden. Voor een duidelijke overzicht van routes, duur, prijzen en dienstregeling kan je best terecht op de website van Bangladesh spoorweg. Je kan hierop geen tickets kopen maar het kan wel helpen bij het plannen van je reis.

Vliegtuig

Als Bangladesh eerder een korte reis is kan je best binnenlandse vluchten nemen vanuit Dhaka. Dit is niet duurzaam maar wel tijdbesparend.

Travel in Bangladesh, Experiencing Bengali New Year
Travel in Bangladesh, Experiencing Bengali New Year

Foto paradijs

Tijdens je reis in Bangladesh zal je veel gevraagd worden voor een foto, dus hierbij ben je gewaarschuwd. De lokale bevolking is altijd geïnteresseerd in toeristen die hun land bezoeken. Je zal zeker op meerdere selfies staan, net als ik. En soms word je zelfs opgezocht op Facebook.

toen ik daar was, werd ik geïnterviewd door verschillende zenders en radio’s. Zelfs BBC stelde mij vragen over het Bengaals nieuwjaar.

Omdat er weinig buitenlanders naar Bangladesh gaan, is de bevolking steeds nieuwsgierig. Je zal er aan moeten wennen dat mensen foto’s en video’s van jou nemen.

Bengaals Nieuwjaar in Dhaka
Charlotte Noël in Bangladesh
Father in Dhaka Bangladesh - Bengali New Year

Je wordt niet snel opgelicht

Aangezien Bangladesh geen bekende bestemming is voor toeristen, is er ook weinig oplichterij vergeleken met andere landen. Blijkbaar moet je wel oppassen in CNG(auto-rikshaw), maar je moet je in het algemeen geen zorgen maken om oplichterij zoals in Indonesië, Vietnam, Thailand,… hopelijk blijft het ook zo!

Gebrek aan infrastructuur

Let op voor onverharde wegen en toiletten. Bangladesh heeft weinig Westerse toeristen dus je zal ermee moeten leven. Het vervoer kan soms een hel zijn maar het is zeker de moeite waard. Niet alle toiletten op weg zijn proper dus neem altijd toiletpapier mee. Het is echter niet de meest luxueuze bestemming.

Gegarandeerd de beste reiservaring

Bangladesh maakt mij echt gelukkig. Het is misschien niet de makkelijkste plaats om naar te reizen door het gebrek aan infrastructuur maar ik voelde mij daar helemaal thuis. De meeste reizigers in Bangladesh vinden dat de lokale bevolking het land mooier maakt en het klopt ook. De mensen daar zijn zo gastvrij, lief en geïnteresseerd. Ga naar lokale festivals zoals het Bengaals nieuwjaar om hun gastvrijheid te voelen. Het geluk van die prachtige mensen zal je hart verwarmen.

https://www.instagram.com/p/BwrHHbxlz9o/?utm_source=ig_embed
https://www.instagram.com/p/Bwoq1HXlYjm/?utm_source=ig_embed

Je voelt je veilig in Bangladesh

Hoewel Bangladesh een arm land is, zal je je toch veilig voelen. De mensen zijn blij om jou te mogen ontvangen in hun land. Ze zijn geboeid en super behulpzaam. Vaak zullen ze je ook vragen stellen en willen jou het beste van het land tonen. Ik was aanwezig op drukke evenementen en voelde mij echt op mijn gemak.

kleurrijke Mongol Shobha Jatra-processie in Dhaka Bangladesh - Bengaals NIeuwjaar
kleurrijke Mongol Shobha Jatra-processie in Dhaka Bangladesh - Bengaals NIeuwjaar

Ga voor de toeristen!

Dit is het moment om naar een onbekende bestemming te reizen. Ja, NU! Je komt amper toeristen tegen en als je niet voor toeristische reizen bent, dan is Bangladesh je unieke kans.

Let op je gezondheid

Zoals de meeste van jullie weten, is mijn gezondheid heel belangrijk wanneer ik reis. En ik wil mensen bewust maken dat ze de nodige vaccinaties en gezondheidsverzekering tijdig in orde brengen.

Ik heb een goed gesprek gehad met mijn dokter over Bangladesh. Hoewel ik de meest belangrijke reisvaccinaties al heb gehad, had ik toch mijn dokter’s mening nodig. Zij zou mijn bloed bij terugkomst testen op Hepatitis C en E omdat hiervan nog geen vaccins bestaan. Ik raad jullie echt aan je te laten vaccineren tegen Hepatitis A en B!

Reizigers maken zich vooral zorgen om tropische ziektes op te lopen in dit werelddeel. Daarom dat je best een afspraak maakt met je dokter en zelfs een tropische kliniek voor je vertrekt.

Travel in Bangladesh, Experiencing Bengali New Year

Reizigersdiarree in Bangladesh

Niemand wilt een reizigersdiarree als die op reis is zeker in landen als Indië of Bangladesh. Je neemt hiervoor best medicijnen om het te voorkomen of maak een afspraak met je dokter. Ik heb geluk gehad dat ik niet echt ziek werd in Bangladesh maar ik heb alsnog een parasiet opgelopen, klein souvenirtje.

Reizigersdiarree is het meest voorkomend probleem bij het reizen: ongeveer 30% tot 70% maken dit mee in de eerste twee weken van hun reis. Vaak ontstaat dit door een bacteriële infectie dus geen zorgen, antibiotica zal zijn werk kunnen doen. Maar toch bespreek je best met je dokter welke medicijnen je meeneemt.

Enkele tips om reizigersdiarree te voorkomen:

–          Drink geen kraantjeswater en vermijd ijsblokjes.

–          Flessenwater is een veiliger optie maar kijk goed naar het dopje.

–          Vermijd verse sappen, vooral in kleinere eetzaken.

–          Kook je water gedurende 10 minuten om het te zuiveren.

–          Waterfilters zijn ook altijd handig.

De hitte en vervuiling kan een invloed op je humeur hebben en je wat zwak laten voelen. Hygiëne is nog niet waar het moet zijn dus je kan wat infecties oplopen door voeding en water. Ik neem altijd mijn eigen herbruikbare fles mee maar in Bangladesh is dit natuurlijk geen goed idee. Drink daar geen kraantjeswater! Ook al ben ik tegen plastic verspilling, was het veiliger voor mij om daar flessenwater te kopen.

Je kan daar ook tropische ziektes oplopen maar dat kan makkelijk vermeden worden. Of je kan ook kans maken op een medische kit door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Maak mensen bewust van de omgeving

zoals als eerder vermeld, is het beter dat je flessenwater drinkt voor je gezondheid. En toch zou je de mensen daar ook bewust moeten maken van de gevolgen van vervuiling. Bangladesh is niet de meest ecologische plaats en daar moet verandering in komen. Het land is ook een van de landen die kwetsbaar is voor klimaat verandering door haar geografische ligging. Volgens National Geographic, zorgt klimaat verandering daar voor migratie problemen.

Je zal echt geen spijt hebben van deze reis

Je moet gewoon naar Bangladesh. Het is daar prachtig maar je helpt hiermee ook de toeristische sector daar. Duurzaam toerisme heeft veel positieve gevolgen. De media toont ons vooral de gevaren van reizen vooral in drukke landen. Maar wat weten dan over bewust reizen en de positieve gevolgen voor het land? Neem een land als Bangladesh, het wordt vaak als negatief gezien door toeristen. Maar wij kunnen zoveel terug geven aan dit land terwijl we daar ook een leuke tijd beleven. Plaatsen als Bangladesh kunnen volgens mij baat hebben bij de juiste vorm van toerisme. Laten we zo’n plaatsen bereikbaar maken naar de buitenwereld toe zodat de lokale bevolking hiervan beter kan leven. 

https://www.instagram.com/p/Bx-TEamoCOh/?utm_source=ig_embed

post a comment