Top

“Adem diep in, adem naar je buik en adem langzaam uit”, zegt yoga instructrice Dani. Terwijl de zachte passaatwind door mijn haren gaat, adem ik de pure zilte lucht diep in. Met mijn ogen gesloten zie ik nog de onwezenlijke schoonheid van Aruba, voel ik de warmte op mijn huid en laat ik de lach op mijn gezicht doorbreken. Dit is dan gelukkig zijn. 

Wanneer ik even later mijzelf onelegant in de “Camel pose” laat glijden, kan ik het niet laten om te beginnen giechelen en mijn ogen open te doen. Ondersteboven ziet die zonsondergang over de ruwe golven en robuuste rotsen er nog zo spectaculaire uit. 

Aruba - Duurzaam reizen

Na de yogales bij zonsondergang genieten we van de kookkunsten van Frank Kelly. Frank maakt authentiek en creatief eten voor je klaar langs de rand van het water op de trappen van een oud vissershuisje zonder water- en elektriciteitsvoorzieningen. We blijven eindeloos praten met een zelf gebrouwde heerlijke rum cocktail in de hand over de crisis in het nabijgelegen Venezuela, reizen/wonen in Aruba en de mogelijkheden van duurzaam toerisme. Op de achtergrond het kletterende geluid van het vuur en de golven. Frank probeert net als ik, zo veel mogelijk single-use plastic te vermijden. Terwijl ik nageniet van het heerlijke eten en ik naar de weidse oceaan kijk, mijmer ik stilletjes “ik kan niet wachten om terug naar Aruba te komen”.

Aruba - Duurzaam reizen

Bon Bini Aruba 

Welcome to Aruba. 

“The national slogan of Aruba one happy island couldn’t be more spot on. If there’s one thing you’re sure to find here, among these lovely people and entrenched in these varied, rich experiences, it’s happiness.”

Charlotte TravelRebel

Hoe geraak je nu eigenlijk in Aruba op een duurzame manier?

De eenvoudigste manier om vanuit België of Nederland naar Aruba te gaan is met een rechtstreekse vlucht met KLM. 

Wil je meer leren over hoe je bewuster kan vliegen? Lees dan hier mijn 5 tips om bewuster te vliegen en hoe je je vluchten kan compenseren

In Aruba verstaat bijna iedereen Nederlands, Engels en Spaans.

Wat mij het meest intrigeerde is de lokale taal Papiamento. Papiamento is een Creoolse taal die bestaat uit Spaanse, Portugese, Nederlandse, Engelse en Franse elementen. De echte kenners kunnen er misschien ook Arawakan en Afrikaanse talen in terugvinden maar zo ver gaat mijn talenkennis niet. 

Papiamento wordt gesproken in Aruba, Bonaire en Curaçao (ABC-eilanden) ook wel de Nederlandse Antillen genaamd.

Enkele basisbegrippen in het Papiamento die men zeker zal appreciëren als je door Aruba reist. 

 • Bon dia = goedendag/goedemorgen
 • Bon tardi = Goedemiddag
 • Bon Nochi = Goedenavond
 • Con ta bay? = Hoe gaat het? 
 • Hopi Bon = het gaat goed, ook heel goed en zou je ook kunnen gebruiken als “Zalig”. 
 • Dushi =  schatje, lekker (eten, maar in de breedste zin van het woord)
 • Danki =  dankjewel
 • Masha Danki = Hartelijk dank/ veel dank

Een zonzekere bestemming met tal van leuke dingen om te doen

Watersporten in Aruba

In Aruba schijnt de zon altijd! Hoe zalig (Dushi) is dat? 

Er zit ook steeds een meer dan welkom windje. Misschien moet ik nog wel eens terug komen om te wind- of kitesurfen in dit kleine paradijs.

Het is dus ook een heerlijke bestemming om te gaan zeilen door de constante passaatwind en het erg rustige water. Huur kleine zeilbootjes bij Palm Beach of ga mee aan boord van de grotere catamarans of zelfs zeiljachten met bemanning bij Palm Pier.

Stap aan boord bij Monforte Cruise en geniet van een dagje zeilen met een geweldige crew.

Er zijn heel wat watersporten mogelijk in Aruba zoals: kayakken, paddleboarden, wakeboarden, diepzeevissen, snorkelen, duiken, ..

TIP: vergeet je niet in te smeren met een 50 up SPF CORAL SAFE sunblock. 

Wist je dat vanaf 2020 het gebruik van zonnebrandcrèmes die oxybenzone, een chemisch/synthetische UV-filer, bevatten niet meer toegelaten worden op Aruba? Aruba wil zijn schitterende riffen beschermen want het is een van de meest bedreigde ecosystemen ter wereld en dus koop je best “Coral Safe” zonnecrèmes (kan je ook ter plaatse kopen). Lees hier alle onze tips voor reef-safe zonnecrèmes.

Aruba is een paradijs om heerlijk te ontspannen.

Je kan er overal yogalessen volgen of waag je eens aan een intensievere pilates les.  Bij Manchebo Resort & Spa kan je elke dag deelnemen aan Sunset yoga, Morning Vinyasa yoga, Guided Deep Relaxation, meditatie- en pilates lessen. Tijdens je workout geniet je ook nog eens van een adembenemend uitzicht van wuivende palmbomen, het witte strand en een felblauwe zee. Nadien kan je je lekker laten verwennen met een heerlijke massage

Als niet-resort gast betaal je $15 per les. Neem gewoon je handdoek mee en draag comfortabele kledij.

Adres: J.E. Irausquin Boulevard 55, Eagle Beach Aruba – info@manchebo.com

Verken de witte stranden

Droom jij ook al heel je leven van de witte stranden zoals in de “boekskes”, die palmbomen en dat helblauwe water? Wel, kom gewoon naar Aruba en je kan zelf met je tenen in het witte zand wiebelen.  

https://www.instagram.com/p/B2bYF9RIZv-/

Arikok National Park

Vandaag behoort 18% van het eiland tot het Nationale Park Arikok. Binnenkort wordt daar nog eens 2% aan toegevoegd. Dat wil zeggen dat ⅕ van Aruba nationaal park zal zijn!

Heel leerrijk is ook de informatieve rondleiding van de lokale ranchers én het is goed voor het natuurbehoud van het park. Je kan er ook oude muurschilderingen vinden van de allereerste bewoners van Aruba, namelijk de “Caquetio Indianen”.

Toegangsprijs voor het Nationaal Park is 11$. Door deze bijdrage kan het Nationaal Park onderhouden worden en draag je direct bij aan duurzaam toerisme. 

“Maintain, protect, and manage the existing flora, fauna, landscapes, ecological habitats and cultural-historical heritage for the benefit of future generations”

Bij de ingang van het Nationaal park kan je deze mooie beschrijving vinden van wat duurzaam reizen eigenlijk is. We proberen allemaal ons steentje bij te dragen en bewuster te reizen zodat onze kinderen, kleinkinderen en ja, ook hun kinderen, kunnen genieten van al het prachtige dat onze wereld te bieden heeft. 

Het nieuwe “SAVE OUR SHARKS” project is er eentje die me nauw aan het hart ligt als bewuste reiziger én duiker. 

Haaien zijn wel degelijk nodig in het ecosysteem en helpen bij het onderhouden van een gezonde oceaan en riffen. Haaien planten zich maar langzaam voort en zijn kwetsbaar voor de problematiek van overbevissing en het verlies van hun leefterrein. Aruba en Arikok National Park willen zich inzetten op de populatie en variatie van de haaien te laten groeien. 

Wereldwijd worden er elk uur 11.417 haaien gedood door mensen. ELK UUR. 

Hoog tijd dus om daar iets aan te veranderen. 

Ik kreeg alvast de informatie mee dat Aruba binnenkort een Marine National Park zal hebben en dat ze dus mensen met een hart voor haaien en natuurconservatie zullen aanwerven. 

Ben jij gepassioneerd door haaien, marine life en wil je je steentje bijdragen? Wel, dit zou wel eens dé ideale job kunnen zijn. 

Paradise life in Aruba - duurzaam reizen - reisblogger

Praktische duurzame gids voor Aruba

Drinkbaar kraantjeswater

Overal is er op Aruba heel kwalitatief drinkbaar water beschikbaar. Het water is er getest door de World Health Organization en is zo veilig als flessenwater.
Dus neem gerust die coole herbruikbare drinkfles mee en draag je steentje bij. 

Een beetje duurzamer reizen, een kleine moeite.

Wist je dat vanaf 2020 het gebruik van wegwerpplastic volledig verboden is in Aruba?

Op vakantie gaan we vaak meteen in complete relax modus en vergeten we soms de kleine dingen die we thuis wél doen zoals het licht in de hotelkamer uit te doen, het water niet zomaar laten lopen en je douches beperken als je kan. Lees nog meer tips in mijn Sustainable 101 artikel en reis de volgende keer ietsje bewuster.

Aruba - duurzaam reizen

Reis buiten het hoogseizoen!

Wil je een echt verschil maken met je reis naar Aruba? Reis dan buiten het hoogseizoen 

De zon schijnt er toch het hele jaar door, de prijzen zijn goedkoper in het laagseizoen en de lokale bevolking kan op deze manier genieten van een continue bezetting/inkomsten. WIN-WIN!

Paspoort

Super simpel, neem gewoon je internationaal paspoort mee. Blijkbaar zou je ook met je Nederlandse identiteitskaart wel geaccepteerd worden maar neem het zekere voor het onzekere, neem gewoon dat mooi internationaal paspoort mee en krijg een extra stempel. 

Geen visumaanvragen nodig voor Aruba.

Medische zorg & toegankelijk reizen voor mindervaliden

Vlakbij de regio van de grote hotels is een goed voorzien ziekenhuis aanwezig. Je hoeft niet te vrezen voor tropische ziektes in Aruba maar reis je toch wat avontuurlijker, check dan zeker mijn volledige medische checklist voor je op reis gaat.

Minder goed te been? Ook dan kan je toch nog steeds comfortabel reizen en genieten in Aruba. 

Money, Money, Money – KOOP LOKAAL

In Aruba worden bijna overal bankkaarten aanvaard. Lekker makkelijk. Heb je nog wat Amerikaanse dollars thuis liggen van een vorige reis, neem die dan zeker mee. Je kan eenvoudig geld afhalen in de meeste grote hotels en de lokale munteenheid is de Arubaanse Florin (1Florin = ongeveer 0,5 Euro)

Het Milieuprogramma van de Verenigde Naties rapporteert dat in een typisch massatoerisme pakket, van elke USD 100 uitgegeven door een toerist,  slechts USD 5 daadwerkelijk in de lokale economie blijft.

Dus koop lokale souvenirs i.p.v. de vele goedkope “made in China” souvenirs. 

Lokale producten zijn dan misschien ietsje duurder, maar door deze te kopen ben je er wel zeker van dat je geld een directe (positieve) impact heeft.

https://www.instagram.com/p/B2hoaKro03m/

Mijn favoriete eetadresjes in Aruba

Aruba is de ideale bestemming als je graag vis eet, vegetariër bent of vegan eet, gluten intolerant bent,..Aruba has it all! 

Bucuti and Tara Beach Resort – Elements Restaurant

Mijn absolute favoriet! Duurzaamheid tot in de details. Én een onvergetelijke setting op het strand. Bucuti and Tara Beach Resort is het allereerste “Carbon Neutral property” in het Caraïbische gebied. Bucuti and Tara produceert  63% minder afval en zet sterk in op het hergebruiken van verschillende materialen. 

Het bijhorende restaurant “Elements” slaat je met verstomming. Je kan er kiezen voor Europese en Caribische gerechten met een sterke focus op gezond eten, veel vegan of vegetarische opties, terwijl je geniet van een adembenemend uitzicht over de oceaan. 

Leuk extraatje: de menukaart is eigenlijk een iPad waarbij je bij elk gerecht kan zien wat er juist in zit (allergieën), hoeveel calorieën, en of het vegan/vegetarisch is.

Bucuti Tara Aruba - Duurzaam reizen - Elements restaurant

Wilhelmina

Wow, ik ben nog een beetje sprakeloos als ik terugdenk aan de avond bij Wilhelmina. Wat een schitterende ervaring en FAN-TAS-TISCH lekker eten! 

Ik krijg zowaar nog het water in de mond als ik denk aan de “Watermelon & Scallops” als voorgerecht en de “Mahi Mahi” ( populaire vis die je heel vaak op het menu zal zien in Aruba)

Adres: Wilhelminastraat 74, oranjestad 

Tip: reserveer tijdig via hun website http://www.wilhelminaaruba.com/

Passion’s on the beach

Beetje romantisch aangelegd of is Aruba wel je Honeymoon bestemming

Ga dan een avondje dineren bij zonsondergang bij Passion’s on the beach

Blote voetjes in het witte zand, het geluid van de oceaan, tropisch briesje, genieten van dé perfecte romantische setting en lekker eten. Moet je eens punten scoren bij je lief? Reserveer dan een avondje bij Passion’s on the beach!

Klein detail: de menukaarten geven licht in het donker!

Adres: J.E. Irausquin Blvd 252, Noord, Aruba

Passion on the beach - Honeymoon Aruba

Eduardo’s Beach Shack

Op zoek naar een duurzame en gezonde lunch? Ga dan langs bij Eduardo’s Beach Shack! Ze hebben er heerlijke poke of fruit bowls, coco ijscrème, smoothies,..

Men probeert er met gerecycleerde verpakking te werken en het is gewoonweg een heel erg “Pinterest-proof” spot. 

Adres: J.E. Irausquin Blvd 87, Noord, Aruba

Aruba leuke duurzame eetadresjes TravelRebel

Leuk adresje om te slapen in Aruba

Boardwalk Boutique Hotel

Kies voor een kleinschalig en uniek verblijf bij 2 Vlaamse zussen ( een tweeling dan nog!). 

De felgekleurde Casita’s (soort huisjes) zullen al snel aanvoelen als een echte “thuis” in Aruba. 

Boardwalk Aruba Boutique hotel - duurzaam reizen - reisblogger België
Boardwalk Aruba Boutique hotel - duurzaam reizen - reisblogger België
Boardwalk Boutique Hotel

Boardwalk filtert ook het “zwarte water” om dan later de tropische planten tussen de huisjes mee te sproeien. 

Alle beetjes helpen. 

ARUBA, YOU ONE HAPPY ISLAND, YOU MADE ME FALL IN LOVE.

I’ll be back Aruba, I’ll be back. 

Comments:

 • Georgette Verhofstadt

  september 27, 2019

  tof artikel, geeft zin om zo vlug mogelijk te vertrekken !

  reply...
 • januari 22, 2020

  Toch maar eens overwegen om naar Aruba te gaan 😀

  reply...

post a comment