Top

Om de vraag te beantwoorden: Is het mogelijk om te gaan roadtrippen door Spanje vanuit België met een elektrische wagen? Dan is het een overduidelijke ja! Het enige dat je nodig hebt zijn een goed plan en natuurlijk niet te vergeten oplaadpunten. Om jullie op weg te helpen delen wij onze tips om jullie volgende trip zo soepel mogelijk te laten verlopen.

TIP 1: Bekijk de exacte actieradius van je elektrische wagens

Zoals iedereen weet heeft niet elke auto dezelfde actieradius. Een volledig opgeladen batterij van de Volkswagen ID3 waarmee wij op pad waren bedraagt zo’n 420km. In realiteit komt dit neer op zo’n 350km wanneer je alleen maar op de autosnelweg gaat rijden.

TIP: Overweeg om trager te gaan rijden op de autosnelweg om zo batterij te sparen en minder te moeten opladen onderweg. Alsook de Airco uit te zetten

Wanneer je ter plaatse bent ga je sowieso minder batterij verbruiken aangezien je minder op de autosnelweg gaat rijden en daardoor trager gaat rijden. Maak verder zeker ook gebruik van het auto regeneratie systeem. Dit systeem zorgt er voor dat als je remt de auto elektriciteit gaat produceren. Zo krijg je een groter rijverbruik dan je eerst voor handen had.

Tip 2: Zoek de openbare laadpunten op voorhand op

De eerste stap is onderzoek doen naar waar de laadpalen zich bevinden. Daarna ga je de route gaan plannen naar gelang de laadpalen. Dit betekent dus wel dat er niet veel plaats is om af te wijken van de route. je moet er zeker van zijn dat het volgende laadstation binnen het vooropgestelde bereik van de auto valt.

Gelukkige leven we de dag van vandaag in een wereld vol technologie. Apps zijn handig op je road trip en zijn dus niet meer weg te denken. Zorg ervoor dat de verschillende noodzakelijke apps zeker aanwezig zijn op je GSM.

Deze apps zijn de beste apps en websites die je kan gebruiken:

 • Google maps
 • EDI App
 • IONITY APP
 • Chargemap
 • Fastned
 • Of gebruik het GPS systeem van de auto

Om de apps en websites te gebruiken heb je internet nodig. Maak dus zeker dat dit aanwezig is op je gsm dat je kan checken wanneer het moet.

Wij hebben de volgende laadpunten gebruikt op onze trip richting Spanje:

 • Aire de Ressons est ==> 40min opgeladen aan 0.65 cent per minuut
 • IONITY Saran ==> 40 min opgeladen aan 0.79 cent per minuut
 • Aire du Centre de la France Farges Allichamps ==> 50min opgeladen aan 0.79 cent per minuut
 • Aire de Veyre ==> 50min opgeladen aan 0.79 Cent per minuut
 • IONITY La garde ==> 50min opgeladen aan 0.79 cent per minuut
 • Aire de Narbonne ==> 50min opgeladen aan 0.79 cent per minuut
 • IONITY Village de Catalan ==> 20min aan 0.79 cent per minuut

TIP: Hou telkens een overschot van zo’n 50km zodat je altijd tot een nieuwe laadpaal in de buurt kunt geraken.

Tip 3: Maak een goed plan

Goed begonnen is half gewonnen zeggen ze altijd. Dus wil je stressvrij aan je vakantie beginnen? Vertrek dan met een vol geladen batterij richting je eind bestemming. Dit kan je doen door hem thuis aan de laadpaal te hangen als die aanwezig is. Of misschien is er wel dichtbij een openbare laadpaal aanwezig. Zo hoef je niet al te veel tijd te verliezen aan het begin van de road trip.

Zoek op voorhand de route op die je zal nemen om zo de reistijd en de oplaadpunten vast te leggen. Zeker wanneer je in Spanje bent is een goede planning noodzakelijk. In Spanje komen ze namelijk nog wat achter op het installeren van openbare laadpalen. In Frankrijk, Belgie en Nederland staan ze hier al veel verder in.

Tip 4: Wees flexibel

Wanneer je ziet dat het opladen van de auto wat langer in beslag neemt. Trek er even op uit en ga een koffietje drinken of even een wandeling maken in de buurt. Verder kan je ook een overnachtingsplaats opzoeken om een goede nachtrust te hebben op je doortocht richting Spanje. Wij hebben dit gedaan bij Rêve Aveyron in Saint Izaire. Dit verblijf is zeker en vast de moeite. Meer over deze verblijfplaats kun je vinden in de volgende blogpost: Hidden gem in Frankrijk waar een unieke beleving en rust centraal staan

Tip 5: Boek een verblijf met oplaad mogelijkheden

Als je op roadtrip bent met de auto is het aangeraden om een verblijf te boeken waarbij je de auto kan opladen. Als je bij booking.com zou boeken kun je heel makkelijk filteren op oplaadpunten elektrisch voortuig aan te klikken. Is er geen Laadpaal aanwezig? Vraag dan even na of je met eigen oplaadkabel de auto mag aansluiten op een gewoon stopcontact op het domein De oplaad tijd is dan wel langer meestal heb je genoeg om de dag door te komen tot je aan je volgende stop bent.

post a comment