Top
Stokvissers in Sri Lanka - duurzaam reizen - TravelRebel

Het meest iconische beeld van Sri Lanka: enkele vissers op stokken die bij zonsondergang een lijn uitgooien om te vissen. Het is een idyllisch plaatje maar ook jammer genoeg een toeristenval. 

We zijn bijna aan het einde van onze 3 weken in Sri Lanka wanneer we aankomen in Weligama. Ondertussen hebben we al genoten van de diversiteit dat dit prachtige eiland te bieden heeft. We hebben bergen beklommen, wilde dieren gespot, naar onderwatertempels gedoken en we hebben uitgerust op enkele van de idyllische stranden. 

https://www.instagram.com/p/BWfMXRuFw3q/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Die hele tijd liepen we rond met onze reisgids waar een onwaarschijnlijk mooie foto op prijkt van de iconische stokvissers aan de kust van Weligama. Die willen we natuurlijk nog bewonderen voordat we terug naar huis vertrekken. We huren ’s namiddags een brommertje en trekken erop uit om de mooie surfspots en strandjes van dichterbij te ontdekken.

De eerste kennismaking met de stokvissers in Sri Lanka

Na een half uurtje onderweg te zijn, zien we achter een bocht opdoemen waar we al heel de tijd naar uitkijken. Drie mannetjes op een stok die aan het wachten zijn totdat hun vislijn begint te wippen. We parkeren onze brommer aan de kant van de weg en installeren ons op de duinen om een tijdje te genieten van het schouwspel. 

Stokvissers in Sri Lanka - duurzaam reizen - TravelRebel

Photo credits: Daniel Klein

Nog geen minuut later komt er een man vragen of we een foto willen nemen van de stokvissers. We bedanken hem vriendelijk en leggen uit dat we gewoon van het uitzicht willen genieten en kijken of ze iets vangen die avond. Hij bekijkt ons een beetje verward en probeert het nog een keer: ‘Als jullie wat geld geven mogen jullie een foto nemen’. We wuiven hem weg en kijken rustig verder naar de golven.

Na 5 minuten ons nauw in de gaten te houden om te kijken of we geen foto’s nemen, begint de man wat te roepen naar de vissers waarop die allemaal naar beneden klauteren. Ze lopen de duinen in, halen de sjaals van hun middel en hun hoofd en trekken zich terug in de bosjes met wat bier en een boek kaarten. Hoewel het uitzicht net een tikkeltje minder is zonder vissers, nemen we ons voor nog niet onmiddellijk terug te keren naar het dorp.

Stokvissers in Sri Lanka - duurzaam reizen - TravelRebel

Photo credits: Darya Dyachen

Plots wordt de rust verstoord door een luide beltoon en wat geroep door een telefoon. De vissers komen allemaal al lachend uit de bosjes gestormd, wikkelen hun sjaals terug rond en klimmen hun stok op. Niet veel later rolt er een blitse reisbus de baan af en stromen er tientallen japanners het strand op met veel oe’s en aa’s. Terwijl het lijkt of er wel 500 foto’s op 5 minuten worden getrokken, wisselt de buschauffeur wat briefjes uit met de man aan de telefoon.

Van zodra de bus terug wegrijdt, klimmen de vissers al grinnikend terug van hun stok. Ze weten dat we net heel het circus hebben gadegeslagen en komen bij ons langs. Ze leggen ons uit dat je hier eigenlijk helemaal niet goed kan vissen en dat het voor vissers winstgevender is om een dag op een boot met netten te vissen. Maar aangezien alle toeristen nog steeds naar hier komen om stokvissers te fotograferen, doen zij daar nu hun zaakje mee. 

Stokvissers in Sri Lanka - duurzaam reizen - TravelRebel

Photo credits Geoff Brooks

Lang kunnen we niet blijven praten want daar komt de volgende oproep al. We zien ze nog een paar keer op en neer lopen voor tuktuks en bussen voordat we beslissen ze nog een centje te geven en een paar foto’s te trekken. Het zijn nu eenmaal grappige kerels die hun best doen om de traditie nog levend te houden voor zij die willen. Wanneer we terug naar het dorp rijden zien we ergens aan een ruïne een eenzame visser een lijn in het water gooien. Is het lijnvissen dan misschien toch nog niet helemaal uitgestorven?

Als ik nu terugkijk naar de foto’s voel ik geen teleurstelling om de enscenering. Het was een grappige avond met leuke gesprekken en weer wat meer inzicht in hoe traditie en toerisme met elkaar wedijveren.

Praktische informatie voor je reis naar Sri Lanka

Voor Sri Lanka heb je nu eenmaal je internationaal paspoort én een visum nodig. Het fijne is wel dat je heel eenvoudig online je visum kan regelen. Iets wat ik je absoluut kan aanraden zodat je in alle rust aan je reis kan beginnen. Je visum voor Sri Lanka aanvragen kost ongeveer 5 minuten tijd en 14,95EUR.

Tekst door guestblogger Silke Lamoen

Sustainable T-shirt, eco ink, eco cotton, TravelRebel, Sustainable Tourism, Travelblogger

TravelRebel Silke wearing her TravelRebel t-shirt.

TravelRebel Silke

Silke wilt aan de slecht geapprecieerde term YOLO een betere betekenis geven. Ze probeert in de zomer en winter telkens een verre reis te maken en misbruikt elk verlengd weekend om een uitstap te plannen. Natuur en wandelen komen in al die reizen wel terug. Dat heeft waarschijnlijk te maken met haar hond Nacho die ze geregeld meeneemt op avontuur. Van kamperen en bivakeren heeft ze ook wel kaas gegeten. Hoewel een bordje tapas met een wijntje in een charmant, authentiek hotel er evengoed prima ingaat. Haar vriend Bart vergezelt haar geregeld.

https://www.instagram.com/p/B0SEzFpH7er/?utm_source=ig_embed

https://www.instagram.com/p/B1OJDVBIO0G/?utm_source=ig_embed

“Moederziel alleen door Angkor Wat scooteren of door afgezonderde grotten en gezonken schepen duiken geven me een kick. Van de zon over Petra te zien opkomen, zonder een toerist te zien, word ik dan weer muisstil.”

“De wereld is een te gekke plek. Je moet gewoon de tijd nemen om hem te ontdekken.”

post a comment