Top
Duurzaam reizen - Tips om milieubewust te vliegen - Reisblog België TravelRebel - ARUBA - KLM

Aruba, een zonovergoten eiland in de Caraïbische zee. Onderdeel van de alom bekende ABC-eilanden (Aruba, Bonaire & Curaçao).

Duurzaam reizen - Reisblog België TravelRebel - ARUBA - KLM

Maar hoe geraak je daar nu op een duurzame manier? Het is een vraag die ik regelmatig krijg.

Zwemmen zou het meest ecologische zijn maar beetje ver, niet ;)? 

Je kan ook, zoals Greta Thunberg, er met een zeilschip proberen te geraken, al is daar de laatste tijd ook veel ophef over geweest.

https://www.instagram.com/p/BUB-3Cfha4T/

Tips om milieubewust te vliegen

Vermijd korte vluchten

De meest voor de hand liggende tip is natuurlijk om bij het rondreizen binnenlandse vluchten zo veel mogelijk te vermijden en in plaats daarvan met de lokale bus of trein te reizen. Niet alleen beter voor het milieu, het levert ook vaak zotte ervaringen en herinneringen op.

Vanuit België zijn er oneindig veel vluchten naar Amsterdam/Londen/Parijs.. Allemaal bestemmingen die ontzettend dichtbij zijn en die zo enorm makkelijk te bereiken zijn met de Eurostar/Thalys/TGV/..

 Duurzaam reizen - Tips om milieubewust te vliegen - Reisblog België TravelRebel - ARUBA - Amsterdam

https://www.instagram.com/p/BXbQg3eBZNP/

Vermijd tussenlandingen 

Wat haalbaar is, en ook wat bewuster, is proberen zoveel mogelijk te kiezen voor rechtstreekse vluchten. Vaak zijn de iets goedkopere tickets met onnodige tussenlandingen die niet alleen meer geluidsoverlast creëren maar ook het milieu meer belasten. Uiteraard is het vermijden van tussenlandingen bij intercontinentale vluchten niet altijd mogelijk. 

Voor Aruba kozen we er voor om rechtstreeks te vliegen van Amsterdam naar Aruba. 

Nog iets wat alle twijfel moet wegnemen om te kiezen voor de rechtstreekse vlucht van Amsterdam: het is super eenvoudig om met de trein/Thalys vanuit België de luchthaven van Schiphol-Amsterdam te bereiken.

 ARUBA - KLM

Duurzaam reizen - Tips om milieubewust te vliegen - Reisblog België TravelRebel - ARUBA - KLM

Kies voor een vliegvaartmaatschappij met een milieubewuste moderne vloot

Dit is doorslaggevend en effectief een beslissing die zorgt voor een minder grote druk op ons milieu als je toch vliegt. Wanneer die reiskriebels weer opsteken en je websites aan het afschuimen bent voor de beste vluchten, sta er dan ook even bij stil welke toestellen er wordt gevlogen. 

Dit is informatie die de meeste maatschappijen vrijgeven op hun website. Zo kan je zien met welk type toestel of welke bepaalde route er wordt gevlogen. Je kan dus makkelijk zelf checken welke optie de meest duurzame is.

Reisblog België TravelRebel - ARUBA - KLM

Reis CO2 neutraal

De dag van vandaag is het eenvoudig om je vluchten te compenseren via verschillende tools zoals GreenTripper. Logisch ook dat de trip naar Aruba volledig gecompenseerd zal worden. 

Veel luchtvaartmaatschappijen en zelfs autoverhuur bedrijven als Sunny Cars bieden aan om je vluchten te compenseren. Je kan deze zogenaamde Green Seats als optie aanvinken op het moment dat je je vliegticket boekt. De extra bijdragen worden dan gebruikt voor de investering in duurzame projecten wereldwijd. 

Wil je meer weten over CO2 compensatie? Lees dan mijn blogpost “CO2 compensatie – hoe zit dat nu?

https://www.instagram.com/p/BteA3zOlrfk/

Biobrandstof en efficiënte technologie om duurzamer te vliegen

Steeds meer luchtvaartmaatschappijen kiezen voor het gebruik van biobrandstof en/of zijn momenteel testvluchten aan het maken met dit alternatief voor kerosine. We zijn nog niet waar we zouden moeten zijn, maar ik zie het zelf als een positief teken dat maatschappijen wel al in de testfase zitten. 

Wel belangrijke sidenote: de kosten van biobrandstof liggen wel een stuk hoger dan de traditionele brandstofkosten.

De grote productie van biobrandstof voor vliegtuigen komt maar langzaam op gang. Voor onze reis naar Aruba kozen we voor KLM omdat zij al de stap naar biobrandstof hebben gemaakt. KLM koos al sinds 2013 voor biobrandstof voor een onderdeel van hun routes. 

Naast KLM maken ook Lufthansa, Continental Airlines en Virgin Atlantic al gebruik van biobrandstof. 

Het belang van duurzaamheid is ook bij de vliegtuigbouwers doorgedrongen. Onlangs maakte Boeing bekend dat ze binnenkort een mix van biobrandstof en kerosine aanbieden om één van de eerste vluchten mee uit te voeren. Niet enkel schonere motoren maar ook een lager brandstofverbruik is van belang. Wel zien we dat bij de aankopen van nieuwe vliegtuigen meer en meer rekening gehouden wordt met duurzaamheid

Duurzaam reizen - Tips om milieubewust te vliegen - Reisblog België TravelRebel - ARUBA - KLM

Besluit

Moedig ik jullie allemaal aan om nu een vliegticket te boeken en nog meer te gaan vliegen? Neen, zeker niet. Wel hoop ik jullie te inspireren om de alternatieven af te wegen. Zeker voor dichtbij bestemmingen. Ga je dan toch voor een verre bestemming, kies dan bewuster. Er is heel wat informatie beschikbaar om een doordachte keuze te maken met welke vliegtuigmaatschappij je vliegt en welke route. 

tips om milieubewust te vliegen - Reisblog België TravelRebel - ARUBA - KLM

post a comment