Top
Kalmthoutse Heide België - CO2 compensatie - duurzaam reizen - eco reizen - blogger

De vraag die ik het meeste krijg is “Hoe kan je nu duurzaam reizen als je toch het vliegtuig neemt?”

Voor mij heeft duurzaam reizen een veel groter draagvlak dan enkel ecologisch reizen.

Duurzaam reizen kan je op allerlei manieren.

CO2 compensatie: hoe zit dat nu?

Zeg nee tegen overtoerisme & ga voor het onbekende

Jammer genoeg resulteert onze ‘wanderlust’ vaak in oververzadigde toeristische steden, een grote ecologische én economische last op de schouders van de plaatselijke bevolking en soms zelfs verloedering van de natuur en cultuur. Steden zoals Venetië hebben het volledig gehad en nemen strenge maatregelen tegen toeristen, maar niet alle landen kunnen het zich permitteren om zo scherp uit de hoek te komen. Als reisblogger focus ik mij op de iets minder toeristische gebieden. Zo verkende ik recent Siberië, Bangladesh, Nicaragua & São Tomé. Bij de meeste reizigers niet op de topbestemminglijst maar onterecht.

Siberië CO2 compensatie - eco reizen - TraveklRebel Duurzaam reizen

Wanneer je reist, is het steeds belangrijk om even stil te staan bij de manier waarop je je centjes nu wel gaat spenderen. Ga je elke dag bij McDonalds eten en slaap je in een typische grote hotelketen? Dan zal de lokale bevolking daar niet veel aan hebben. Wanneer je echter elke dag bij een ander authentiek locally-owned restaurant gaat eten dat lokaal eten serveert, zullen er verschillende gezinnen beter kunnen van worden. Wanneer je kiest voor lokaal uitgebate hotels, guesthouses of zelfs homestays, draag je bij tot de groei van de lokale economie & zal je ook een land veel intenser leren kennen.

Het Milieuprogramma van de Verenigde Naties rapporteert dat in een typisch massatoerisme pakket van elke USD 100 uitgegeven door een toerist,  slechts  USD 5 daadwerkelijk in de locale economie blijft.

Natuurlijk is het ecologische aspect ook enorm belangrijk. En iedereen kan zijn steentje bijdragen. Probeer zo veel mogelijk single-use plastic te vermijden. Neen zeggen tegen plastic zakjes, rietjes, plastic bekertjes,..het is echt niet zo moeilijk.

Duurzaam reizen - CO2 compensatie - TravelRebel - Kalmthoutse heide - Eco reizen

Het licht uitdoen wanneer je weggaat, het water niet nutteloos laten lopen, de airco niet aanleggen wanneer het raam wagenwijd openstaat… Was jij thuis elke dag je lakens en je badhanddoeken? Neen, dus hang dat ‘do not disturb’-bordje maar mooi aan je deur. Wat je met die extra onverstoorde tijd in je hotelkamer doet, mag je zelf invullen ;-).”

Zelf probeer ik bij elke reis te kijken of het mogelijk is om met de trein te gaan of een auto te delen met zoveel mogelijk mede-reizigers. Ik ben er zelfs over aan het denken van roadtrippen met een elektrische wagen eens te testen.

Tip: reis je alleen en ga je toch met de wagen? Met bv Bla Bla car kan je andere reizigers meenemen of neem die sympathieke lifters toch gewoon mee de volgende keer.

(klein wist-je-dat-je: ik ben ooit met een goeie vriendin vanuit Leuven naar Empuriabrava gelift, zalige ervaring!)

Up in the air

Desondanks is het vliegtuig nemen soms onvermijdelijk.

Uit onderzoek blijkt dat de luchtvaart momenteel zo hard aan het groeien is dat ze over enkele decennia meer CO2-uitstoot zal veroorzaken dan alle landen ter wereld samen nog mogen uitstoten volgens het klimaatakkoord van Parijs.

Spijtig genoeg is er vandaag nog geen technische oplossing om de uitstoot van vliegen tegen te gaan en het ziet er niet naar uit dat die er snel zal komen.

Elektrisch vliegen zou de toekomst kunnen zijn maar we zijn nog een decennia verwijderd van deze mogelijke oplossing.

“Elektrisch vliegen is misschien de toekomst, maar nog decennia ver weg.”

Ook is verantwoord vliegen op biobrandstoffen in de praktijk vrij onmogelijk op de grote schaal die nodig zou zijn.

Ondertussen komen jongeren overal op straat. Zij beseffen het maar al te goed. We moeten NU iéts doen. We moeten NU veranderen.

Vandaag zijn er nog niet veel alternatieven voor duurzaam vliegen. Of je vliegt niet of je vliegt ,spijtig genoeg, met traditionele brandstoffen en compenseert je CO2.

CO2 compenseren, heeft dat überhaupt zin?

CO2- compensatie is allesbehalve dé perfecte oplossing, maar zeker niet nutteloos.

Zelf ben ik er van overtuigd dat het compenseren van CO2 eerder een morele handeling is dan een effectieve beleidsmaatregel.

Natuurlijk is het planten van bomen nuttig voor het klimaat. Gemiddeld neemt elke hectare aangeplant bos in de tropen zo’n driehonderd ton CO2 op.

Kalmthoutse Heide België - CO2 compensatie - duurzaam reizen - eco reizen - blogger

Herbebossing is hierdoor 1 van de goedkoopste en makkelijkste manieren om CO2 vast te leggen.

Het aanplanten van bomen biedt echter méér voordelen dan enkel het compenseren van onze uitstoot.

Het systeem draagt ook bij tot het tegengaan van droogte en erosie, stimuleert de biodiversiteit en kan zelfs in combinatie met boslandbouw meer voedselzekerheid bieden.

Op deze manier helpt CO2-compensatie om de steeds heftigere gevolgen van het veranderende klimaat op te vangen, op de plekken waar het het meeste nodig is.

TIP: wist je dat je niet alleen je vliegtuigreizen maar ook je roadtrips kan compenseren?

Wanneer je bij de volgende reis een auto huurt, kan je makkelijk je uitstoot berekenen en compenseren bij Sunny Cars.

Wil je snel de uitstoot van je volgende vlucht berekenen? Bereken het met Greenseat (https://greenseat.nl/nu-groener-reizen/vliegen/)

Een voorbeeld van een berekening van Greenseat

Je vliegt retour van Amsterdam naar New York. Je berekent exact je CO2-uitstoot via luchthavens: 1,57 ton CO2 Dit compenseer je voor € 15,67. Of je kiest voor zone 2, dat is gebaseerd op gemiddelde van 1,39 ton CO2 en compenseer je voor € 13,92. Hiermee maak jij het mogelijk dat 1 huishouden uit India of Afrika een jaar lang wordt voorzien van duurzame energie.

Klimaatneutrale roadtrip

Veel nieuwe bomen aanplanten, kost handevol geld. Gelukkig kan CO2-compensatie een uitkomst bieden.

“ Door je volgende vlucht of roadtrip te compenseren help je de mensen die nu het meest getroffen worden door de klimaatverandering om zich weerbaarder te maken”

Wanneer de langeafstandstrein geen alternatief is, we niet kunnen liften naar onze volgende bestemming en niet-vliegen ook echt geen optie is, is investeren in herbebossing wel het minste wat we kunnen doen.

CO2 compensatie lost dus het probleem zeker niet op. Maar door je volgende vlucht of roadtrip te compenseren help je de mensen die nu het meest getroffen worden door de klimaatverandering om zich weerbaarder te maken.

Er zijn verschillende manieren om CO2 te compenseren: aanplanten van bomen, investeren in hernieuwbare energie, zuinigere kookovens of duurzame biogasinstallaties, ..om er zo maar enkele te noemen.

Je ziet, met een bewuste bijdrage kan je helpen aan het verminderen van CO2 en gemeenschappen helpen om zich aan te passen aan de realiteit van klimaatverandering.

Dus, laat je niet afschrikken om te reizen.

Reizen kan ook een sterke positieve impact hebben en draagt bij tot een beter begrip van de wereld.

Dus blijf reizen, blijf ontdekken.

CO2 Compensatie - duurzaam reizen

Comments:

post a comment