Top
Columbus magazine interviewt reisblogger TravelRebel over Ethisch reizen

De meest unieke herinneringen aan mijn reizen zijn erg vaak te linken aan de homestays die ik gedaan heb. Of het nu in Laos was of in Cuba, het was telkens een zeer authentieke ervaring.

Homestays zijn ook een vorm van duurzaam reizen en dus neem ik jullie graag mee in de wondere wereld van “homestays”.

Wil jij het ook wel eens proberen?

Wel, hier zijn 5 redenen waarom jij ook absoluut eens een homestay moet gaan doen.

1. Je leert het dagdagelijkse leven kennen

Niks doet je ogen zo open gaan als een dag-in-het-leven-van. Zo was ik s’ochtends om 6u al volop El Padre van de familie aan het helpen om een koe te melken in Kenya. En mocht ik een beetje later de grootmoeder helpen om pannenkoeken te maken voor het ontbijt. Geen ontbijtbuffet in de wereld dat me ooit beter zal bijblijven dan een ontbijt met mijn tijdelijke Afrikaanse familie. Deze kleine dagdagelijkse dingen nemen je mee op het ritme, het ritme van je bestemming. Vaak voel ik mij het meest rustige tijdens het reizen wanneer ik bij lokale families verblijf en hun leven volg, 100% ondergedompeld in het dagdagelijkse ritme.

2. Je leert de geschiedenis & cultuur veel beter kennen

Locals houden ervan om te vertellen over hun land, gewoontes, taal,..Tijdens de homestays leerde ik telkens wat basiszinnen in elke taal. Ik leerde in Guatemala  over de verschillende Maya-dialecten, leerde een beetje basis Vietnamees, Thaïs,..

Guatemala3. Be prepared: the best (unusual) food is coming your way.

Host families leggen hun gasten graag in de watten, ze zijn uren onderweg naar de markt om toch maar de beste krab voor jou te vinden, stappen naar het nabijgelegen dorp om toch maar die speciale vrucht, die je toch écht wel moet geproefd hebben, voor je te halen, of nemen je mee in hun achterhof voor de meest organische maaltijd ooit.

Koken brengt mensen bij elkaar, ook al versta je elkaar totaal niet, bijna iedereen kan samen koken. Handen & voeten, het blijft de meest universele taal van de wereld.

Ook al kan het er soms iets wat bizar uit zien, proef op zijn minst. Beledig je gastgezin niet of, als je het écht niet ziet zitten, verzin dan even dat je vegetariër bent.

https://www.instagram.com/p/Bs0c2JslB-E/

4 Reizen met een positieve impact

 

Je weet waarschijnlijk al dat ik enorm belang hecht aan reizen met een positieve impact. Iedereen kan het. Je kan een positieve impact maken door te eten in lokaal uitgebate restaurants, handgemaakte souvenirs te kopen of te slapen in hotels/guesthouses/ hostels die enkel plaatselijke bevolking tewerkstellen.

Het Milieuprogramma van de Verenigde Naties rapporteert dat in een typisch massatoerisme pakket van elke USD 100 uitgegeven door een toerist,  slechts USD 5 daadwerkelijk in de locale economie blijft.

 

Door homestays doe je direct iets terug voor de lokale bevolking. Je centjes gaan rechtstreeks naar je gastgezin. Dit kan hen helpen om hun kinderen naar school te laten gaan of medische zorgen te krijgen.

https://www.instagram.com/p/BpZ7HeXnGoV/

5 Off the beaten track

 

Homestays zorgen er vaak voor dat je minder toeristische plekken kan verkennen. Sommige homestays zijn op het platteland of in de bergen, plaatsjes waar je anders misschien niet zou komen.

 

In Laos sliepen we in een enorm afgelegen dorpje langs de Mekong rivier. Al uren hadden we geen spoor van leven gezien, tot we een dorpje op de bergflank zagen.

Op de prachtige groene flanken liepen we omhoog tussen de paalwoningen, varkens, kippen,..tot het centrum van het dorpje waar een mini schooltje was. Sommige meisjes giechelden bij het zien van enkele blanke toeristen die hun ogen aan het uitkijken waren.

Er was bijna geen basisvoorziening zoals elektriciteit of water, dus vanaf de zon ondergaat, is het pikkedonker. Leven op het ritme van de locals: in bed om 19uur & opstaan rond 5uur.

Ook in Kenya was er enkel het klein beetje opgevangen regenwater wanneer ik er was. De droogte hield langer aan dan voorzien en dus hunkerden mens en dier naar water.

 

Tip: wanneer je merkt dat er geen toegang is tot stromend water, ga dan net als de locals enorm zuinig om met proper water. Dit is enorm kostbaar voor hen. Je zal wel een dagje overleven zonder douche. Lang leve droogshampoo.

Wat denk je? Is slapen in een homestay iets wat je tijdens je volgende reis gaat proberen?

post a comment