Top

Een avontuur dat reizen, duurzaamheid en sociaal ondernemerschap samenbracht

Mijn recente trip naar Kenia was absoluut een van de meest educatieve ervaringen van m’n leven. Met dank aan A.S. Adventure en Solid, deze fantastische reis heeft me zoveel geleerd en ik geef jullie dan ook graag een kijkje in deze ervaring. Er valt veel over te zeggen, dus een tweedelige blog zal nodig zijn. Lees verder!

Respectful traveller

Een betekenisvolle ervaring

 

Ik vertrok naar Kenia gewapend met bakken enthousiasme en een rugzak vol producten en buitenkledij van Ayacucho, het huismerk van A.S. Adventure. Voor zij die het nog niet wisten, A.S. Adventure doneert een deel van de winst op de Ayacucho collectie aan Solid, wat een organisatie in het zuiden is die mensen helpt om controle te krijgen over hun leven. Ze werken met lokale organisaties om nieuwe bedrijven op te richten die sociaal en commercieel rendabel zijn, waar lange-termijn hulp overbodig is. Deze reis bracht dus al mijn passies mooi samen: reizen, avontuur en sociaal ondernemen – a match made in heaven! Samen met teamleden van A.S. Adventure en Solid startte ik de reis naar Afrika.

 

We kwamen aan in Mombasa om 4u ’s nachts na twee vluchten en een tussenstop in Istanbul, met kleine oogjes maar veel goesting!

Gelukkig waren onze visums al op voorhand geregeld en konden we vlot door de controle in de luchthaven. Een visum voor Kenia kost €74,95 per persoon en kan je eenvoudig online aanvragen via visumbuitenland.be. Het enige wat je hoeft te doen is een online aanvraagformulier in te vullen, betalen, printen en meenemen. Simple comme bonjour.

Onze enthousiaste chauffeur Teddy wachtte op ons met een warme glimlach. Toen we in zijn Toyota Land Cruiser stapten was ik meteen gecharmeerd door deze stevige 4×4 (een zwak voor alle ‘off road’ voertuigen, weet je nog?)

Kenya AS Adventure

Ik kan niet echt zeggen dat onze rit uit Mombasa vlotjes ging – die stad leeft namelijk enorm, zelfs op dat uur! Alle vrachtwagens leken in en uit Mombasa te rijden op datzelfde tijdstip. Ik schrik niet snel maar in de pikdonkere nacht gigantische lichten op mij zien afkomen (vergezeld van gek getoeter en wilde maneuvers) ontnam me toch enkele keren mijn adem.

 

“Ruik je dat?” vroeg Claudia, van A.S. Adventure, enthousiast. “De geur van Afrika – die gebrande, gerookte geur!”

A.S. Adventure goes Kenya

Een land als geen ander

Onderweg zag ik vrouwen gehuld in felle kleuren, allerlei waren te dragen op hun hoofden. Daarna, toen de zon opkwam, zag ik kinderen in uniformen kilometers wandelen richting hun schoolpoorten, heel veel scheurende motorfietsen en in het algemeen, heel veel activiteit. En uiteraard, de geroosterde geur van Afrika nam ons helemaal in zich op.

 

Onderweg viel ik in slaap, om opeens gewekt te worden door een mij onbekende zin: “Oh olifanten!”. Hoewel ik de zachtaardige dieren deze keer miste, duurde het niet lang voor ook ik mijn eerste olifant gezien had van zodra we de hoofdweg verlieten en aan onze off road rit begonnen. Ik hoef het je niet te vertellen, bibi was meteen in haar element en een beetje later zag ik zelfs een poep van een giraffe!

 

Enkele dik-diks later, kwamen we aan in onze mooie accommodatie, Kivuli Camp (hier kan je een kijkje nemen als je nieuwsgierig bent). Nog steeds problemen om de omgeving voor te stellen? Stel je dit voor: op een ochtend, van zodra we wakker werden, vroeg het personeel ons of we de geluiden ’s nachts hadden gehoord – blijkbaar waren leeuwen het kamp aan het omcirkelen geweest!

Kivuli camp KenyaKivuli camp Kenya

We installeerden onszelf al snel in onze ruime kamers en douchten. We waren best moe maar we wouden zeker geen kostbare tijd verspillen dus we gingen terug op pad. Eerst op pad, ontbijt kon wel wachten, dachten we. Tot onze verrassing ontdekten we echter, in plaats van dieren, een oude safari truck met een grote overdekte tafel. Ze was speciaal voor ons gedekt! Hoe attent! Na die reis genoten we enorm van de Keniaanse koffie en de Spaanse omeletten. En.. de verbazingwekkende omgeving! De schoonheid was overweldigend en de stilte oorverdovend.

A.S. Adventure goes KenyaKenya TravelRebel

De dorre bush, de oranje aarde, een dode waterbuffel.. Ik kon me geen typischer beeld van Afrika schetsen! In dit landschap is het litteken van de droogte zichtbaar in alles. Mens en dier verlangt naar regen en op het moment van de reis, was deze voorspelbare regen nog steeds weken verwijderd.

Goed doen, goed voelen

Op de eerste dag ontmoetten we Lore Defrancq, een mama van twee prachtige dochters. Lore belandde in Kenia jaren geleden door de liefde (ja, dat heb je goed gehoord). Ze werd verliefd op Rob, die voor Wildlife Works in Rukinga werkte en ze verhuisde om bij hem te zijn.

Women Empowerment

Hier wat belangrijk info: Wildlife Works  is een met een award bekroond conservatie project dat de landeigenaars, de gemeenschap, de dieren en de natuur voorop stelt. Het is de wereldleider in REDD+ (Reducing Emissions from Deforestation and Degradation) programma’s. Hoe cool is dat? De Verenigde Naties stelde deze klimaatsverandering strategie voor in een poging om de verwoesting van bossen tegen te gaan, iets dat een enorme invloed heeft op de klimaatsverandering. De REDD+ projecten die door Wildlife Works worden opgestart hebben als doel de bedreigde wouden en dieren te beschermen en afgelegen gemeenschappen te helpen. De grootste moeilijkheid in hun strategie is de creatie van jobs, aangezien zij die vroeger overleefden door de vernieling van de bossen een rendabel alternatief nodig hebben.

 

Door Rob en zijn werk bij Wildlife Works leerde Lore over de problemen waar de vrouwen in die regio mee kampen, grote problemen en in veel te grote aantallen. Ze omvatten o.a., maar zijn zeker niet gelimiteerd tot, armoede, werkloosheid, een gebrek aan familie planning, incest, gebroken families en geweld. Er is ook een veelvoorkomend alcohol en drugs misbruik bij mannen, waardoor vele vrouwen alleen achterblijven. Toen Lore vrouwengroeperingen contacteerde ontdekte ze dat deze vrouwen ook mooie handgemaakte mandjes maakten. Helaas hadden ze niet genoeg klanten om van de verkoop van hun mandjes te kunnen leven. Lore wou dat veranderen. En zo ontstond Hadithi. Deze traditionele handwerkjes zijn milieuvriendelijk, duurzaam en ontzettend leuk!

https://www.instagram.com/p/BphxFzJlhxb/?utm_source=ig_embed

De verhalen die Lore ons vertelde hadden een grote impact op mij. Zo’n sterke vrouw ontmoeten was hartverwarmend en leren over alle inspanningen van Hadithi en Wildlife Works opende mijn ogen.

 

Onze eerste dag eindigden we met een prachtige zonsondergang en een pintje. Rob en Lore’s dochters, de 4-jarige Ella en de 2-jarige Sky vergezelden ons ook. Deze kleine dames spraken vloeiend Nederlands, Engels en Swahili en genoten van hun avondeten op een rots in het midden van de brousse. Het was gewoonweg prachtig (en echt indrukwekkend)!

Kenya Sundowner

Het Rukinga Wildlife Sanctuary, waar wij waren, is gelegen tussen de twee Tsavo parken in het zuiden van Kenia. Je zal hier geen andere reizigers tegenkomen. Het is een puur stukje natuur dat vecht voor zijn leven en voor de rechten va de locals. Wat een voorrecht om hier geweest te zijn!

Van kleur en cultuur

 

De volgende mogen zagen we vele dieren op weg naar de vrouwengroep, zelfs Pumbaa! Voor een trouwe Lion King fan kan dat zeker tellen!

 

We werden al verwelkomd bij de Makwasinyi vrouwengroep met een traditionele dans nog voor onze auto goed en wel stil stond. De vrouwen dansten en zongen vanuit het diepste van hun hart. Een dame had een kroonkurken ketting en bewoog met volle kracht. De kleur, de positiviteit en energie die van deze voorstelling afstraalde was geweldig (je moet het voor jezelf zien: dat kan je hier)

 

Wat we zagen was eigenlijk de feestelijke opening van het nieuwe gemeenschapshuis waar A.S. Adventure en Solid in hebben geïnvesteerd. Op deze veilige plek komen vrouwen samen om mandjes te weven en de functionele waterpomp te gebruiken.

 

Ik kon het met eigen ogen zien, de Taita vrouwen waren enorm dankbaar. Door met hen te socializen kwam ik te weten dat ze de mandjes leerden weven door hun moeders en grootmoeders. Het maakt deel uit van hun traditie, eentje die ik graag zie verdergaan. Als je graag een meer visuele kijk hebt op de verschillen die zulke initiatieven kunnen betekenen, bekijk dan zeker deze video.

Kenya AS Adventure

https://www.instagram.com/p/BpAUW5zHWPE/

Die nacht, na zo’n volgepakte intense dag trokken we er op uit voor een ritje waar we al snel omgeven werden door olifanten. Ik zou liegen als ik zeg dat ik niet bang was maar ik voelde ook wat anders: een immens wow-gevoel! Wat een wereld, wat een natuur, wat een wezens. Wij zijn zo klein.

Even tussendoor, ik leerde ook een nieuwe wijsheid: als je gebroken takken en verse uitwerpselen ziet liggen, pas op – olifanten zijn in de buurt! Claudia zag ook een zeldzame honingdas. We sloten deze onvergetelijke dag af met een lokaal ‘Tusker’ pintje bij het kampvuur.

 

En daarmee ben ik alweer halverwege met het herbeleven van mijn Keniaans avontuur!

Er is nog veel meer, dus kijk zeker uit voor deel twee van deze blog. Tot dan, begin alvast jouw volgende duurzame trip naar de bush te plannen – geloof me, je zal er geen spijt van hebben!

 

post a comment