Top
Nicaragua

Leer hier alles over hoe jij bewust kan reizen.

Duurzaamheid was het modewoord van 2018, en het lijkt erop dat 2019 dezelfde trend zal blijven volgen. Verpakkingsloze winkels maakten een opmars, lokale producten waren nog nooit zo populair en iedereen schafte zich een herbruikbare drinkfles aan. Nog recenter maakten duizenden scholieren en studenten een statement in Brussel door te spijbelen om klimaatproblemen hoger op de politieke agenda te krijgen. We still have a long way to go, maar steeds meer mensen beginnen zich bewust te worden van onze impact op de aarde. Dat betekent dat het dringend tijd is om onze oude, vertrouwde (westerse) levensstijl een make-over te geven, op álle vlakken. Want duurzaam leven is meer dan linnen tassen meenemen naar de supermarkt en afval recycleren. Wist jij dat je ook duurzaam en bewust kon reizen?

Lees het originele interview met onze founder Charlotte Noël hier.

Siberië - bewust reizen

Guilty pleasure en bewust reizen

Westerlingen reizen graag. Dat is al altijd zo geweest en zal altijd zo blijven. De Belgische reisblog TravelRebel.be (recent genomineerd voor de Belgische Reisblog Awards) wil iedereen graag bewust maken over de impact die wij hebben als toeristen. Jammer genoeg resulteert onze ‘wanderlust’ vaak in oververzadigde toeristische steden, een grote ecologische én economische last op de schouders van de plaatselijke bevolking en soms zelfs verloedering van de natuur en cultuur. Steden zoals Venetië hebben het volledig gehad en nemen strenge maatregelen tegen toeristen, maar niet alle landen kunnen het zich permitteren om zo scherp uit de hoek te komen.

Daarbij komt ook nog eens het feit dat veel avonturiers met het vliegtuig op reis gaan (iets wat vaak onvermijdelijk is, dat geef ik toe), dat laat sowieso een grote ecologische voetafdruk na. Gelukkig zijn er tal van tips en tricks om jezelf om te toveren in een bewuste en respectvolle reiziger!

Ijsland - bewust reizen - TravelRebel

De ‘basics’ van bewust reizen

Duurzaam reizen moet simpel zijn, ik zeg altijd tegen mijn studenten “there is no right or wrong”. Je moet voor jezelf vragen durven stellen & kijken wat jij wil/kan doen om een positieve impact te maken’ – Charlotte van TravelRebel

Als we op vakantie gaan durven we onze manieren al eens te verliezen, onder het motto ‘het is toch mijn huis niet’. Laten we allemaal onze standaarden niet verwaarlozen, omdat we de Belgische/Nederlandse grens overschrijden en gedraag je in je hotel/vakantiehuisje/appartement zoals je dat thuis zou doen. Dat wil zeggen: het licht uitdoen wanneer je weggaat, het water niet nutteloos laten lopen, de airco niet aanleggen wanneer het raam wagenwijd openstaat… Was jij thuis elke dag je lakens en je badhanddoeken? Neen, dus hang dat ‘do not disturb’-bordje maar mooi aan je deur. Wat je met die extra onverstoorde tijd in je hotelkamer doet, mag je zelf invullen ;-).

https://www.instagram.com/p/BqaYrUyldal/

Waag je aan het onbekende

Waar gaat de reis naartoe? Elke reiziger heeft natuurlijk een ander budget, maar dat wil niet zeggen dat degenen met een minder dikke portemonnee gedoemd zijn om het bij de klassieke, oververzadigde bestemmingen te houden. Integendeel, minder bekende bestemmingen zijn vaak budgetvriendelijker. Denk maar aan het zusje van Costa Rica, namelijk Nicaragua, waarbij gezegd wordt dat je in Nicaragua minstens de helft minder betaald dan in Costa Rica. 

Waarom allemaal als sardientjes in een blik naar Bali? Indonesië heeft zo veel meer te bieden! Sulawesi (Indonesië) kwam door een natuurramp in het nieuws, maar geen paniek. Charlotte van TravelRebel kon ons verzekeren dat de toeristische dienst intussen groen licht geeft voor deze paradijselijke eiland.

Solo reizen

Leef lokaal

We gaan op reis om een andere cultuur te leren kennen, waarom zou je dan je inkopen doen in die een grote internationale supermarkt? Als je dan toch je zuurverdiende centjes gaat uitgeven, doe dat dan in zoveel mogelijk verschillende lokale winkels en restaurantjes. Zo ontdek je pas écht de plaatselijke lekkernijen en krijgen je familieleden een origineler souvenir dan die magneten of t-shirts die je in elke luchthaven kunt vinden. Op die manier beleef je het land intenser en authentieker, en steun je de lokale economie. Win-win, toch?

Trinidad

Respecteer de natuur

Hier is sluikstorten verboden, dus er is geen reden waarom je in het buitenland plots wel snoeppapiertjes op de grond zou mogen gooien. Ook al reis je naar een land waar sorteren nog geen collectief begrip is, toon je van je beste kant. Ben je avontuurlijk aangelegd en wil je het echte ‘wildlife’ van dichterbij bekijken? Zeker geen probleem, zolang je de biodiversiteit van de omgeving beschermt. De borden ‘do not feed the animals’ staan er niet omdat ze die beestjes willen uithongeren, maar wel omdat je daarmee de natuurlijke gang van zaken ernstig kan verstoren. De regel geldt: kijken mag, aankomen niet.

https://www.instagram.com/p/BoewbhnH1Mj/

Toerist is géén koning

Vergeet nooit dat jij een ‘indringer’ bent in een ander land, en je geniet van de gastvrijheid van de plaatselijke bevolking. Het is dan ook logisch dat jij je, in zekere mate, aanpast aan hun cultuur. Een simpele zoektocht op Google kan je al heel ver brengen. Leer over de gebruiken, de heilige plaatsen, etiquette en allerhande zaken alvorens op het vliegtuig te stappen. Zo vermijd je dat je ongewild op de tenen van de ‘locals’ trapt. A happy host is a happy guest.

Bewust reizen verbreedt je horizon en is natuurlijk dé manier bij uitstek om een ontspannende én leuke tijd te beleven. Wanneer je de volgende keer gepakt en gezakt voet aan land zet in één van je droombestemmingen, sta dan even stil en denk over welke impact jij wil hebben op dat land. Je bent zover gereist om van een prachtige vakantie te genieten, dan gun je dat paradijsje toch het allerbeste?

Ben je helemaal getriggerd en wil je nog meer lezen over duurzaam reizen? Bezoek dan zeker de blog TravelRebel (@travelrebel.be).

WhatifwecouldchangetheworldTravelRebel

post a comment