• Menu
  • Menu
WhatifwecouldchangetheworldTravelRebel

Is toerisme altijd positief?

Een kritische blik werpen op vakantie toerisme is een relatief recent fenomeen. Tot voor kort werd toerisme geprezen als een heilzame activiteit die de plaatselijke economie steunt, een boost geeft aan de culturele appreciatie en welwillendheid tussen verschillende landen en die over het algemeen het leven van de lokale bevolking verbetert.

Ondertussen is het 2018, hoog tijd dus om enkele feiten op een rijtje te zetten. Toerisme vandaag zorgt voor bijna 1/10e van de koolstof uitstoot ter wereld. Er zijn ongeveer 2 miljard reizigers per jaar en dit cijfer stijgt met minstens 6% per jaar.

 

Wil je liever een visuele voorstelling van de destructieve effecten? In vele drukbezochte bestemmingen zijn de huurprijzen zo fel gestegen dat de lokale bevolking zelf wordt weggedreven. Lang bewaard gebleven monumenten zijn beschadigd. Fauna is sterk geslonken. De lucht in zogezegde schilderachtige plekken is giftig geworden. De eens zo pure plekken zijn verborgen onder afval. Zo kunnen we nog wel even verder gaan..

 

Dus wat is dan precies te veel toerisme? Uiteraard is dit een probleem dat uit verschillende facetten bestaat maar dit is een fundamentele definitie: een populaire bestemming die overspoeld wordt door toeristen op een niet-duurzame manier.

Duurzaamheid is hierin dus het sleutelwoord. Massatoerisme stijgt, nu meer dan ooit, omdat de toerisme sector, zoals de meeste andere sectoren, niets liever wil dan te groeien. Alles draait om winst en niemand doet de moeite om ook eens aan de impact ervan te denken. Deze monetaire focus sijpelt uiteraard ook door naar de consument zelf. Daar moet je zelfs niet voor reizen om dat te begrijpen, kijk gewoon eens rond! Hoeveel mensen denken twee keer na over duurzaamheid als we voor een nieuwe jeans of sweater gaan shoppen? Helaas, een heel klein percentage. Wie denkt er na over hoe ethisch die lekkere stukken fruit in promotie zijn geproduceerd? Wederom, erg weinig mensen. Daarom zijn platforms zoals Travel Rebel en mensen zoals JIJ, mensen die deze kennis willen opdoen, broodnodig vandaag de dag!

 

Het goede nieuws is dat het erkennen van dit probleem de eerste stap is naar het vinden van oplossingen. Want zoals ik en talloze andere bewuste reizigers persoonlijk hebben gemerkt, reizen kan wél duurzaam, gezond, voordelig voor iedereen én leuk zijn, allemaal tegelijkertijd.

 

Schrijf een bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 opmerkingen