Top
WhatifwecouldchangetheworldTravelRebel

Een kritische blik werpen op vakantie toerisme is een relatief recent fenomeen. Tot voor kort werd toerisme geprezen als een heilzame activiteit die de plaatselijke economie steunt, een boost geeft aan de culturele appreciatie en welwillendheid tussen verschillende landen en die – over het algemeen – het leven van de lokale bevolking verbetert.

https://www.instagram.com/p/Bn_joMlnMiG/?taken-by=travelrebel.be

Ondertussen is het 2018, hoog tijd dus om enkele feiten op een rijtje te zetten. Toerisme vandaag zorgt voor bijna 1/10e van de koolstof uitstoot ter wereld. Er zijn ongeveer 2 miljard reizigers per jaar en dit cijfer stijgt met minstens 6% per jaar.

We zijn allemaal bekend met Airbnb, het is een leuk alternatief van reizen, zoals verblijven bij locals en we doen het allemaal wel eens. Echter heeft het een destructief effect op de huurprijzen. Een appartement in bijvoorbeeld Barcelona is bijna onbetaalbaar geworden voor de modale burger.
Lang bewaard gebleven monumenten zijn beschadigd. Fauna is sterk geslonken. De lucht op zogezegde schilderachtige plekken is giftig geworden. De eens zo pure plekken zijn verborgen onder afval. Zo kunnen we nog wel even verder gaan..

Dus wat is dan precies te veel toerisme? Uiteraard is dit een probleem dat uit verschillende facetten bestaat maar dit is de fundamentele definitie: een populaire bestemming die overspoeld wordt door toeristen op een niet-duurzame manier.

https://www.instagram.com/p/BlXV2n-ndI2/?taken-by=travelrebel.be

Duurzaamheid is dus het sleutelwoord. Massatoerisme stijgt, nu meer dan ooit, omdat de toeristische sector, zoals alle andere sectoren, niets liever wil dan te groeien. Alles draait om winst en weinigen doen moeite om aan de impact hiervan te denken. Deze monetaire focus sijpelt uiteraard ook door naar de consument. Gelukkig zijn er reeds vele initiatieven gebeurd in de winkelketens waar er geshopt wordt maar het kan nog beter.
Daarom zijn platforms zoals Travel Rebel en mensen zoals JIJ, mensen die deze kennis willen opdoen, broodnodig vandaag de dag!

De eerste stap is erkennen van het probleem en het willen zoeken naar oplossingen.
Wanneer je op zoek gaat vind je net zoals ons en andere bewuste reizigers kan reizen  duurzaam zijn en dus een win-win situatie voor zowel reiziger als local.

post a comment