Top
TravelRebel

Dit interview werd origineel gepubliceerd door One Planet Rating

“Beperk jezelf niet door je te houden aan de alombekende bestemmingen. Wees een beetje avontuurlijk en waan jezelf aan de relatief onbekende landen! Je zal versteld staan, in positieve zin, geloof me nu maar!” zegt onze laatste nieuwe reisblogger – Charlotte van Travel Rebel.

 

Lees dus zeker verder als je jezelf graag eens wil uitdagen op je volgende trip. Charlotte, afkomstig uit België, deelt haar tocht op weg naar duurzaam reizen en vertelt hoe ze op haar manier streeft naar het tegengaan van overtoerisme waarbij ze handige tips uitdeelt voor jouw volgende avontuur!

TravelRebel

Op weg zijn & interesse in duurzaam reizen..

 

Ik ben altijd een reiziger geweest eigenlijk. Ook al heb ik heel wat andere dingen gedaan zoals mijn intrede maken in de bedrijfswereld en twee bedrijven opgestart, toch staan mijn reis avonturen altijd centraal in mijn leven, deze reizen zijn als de uitroepingstekens achter elke fase, zeg maar.

 

Mijn allereerste overzeese reis had een enorme impact op mij en sindsdien heb ik de reismicrobe dan ook stevig te pakken. Hoe meer ik reisde, hoe meer mijn hart en geest werd opengesteld voor de harde realiteit in de wereld en de desastreuze gevolgen van onethisch toerisme. Uiteindelijk kwam ik dan ook tot een punt waar ik simpelweg niet langer kon negeren hoe wij, met onze reizen, onbewust de problemen wereldwijd verergeren… en zo is Travel Rebel ontstaan. Met dit medium hoop ik mijn twee grote liefdes samen te brengen: reizen en duurzaamheid.

Waar streeft het platform, Travel Rebel naar

 

Travel Rebel is bovenal een poging om meer mensen ervan te overtuigen dat het ontdekken van de wereld en respect hebben voor de wereld onafscheidelijk van elkaar zijn.

 

Met dit platform hoop ik dan ook de inzichten over reizen te veranderen en mensen een duwtje in de rug te geven op hun weg naar duurzaamheid. Ik wil mensen ook motiveren om hun horizonten te verbreden, moedig te zijn en het allerbeste uit dit prachtige leven te halen.

WhatifwecouldchangetheworldTravelRebel

Een probleem waar ik gepassioneerd tegen vecht is

 

Overtoerisme.

Ik kan hier over blijven doorgaan, aangezien zo veel plekken waar ik van houd elke dag dieper en dieper wegzakken in de put van overtoerisme. Doorheen de jaren heb ik vele iconische en mooie bestemmingen hun pracht zien verliezen en verscheurd zien worden door onrespectvolle (of ongeïnformeerde) toeristen, massatoerisme en extreme stress op plaatselijke infrastructuren en middelen.

 

Deze zomer nog, bezocht ik Firenze, maar van zodra ik er aankwam werd ik overrompeld door de grote aantallen toeristen en de bijkomstige claustrofobie. Hetzelfde in Barcelona, waar ik nog gewoond heb vroeger, en Bali, een bestemming die een speciaal plekje in mijn hart heeft. Het is zo enorm jammer.

Overtourism

 

Een favoriete reisbestemming

 

Guatemala, absoluut! In 2012 had ik het geluk een heel authentieke ervaring te mogen beleven door een “homestay project” waardoor ik door mijn eigen ogen zag hoe bedrijven van de gemeenschap verantwoordelijk toerisme kunnen aanmoedigen. Onze open en eerlijke interacties met de lokale bevolking sprongen er echt uit en ik heb zoveel geleerd van hen. Ik koester alle herinneringen aan die reis, zeker alle duurzame reistips die ik toen verzameld heb.

 

Je inzetten voor duurzaam reizen is allesomvattend. Het wordt een manier van denken en na verloop van tijd beïnvloedt het al je beslissingen. Het maakt dus niet echt uit of een trip gepland is of impulsief – als je beslist om er op een duurzame manier mee om te gaan, zal je merken dat je vele dingen anders doet (en ja, dat houdt in dat je open staat voor meer authentieke lokale ervaringen). Hoewel, nog even dit: als je jouw voetafdruk wil minimaliseren dan help het wel om op voorhand bepaalde dingen te plannen aangezien je dan degelijk opzoekwerk kan verrichten over activiteiten die je zou willen doen of accommodaties die je aandacht trekken.

TravelRebel

3 tips voor onze lezers om groener te reizen

 

  • Koop lokaal. Dit houdt ook in dat je lokaal gaat eten. Op die manier steun je de plaatselijke economie en ontdek je nieuwe ervaringen.
  • Gooi je afval niet op straat, please. Deze is zo belangrijk. Afval doet er gigantisch lang over om te ontbinden en vele plekken ter wereld hebben geen moderne sorteerparken zoals wij die kennen in het Westen. Doe extra moeite om verantwoord met je afval om te gaan.
  • Spaar energie zoveel mogelijk. Zet de airco en lichten af als je de kamer verlaat, neem korte douches en laat je handdoeken en lakens niet elke dag verversen.

 

Er is zoveel dat jij kan doen!

 

Een wish-list bestemming voor 2019

 

Op mijn reis verlanglijstje staan naast WTM Londen ook nog Chili en Peru. Ik kan niet wachten!

 

 

post a comment