Top
Overtourism

WhatifwecouldchangetheworldTravelRebelBen jij een respectvolle reiziger?

 

Reizen is misschien niet altijd onbaatzuchtig, het is een prachtige manier om te groeien, om te leren over de wereld van op de eerste rij en mensen te leren kennen met alle mogelijke achtergronden.

 

Als jouw grootste plezier in het leven is om met je rugzak of koffer te vertrekken naar een land waar je de bezienswaardigheden kan ontdekken, de culturen en tradities kan opsnuiven en tijd te spenderen in de lokale gemeenschappen, dan ben je misschien al goed op weg om een respectvolle reiziger te zijn.

 

Anderzijds heb je jezelf misschien nog nooit echt afgevraagd of je een respectvolle toerist bent? Een verantwoordelijke reiziger zijn of je bewust zijn van bepaalde dingen kan veel positieve veranderingen teweegbrengen. Dus houd op je volgende reis de volgende dingen in je gedachten zodat je jouw achtergelaten voetafdruk kan omzetten in iets waardevols.

Respectful traveller

Een duurzame reiziger zijn was nog nooit zo belangrijk

 

Vorig jaar maakte de WTTC (World Travel & Tourism Council) bekend dat toerisme meer dan 10% van de wereld’s GDP genereert. Reizen kan ons dan wel samenbrengen, kennis bijbrengen over culturen en religies en de economie steunen, het is helaas niet altijd een positief gegeven voor het land in kwestie.

 

Zo zijn er al talloze plekken bekend waar bezoekers lokale monumenten hebben vernield of onrespectvol behandeld alsook geen aandacht te schenken aan lokale tradities en regels. Zelfs als je deel uitmaakt van de zichzelf-gedragende reizigers kunnen je achtergelaten sporen een slechte impact hebben op een land.

Sustainable Traveler

De sector groeit en blijft groeien maar de bezienswaardigheden en activiteiten blijven hetzelfde en kunnen dus vaak deze constant groeiende stroom aan bezoekers niet aan.

 

Het is dan ook geen verrassing dat in bepaalde populaire plekjes in de wereld zoals Barcelona en Venetië, waar toerisme zo enorm overweldigend is, er initiatieven op poten worden gezet om het aantal bezoekers te beperken. Overtoerisme is een echt probleem!

 

Het goede nieuws is dat je kleine dingen kan doen om bewuster en respectvoller te reizen!

 

Sustainable Travelers Siberia

Denk goed na over bestemmingen die geteisterd worden door overtoerisme

 

Hoewel veel bezoekers een land kunnen helpen met economisch opportuniteiten, toch is het niet altijd een voordeel. De tegenstanders van toerisme krijgen meer en meer steun, veel must-see landen zijn de hordes toeristen die hun lokale levenstijl en ecosystemen verstoren grondig beu.

 

Om met overtoerisme om te gaan moeten steden als Firenze drastische maatregelen nemen zoals het afsluiten van lokale trekpleisters die vele bezoekers aantrekken. Dus, wat kan jij doen? Als je kan, kies een andere bestemming, wil je toch echt graag die plek bezoeken, denk dan aan de volgende zaken:

 

  • Ga er buiten het piekseizoen naartoe (zo moet je zelf ook geen uren wachten aan de hoogtepunten)
  • Steun restaurants en winkels/bedrijven van locals
  • Betaal je toegang in nationale parken om er zeker van te zijn dat je bezoek het behoud van het park steunt
  • Verblijf in lokale gastenhuizen, hotels of B&B’s (geen wereldwijde ketens dus)
  • Beperk je afval en water verbruik

Doe onderzoek naar de duurzaamheid van je tour operator

 

Een van de leuke dingen aan tours met bepaalde operatoren is dat je er zeker van kan zijn dat ze positief toerisme promoten. Maak je huiswerk en kies voor een bedrijf dat ook teruggeeft aan de natuur.

 

Als je naar tours kijkt of een tripje wil boeken, denk dan aan dit; wat zijn de milieupraktijken van het bedrijf? Kunnen ze voorbeelden geven hoe hun excursies het cultureel erfgoed promoten of de plaatselijke fauna beschermen en steunen? Hebben ze lokale gidsen in dienst?

 

Controleer of de touroperator gecertifieerd is. Certificaten worden gegeven als bedrijven voldoen aan de hoogste standaarden in sociale- en milieu praktijken, transparantie en verantwoording.

Overtourism

Gemeenschappen

 

Als ik reis probeer ik altijd tijd door te brengen bij de lokale gemeenschappen. Maar elke keer moet ik mezelf de vraag stellen: ”helpen je reiskeuzes de lokale gemeenschap of niet?”

 

Bijvoorbeeld: cadeaus geven aan kindjes op straat wordt niet aangeraden. Er is niets mis met vrijgevig zijn maar het is beter te geven op een betere manier, door eerlijke lokale organisaties of internationale groepen die samenwerken met lokale bedrijven. Vermijd ook weeshuizen te bezoeken aangezien deze vaak onverantwoord gerund worden en zeg nee tegen sloppenwijken-toerisme.

Local communities

Koop lokaal

 

Het neemt maar enkele minuutjes in beslag om te weten te komen of een activiteit of bedrijf buitenlands of van lokale bewoners is. Lokale producten zijn dan misschien niet even goedkoop, door deze te kopen ben je er wel zeker van dat je geld een directe impact heeft.

 

Lokaal eten en overnachten draagt ook bij aan een waardevollere bijdrage aan de plaatselijke economie.

 

Kies voor groen!

 

Een duurzame reiziger zijn betekent ook bewust bezig zijn met duurzaamheid, ook als je niet thuis bent. Probeer openbaar vervoer zoveel mogelijk te gebruiken en vermijd wegwerpplastic! Op vakantie gaan we vaak meteen in complete relaxmodus en vergeten we soms de kleine dingen zoals het licht in de hotelkamer uit te doen. Laat het water niet zomaar lopen, beperk je douches als je kan, vooral in landen waar een watertekort niet zo vreemd is. Lees nog meer tips in mijn Sustainable 101 artikel.

 

Duurzame tip: Koop zeker een herbruikbare waterfles, we hebben er alvast enkele leuke opgelijst in onze duurzame kerstcadeautjes shopping-list! Zelfs in landen waar het kraantjeswater niet drinkbaar is kan je drinkfonteintjes vinden met drinkbaar water.


KleanKanteen

Neem je herinneringen mee, laat alleen je voetafdrukken achter

 

Tot slot, vraag jezelf de volgende vraag, als je terug naar huis gaat, zullen de locals dan een goeie indruk hebben van jou en jouw land? Het kan nooit kwaad om het oeroude gezegde in je gedachten te houden, neem enkel herinneringen mee, laat enkel voetafdrukken achter. Berokkent je bezoek meer schade aan het land dan dat het goeds voortbrengt voor de plek en zijn ecosysteem? Om dit te verzekeren, kras je naam niet in historische monumenten, respecteer de lokale cultuur en minimaliseer je afval!

 

Heb jij nog tips om een respectvolle reiziger te zijn of worden? Deel ze zeker in de comments!


Ijsland

post a comment