Top
Girls Trip in Fes

Morocco TravelRebel

Vrijdag. Al een hele week verheugden we ons op onze reis richting Marokko. De laatste uren aftellen tot het einde van de werkdag… Eindelijk was het zover! De avond dat we naar Fez vlogen, een stad in het noorden van Marokko.

Wie zijn ‘wij’? Zeven Belgische meisjes die op zoek waren naar de zon, avontuur, lekker eten, nieuwe vrienden… en, natuurlijk, veel shopplezier. Een bende om ‘u’ tegen te zeggen.

Het was al donker toen we landden in Fez, maar dat haalde onze enthousiasme niet naar beneden. We waren dolblij (en ook hongerig!) dat we er eindelijk waren en konden niet wachten voor wat ons allemaal te wachten stond. We waren te gast bij La Maison Maure, een riad in de oude medina. Driss, onze fantastische gastheer, zorgde ervoor dat we ons direct welkom voelde. De kamers waren zeer ruim, het terras liet ons genieten van een prachtig uitzicht over de medina en het personeel was uiterst vriendelijk en behulpzaam (extra knipoog naar Mohammed, die er persoonlijk voor zorgde dat we er een geweldige tijd beleefden)! Alles bij elkaar zouden we iedereen deze riad, zonder twijfel, aanbevelen. Het was alles wat we nodig hadden en meer!

La Maison Maure

Tijd om te ontdekken

Na een korte nacht, waren we de volgende ochtend al vroeg op weg. Met als plan één dag te gaan vertoeven in Chefchaouen en één dag in Akchour Nationaal Park. We huurden twee auto’s, vertrokken richting de bergen en lieten het centrum van Fez achter ons. De vier uur durende rit voelde redelijk lang aan, maar het panoramisch uitzicht over Marokko, de bergen en Chefchaouen maakten het wachten meer dan waard. We arriveerden al snel in de prachtige stad bekend om zijn hemelsblauwe huizen. Wondermooi, is het minste wat je ervan kunt zeggen. We slenterden doorheen de medina, shopten wat rond en namen zelfs wat prachtige foto’s… net als echte toeristen!

De volgende ochtend, na een kopje koffie, vertrokken we richting Akchour Nationaal park. Net als de dag ervoor was de rit op zich de tocht al waardig. De wandeling op weg naar de watervallen van Akchour was heerlijk (en niet al te vermoeiend). Ze was bezaaid met eet- en drinkhutjes. Genietend wandelden we ongeveer twee uur, stopten regelmatig voor vers geperst fruitsap en dronken deze dan op met ons voeten badend in het frisse water.

Akchour National Park

De tijd om terug te keren naar Fez kwam natuurlijk veel te vroeg. Op de terugweg was er genoeg tijd voor auto-karaoke’s en slappelach-momenten, met andere woorden, een perfecte ‘girls’trip’! Is er iets beter dan de wereld ontdekken met vrienden?

Girls Trip in Fes

Terug naar Fez

We hadden afgesproken met Driss dat we, na deze lange dag, ‘s avonds in de riad zouden blijven eten, en man… wat was dat een geweldige beslissing! Het was de perfecte combo van hemels eten en ontspanning op het juiste moment.

De volgende dag, bij het ochtendgloren, kregen we een heerlijk Marokkaans ontbijt geserveerd op het dakterras van onze riad. We waren klaar om Fez verder te gaan ontdekken. Deze stad is één van de vier keizerlijke steden van Marokko (naast Marrakesh, Meknet en Rabat). De medina van Fez is de oudste en grootste in heel noord Afrika en deel van het Unesco Werelderfgoed.

Van alle medina’s dat ik al heb gezien, is dit een van de meest unieke. Het heeft een groot deel van zijn geschiedenis en afkomst bewaard. Net daarom is het zo makkelijk om erin te verdwalen. Om dit te vermijden gebruikten we de Bab Boujloud (de prachtig versierde ‘blauwe poort’, dat als hoofdingang dient voor de medina) als oriëntatiepunt.

Tijdens onze ontdekkingstocht door Fez bezochten we ook de Bou Inania Medersa, een prachtig religieus gebouw dat ook door toeristen bezocht kan worden (sommige religieuze gebouwen zijn enkel toegankelijk voor moslims). Hiervoor werd het gebruikt als school. Het is zeker de moeite waard voor een zoektocht erheen (doorheen de medina) vanwege het prachtige architecturale werk.

Oh ja, en bezoek zeker eens de wereldbekende leerlooierijen waar ze de dierenhuiden behandelen en kleuren. De geur is zeer sterk, maar niets dat een beetje munt of een sjaal niet kan verhelpen.

famous tanneries

De dag na onze ontdekkingstocht door Fez, was het tijd om te gaan…shoppen! Leren poefs, tapijten, kussenslopen, mandjes, leren slippers, Argan olie, Marokkaanse kruiden, keramieken potten – dit zijn maar een paar van de lokale producten waar we niet aan konden weerstaan.

Tijdens onze laatste dag, beslisten we met vijf van de groep om de stadsmuren op te klimmen en zo een prachtig panoramisch zicht te krijgen over de stad. De voldoening die je krijgt bij het zien van dit uitzicht, is de tocht zeker waard. De twee anderen van de groep beslisten een lokale pottenbakkerij te gaan bezoeken. Het was ietwat teleurstellend vanwege de vele toeristen, maar ondanks dat zagen ze wel eens wat voor werk er achter deze prachtige keramieken potten schuilde. Na het bezoeken van de pottenbakkerij hadden ze nog wat tijd voor het bezoeken van de Jardin Jnan Sbil. Boordevol prachtige flora, was deze plantentuin een zeer aangename afwisseling met de zeer drukke medina. In de taxi erheen zagen ze de rest van de groep al zwetend en klimmend op de stadsmuren.

En dan was het tijd om terug richting huis te keren. Overladen met souvenirs, prachtige verhalen en herinneringen, vlogen we terug richting ons klein Belgen landje. Het was een onvergetelijke reis en een onvergetelijke bestemming. Voor ons was Marokko een reis vol vriendschap, plezier, nieuwe ontdekkingen en onvergetelijke momenten… Ik zou het voor geen geld van de wereld willen veranderen.

Fes Morocco

Fes

Akchour Nationaal Park

Koningaap - Marokko

post a comment