Top
Kirgizië door gastblogger Glenn Victor

Kirgi wie ? Waar ligt dat in godsnaam ? Is het daar waar ze aanslagen plegen ? Inderdaad, aan iedereen uitleggen waar Kirgizië precies ligt is een hele uitdaging op zich! En ja, het is daar zeer veilig.

Beautiful Kyrgystan

Hoe geraak je in Kirgizië?

Vanuit Brussel vlieg je via Istanbul naar de hoofdstad van Kirgizië “Bishkek”. In Bishkek kan je makkelijk overnachten in een leuke hostel voor je de stad gaat verkennen.  Wat meteen opvalt zijn de grote boulevards, grote pleinen en honderden standbeelden, ook de lokale bevolking is zeer vriendelijk.  Wie dacht om hier in hetzelfde “mierennest” als in Oost-Azië terecht te komen, die komt bedrogen uit. Er rijden hier amper brommers en moto’s rond. Wat een enorm verschil met pakweg Vietnam, Sri Lanka en Nepal. Wel moet je hier de verschrikkelijk vervuilende wagens uit de jaren tachtig er bij nemen.

Kirgizië is onafhankelijk van de Sovjet Republiek sinds 1991. De Russische invloed is nog overal in het land te merken. Zowel in stadsontwikkeling en de vele wagens van Russische makelij die er rondrijden. Als je hier rondloopt dan waan je je meteen 30-40 jaar terug in de tijd qua mobiliteit, landbouw en primitief leven in de dorpen buiten de hoofdstad. Er is dan wel geen geld voor deftige wegen en jobs, maar ze beschikken er wel over een “state of the art” camera netwerk en de modernste verkeerslichten. Ook zijn er enorm veel snelheidscontroles in het ganse land, laat je niet vangen. De politie is hier overal en de boetes zijn niet mals.

Kirgizië door gastblogger Glenn Victor

What to do in Bishkek ? 

In de hoofdstad Bishkek is er in het algemeen niet heel erg veel te beleven. Het is ideaal om er 1 of maximaal 2 dagen te verblijven en dan verder te trekken. Wat je absoluut zeker moet bezoeken is het Ala Too square, het knotsgekke stadspark Panfilov met oude sovjet kermisattracties en het Victory Square. Ook een bezoekje aan Osh Bazaar, de grootste indoor markt van Kirgizië is een aanrader.

Rondreis Kirgizië 18 dagen - Ala Too Square – Bishkek (hoofdstad)

Ala Too Square – Bishkek door Glenn Victor

Rondreis Kirgizië / kirgistan - Victory Square - Bishkek

Victory Square – Bishkek door Glenn Victor

Burana Tower in de Chuy Vallei

We verlaten Bishkek  voor een episch avontuur van 18 dagen dwars door Kirgizië. Onze eerste stop is de Burana Tower, op 80km ten oosten van Bishkek in de Chuy Vallei. Dit is een Minaret uit de 4e eeuw en is een restant van de oude stad Balasagum.

Rondreis Kirgizië - Burana Tower - Minaret

Burana Tower door gastblogger Glenn Victor

Issyk Koel Meer

We trekken verder naar het dorp Grigorievka, vlak aan het Issyk Koel meer. Hét grootste meer van Kirgizië. Ondanks dit meer ingesloten zit tussen de bergen bevriest het meer nooit omdat ze constant gevoed wordt door 118 rivieren en stroompjes.

In Grigorievka verblijven we in de “Bel Zhan yurt lodge” dat is een sociale onderneming uitgebaat door Jacobienne een vrouw uit Amsterdam. 

Het is een prachtige rustige locatie, je kan er overnachten in een yurt, een toren, eigen tent of binnenshuis. Meer weten over dit project ? https://belzhan.org/  We verblijven hier 2 nachten. Vlakbij ligt de Grigorievka kloof, nogal bekend bij de buurlanden en het kan hierdoor druk zijn op de paden. Om de drukte te vermijden doen wij een alternatieve route en starten we in een groene vallei nabij het stadje Këktëbe. Het is een prachtige dag wandeling dwars door de vallei. Onderweg passeren we wilde paarden en een een foto met een arend kan en mag zeker niet ontbreken.

Kirgistan - Rondreis 18 dagen door Kirgizië - Met arend

Glenn Victor op rondreis in Kirgizië

Volgende stop: Karakol & de warmwaterbronnen van Üruktü

Na een eerste kennismaking met het waanzinnig mooie landschap reizen we verder richting Karakol, de 2e grootste stad van Kirgizië. Onderweg stoppen we nog even in de heerlijke warmwaterbronnen van Ürüktü. In Karakol verblijven we in de Karakol Yurt Lodge waar we ons klaarmaken voor onze 4-daagse trektocht naar het Ala Kul meer (3560m). Gebruik deze code en krijg 10% korting bij Booking.com

In Karakol is het de moeite waard om de houten Russisch orthodoxe kathedraal te bezoeken.

Kirgistan - rondreis Kirgizië in 18 dagen - Karakol

Houten Russische Orthodoxe Kathedraal in Karakol door Glenn Victor

De volgende ochtend stopt plots een Russische vrachtwagen met 6×6 aandrijving voor onze deur. Het is een tank die letterlijk over rotsen en dwars door rivieren gaat. Na een waanzinnige roadtrip worden we gedropt in “the middle of nowhere”. We starten onze trekking in de gietende regen onder leiding van een berggids. Maar we hebben ook nog 8 sherpa’s en 1 kok mee, een ganse bende dus.

Transport in Kirgistan - Rondreis Kirgizië in 18 dagen

4-daagse trektocht naar het Ala Kul meer (3560m)

De mist hangt over de boomtoppen en de modderige paden vertellen ons dat het een zware eerste dag zal worden. De natuur onderweg is fenomenaal, we herkennen zowel Canada als Schotland in het landschap.

Tegen de avond begint het onverwacht te sneeuwen in ons tentenkamp, we dachten, ohja het waait wel over. Niet dus. De weersomstandigheden rondom het Ala Kul meer veranderden compleet. We maken ons op voor een eerste koude nacht in onze cosy slaapzak. De tweede dag ligt er nog enkele centimeter sneeuw bij, we doen elk een extra laag kledij aan en bereiden ons mentaal voor. We vertrekken in de sneeuw met een heel slechte zichtbaarheid en indrukwekkende stijgingspercentages. Na enkele uren komen we aan aan het prachtige azuurblauwe Ala Kul Meer, althans volgens de boekjes. Bij onze aankomst was het meer volledig bevroren en lag er een dik pak sneeuw op. De mysterieuze mist zorgden ervoor dat we unieke foto’s konden nemen. Ook de berggids met al enige jaren ervaring op de teller had dit nog nooit meegemaakt voor de maand juni.

4 daagse trektocht in Kirgizië naar Ala Kul meer

4-daagse trektocht naar Ala Kul meer – door Gastblogger Glenn Victor

4-daagse trektocht in Kirgizië

4-daagse trektocht in Kirgizië – Door gastblogger Glenn Victor

Camping in Kyrgystan

Hiking in the snow in Kyrgystan

Glenn Victor in Kirgizië

De tocht naar het Ala Kul lake werd een ware uitdaging door de slechte weersomstandigheden.

Staar je niet blind op de slechte weersomstandigheden. Het weer in de bergen is zoals overal in de wereld zeer onvoorspelbaar. Zorg steeds dat je goed bent voorbereid op alle weersomstandigheden. Ook sneeuw in de zomer. Je hebt Kirgizië niet gezien als je het Ala Kul links laat liggen.

Na 4 dagen is het tijd om de voetjes even rust te geven en trekken we verder richting het dorpje Tong vlakbij het Yssyk Koelmeer. We verblijven in Bel Tam, een toplocatie met spectaculaire landschappen.

Op naar Tash Rabat

We verlaten stilaan ons vertrouwde Yssik Koelmeer en rijden naar het zuiden. Na bijna een ganse dag onderweg komen we aan in Sabyrbek’s yurt camp, gelegen in een vallei vlakbij dé Kirgizische trekpleister Tash Rabat. We verblijven tussen groene bergen en wilde paarden. De omgeving is hier opnieuw adembenemend!

Tash Rabat is een goed bewaard gebleven klooster uit de 10e eeuw. Een bezoekje kost je 100 SOM ofwel 1,28 euro.

https://www.instagram.com/p/By00HDyhlmP/

Volgende stop: Catyr Kul lake

Vandaag staat onze laatste pittige dagtocht op het programma, vanuit Sabyrbek’s yurt camp vertrekken we vroeg in de ochtend naar de “panda pass” (4025m). De wandeling start gemoedelijk lang een riviertje en stijg je heel langzaam. Na een uurtje begint het echte werk, we stijgen van 3100m naar 4000m, een niet te onderschatten klim en de ademhaling begint zwaar te worden.  Na een halve dag klimmen en afzien bereiken we de bergkam op 4000m. De weersomstandigheden zijn ideaal en helder. We worden getrakteerd op een adembenemend zicht en kunnen in de verste verte een Chinees bergtopje meepikken.

https://www.instagram.com/p/Byz93QaBzn0/

Son Kul Lake: 1 van de mooiste routes om te paardrijden ter wereld

We zetten koers richting Son Kul waar ons een 3-daagse paardentrektocht wacht. Onderweg beklimmen we bergpassen, gaan we dwars door wondermooie valleien en reden sommigen in galop langs het prachtige Son Kul bergmeer. Tijdens deze trekking verbleven we in yurts bij de lokale bevolking. De yurts bestonden telkens uit dezelfde indeling. Een kookyurt, een eetyurt en een slaapyurt.

Onderweg beklimmen we bergpassen, gaan we dwars door wondermooie valleien en reden sommigen in galop langs het prachtige Son Kul bergmeer.

De 3-daagse trektocht en paardentrektocht deden we met http://cbtkochkor.com/. Dat is een lokale reisorganisatie die met de opbrengsten de afgelegen bergbevolking steunt.

Terug richting Bishkek

We zetten onze paarden terug op stal en rijden terug richting Bishkek. Onderweg stoppen we nog even voor rafting op de Chu River maar omdat het water te laag stond was er van spektakel helaas geen sprake. Een tochtje op de Lesse in België was even spectaculair. Spijtig maar helaas niks aan te doen.

In de namiddag komen we terug aan in Bishkek en doen we nog wat inkopen voor het thuisfront. Wat een absolute aanrader is is het Bishkek Park, een hypermodern winkelcentrum met bowlingbaan, biljart, lunapark en veel meer. Een ideaal moment om de reis af te sluiten. 

Terug naar België

Na 18 dagen rondreizen zit ons avontuur er volledig op. We hebben alle must-sees gezien en het land laat ons diepe indrukken na. Ongeziene pure natuur dat is iets dat wij hier in het westen amper kennen. De bevolking verwelkomt je met open armen. Het is een land die je met verstomming slaat en je mag al vele landen gezien hebben, dit is zo anders en uniek! Je bent pas een echte reiziger als je Kirgizië kan afvinken op je bucketlist, so what are you waiting for ?

Tips & tricks Kyrgyzstan

  • Vanuit België vlieg je met Turkish Airlines via Istanbul of met Aeroflot via Moskou naar Bishkek. 
  • De munteenheid in kirgizië is de SOM. (100 SOM = 1,26 euro) Het land is voor ons Europeanen spotgoedkoop omdat de lonen daar veel lager liggen. Je kan er overal gaan eten zonder op de prijslijst te kijken. Ook de levensmiddelen zijn spotgoedkoop. Voor een halve liter water betaal je amper 40 eurocent. En 50 cent voor 1 liter benzine.
  • In de hoofdstad zijn er wisselkantoortjes voldoende om je euro’s in te wisselen voor SOM. Je kan er ook geld afhalen met VISA en of Maestro. Buiten Bishkek kan je maximaal maar 8000 som per verrichting afnemen. In Bishkek haal je makkelijk 20000 af.
  • In Kirgizië is het algemeen zeer veilig, enkel in de zuidelijke provincies is het af te raden om te reizen wegens onstabiliteit in de grensregio met  Tadjikistan en Oezbekistan. Alcoholmisbruik kan voornamelijk ‘s avonds en ‘s nachts voor overlast zorgen in de steden. Blijf dan ook in de populaire buurten en dwaal niet af.
  • De wegen zijn goed geasfalteerd in de steden maar eens in het binnenland zit het vol met diepe putten en zijn de zijwegen in aarde en stenen. Huur je een wagen zorg dan zeker voor een 4×4 anders trek je het geen 2 dagen zonder schade.

post a comment