Top
Bengaals Nieuwjaar in Bangladesh

De verwelkomende hitte van de felle zon, een zee van lachende gezichten en een chaos die zowel kleurrijk als magnetisch is … zo begon ik mijn eerste ochtend in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. Onnodig te zeggen dat ik geen betere introductie had kunnen krijgen van de energie, liefde en mensen in dit deel van de wereld. Elk gevoel, elke ervaring was zo nieuw en barste van levenslust. Lees verder om meer te weten te komen over mijn reis en waarom mijn timing, die samenviel met het Bengaalse nieuwjaar, volkomen perfect was.

Bengaals Nieuwjaar in Dhaka

Shuvo Noboborsho!

Pahela Baishakh, ook bekend als Bangla Noboborsho, is de eerste dag van de Bengaalse kalender en valt op 14 april. De traditionele groet is Shuvo Noboborsho, wat gelukkig nieuwjaar betekent. Wil je ook eens Bangladesh verkennen, probeer dan zeker ook het Bengaals Nieuwjaar mee te maken.

Je zou het een beetje kunnen vergelijken met de eerste uren van Tomorrowland. Extase van bij zonsopgang, een kleurrijke massa met een geweldige lach op hun gezicht. Én nog geen katers.

Bengaals Nieuwjaar in Dhaka

Dit festival begint met de eerste zonnestralen aan het Ramna Park en de Universiteit van Dhaka. Besteed wat tijd van tevoren aan het zoeken van een leuke traditionele outfit bij lokale kleermakers of ga naar een van de GIGANTISCHE winkelcentra (geen grapje, ze zijn écht zo groot dat je er verloren loopt).

Hier is een snelle tip: ga naar het Bashundhara City Shopping Complex en als je daar eenmaal bent, ga je volledig naar de meest rechtse kant van het gebouw naar binnen. In dit deel van het shopping centrum vind je alle prachtige handgemaakte kleding, sieraden en souvenirs allemaal tegelijk!

Bengaals Nieuwjaar in BangladeshBengaals Nieuwjaar - Traditionele kledij - Dhaka, BangladeshBengaals Nieuwjaar - Traditionele kledij - Dhaka, Bangladesh

De lokale bevolking vindt het geweldig als je een traditionele outfit draagt ​​en je zal waarschijnlijk tientallen keren  ‘selfie, ma’am’ horen. Ze houden van fotograferen en gefotografeerd worden, maar wees altijd beleefd en vragen toestemming. De meeste inwoners van Dhaka begrijpen behoorlijk wat Engels en met handen-en-voeten-taal geraak je altijd heel ver.

kleurrijke Mongol Shobha Jatra-processie in Dhaka Bangladesh - Bengaals NIeuwjaarkleurrijke Mongol Shobha Jatra-processie in Dhaka Bangladesh - Bengaals NIeuwjaarkleurrijke Mongol Shobha Jatra-processie in Dhaka Bangladesh - Bengaals NIeuwjaar

Het belangrijkste onderdeel van het festival is de kleurrijke Mongol Shobha Jatra-processie, georganiseerd door studenten beeldende kunst van de Universiteit van Dhaka. In 1989 wilden deze leerlingen hoop tonen op een betere toekomst tijdens het Bengaalse nieuwjaar, waaruit deze vertoning voortkwam. Elk jaar zul je ten minste één werk zien dat het kwaad vertegenwoordigt, een die moed en kracht vertegenwoordigt en een die vrede vertegenwoordigt. Deze processie laat zien dat Bengalen trots zijn op hun folkloristische erfgoed, maar ook verenigd zijn in een democratie die mensen verenigt, ongeacht hun kaste, religie, geslacht en leeftijd.

Om de veiligheid van het grote publiek te garanderen, is er natuurlijk wel politie aanwezig en worden de straten geblokkeerd voor de processie. Om heel eerlijk te zijn, heb ik me nooit onveilig gevoeld tijdens het festival en heb ik genoten van elke minuut.

Mongol Shobha Jatra procession, Bangladesh, Dhaka, Bengali New Year

Enkele tips om je voor te bereiden op dit fantastische Bengaalse Nieuwjaar

 • Gebruik voldoende zonnecrème, want ook al is het festival in de ochtend, het is erg heet.
  Drink veel water! Het is verleidelijk om helemaal in de hectische chaos op te gaan en volledig te vergeten dat er basisbehoeften zijn zoals eten en drinken. Ik raakte zo geabsorbeerd in het moment dat ik vergat te eten en te drinken voor een tijdje, maar ik heb het me later beklaagd toen ik vocht tegen het uitputtingsgevoel door de hitte.
  Ga winkelen! Zoals ik al zei, zoek naar de perfecte lokale outfit voor het festival. Dit geldt ook voor mannen. Een beetje bling bling is zeker oké in Bangladesh!
  Vraag altijd toestemming om een ​​foto van iemand te maken, ook al weigert bijna niemand. Het is gewoon een kwestie van respect.
  Koop een van de prachtige handgemaakte bloemkronen of bloemenlinten.
  Je zal merken dat sommige mensen graag je gezicht of handen willen schilderen. Ikzelf heb een redelijk gevoelige huid, dus als je weet dat je allergisch kan reageren, bedank ze dan vriendelijk en ga verder.
  Neem je camera, een lege geheugenkaart en indien nodig een extra batterij mee, want elke seconde zie je weer een fantastische foto shot.
 • Reizen in Bangladesh, praktische gids voor Bengaals Nieuwjaar
 • Bengaals Nieuwjaar in Dhaka, Bangladesh
 • De nieuwste Canon EOS R Testen

 • Canon België heeft me een maand lang hun nieuwste mirrorless baby toevertrouwd – Zalig! Het was de nieuwe EOS R. Een paar maanden geleden had ik deze parel al eens in mijn handen tijdens een meeting in Gent, maar zoals vele anderen twijfelde ik. Dit komt omdat de nieuwe EOS R veel aanpassingsvermogen van de meeste Canon-liefhebbers vereist, maar ik heb snel mijn weg gevonden met deze vriend. Ik was ook verrast door de batterij. Zoals je in de bovengenoemde tips kunt zien, had ik een extra batterij bij me, maar die had ik niet nodig tijdens de hele testmaand.Als je wat meer foto’s van Bangladesh wilt zien (en hoe de EOS R echt verging), kijk dan eens naar de Sea of Smiling Faces-post.

  Bengaals Nieuwjaar was dus echt een onvergetelijke ervaring! Denk jij er ook over om te gaan reizen in Bangladesh? Laat het me zeker weten!

 • TravelRebel Testing the new canon EOS R in Bangladesh

Comments:

post a comment