Senegal - duurzaam reizen - Ondersteun de lokale economie

5 REDENEN WAAROM LOKAAL REIZEN IN AFRIKA ZOVEEL LEUKER IS

Daar ben je dan … in Senegal … je zit in zo’n typisch wit toeristenbusje, ramen dicht, airco aan. Stiekem de camera in de hand. Je aanschouwt alles van op afstand. Maar eigenlijk wil je liefst van al in zo’n oude roestbak van een taxi zitten en een praatje slaan met de taximan. Je wilt dolgraag even stoppen bij het lokale marktje en proeven van die sappige mango’s. De kinderen zwaaien naar je en je zwaait wel terug maar liefst wil je gewoon een praatje slaan en enkele woorden uit de lokale taal leren. Liefst wil je er middenin zitten en transformeren tot een ‘echte local’.  Geef toe, wie wil er nu toeschouwer zijn als je even goed mee kan spelen?

São Tomé locals TravelRebel - 5 redenen waarom lokaal reizen zoveel leuker is
Foto: Charlotte Noël in São Tomé
 
Senegal
Foto Senegal door Stefanie Orlans

5 manieren hoe je écht lokaal kan reizen in Afrika

 

Slaap eens bij de lokale bevolking in plaats van een hotel

Wist je dat het perfect mogelijk is om een nachtje bij de lokale bevolking door te brengen? Er zijn verschillende initiatieven van ‘homestays‘. Zo proef je de écht oprechte Afrikaanse gastvrijheid en wordt je volledig opgenomen in het gastgezin. Help een paar uurtjes mee op het platteland, speel een wedstrijdje voetbal met de kids, leer de lokale keuken kennen én mee klaarmaken.

Opgelet, het comfort zit ‘m hier in de onvergetelijke experience, niet in jouw kingsize bed met roomservice. Maar waarom geen leuke afwisseling van homestays en comfortabele guesthouses?

Senegal
Foto door Stefanie Orlans – Bantoe

Homestay Kenya TravelRebel
Charlotte Noël tijdens homestay in Kenia

Leer een aantal woorden in de lokale taal

Salaam Alekum – Malekum Salaam!

Nengendef – Ma nifi.

Leer even de lokale begroeting kennen. Een kleine moeite maar een wereld van verschil. De locals zullen aangenaam verrast zijn en je onmiddellijk als hun vriend aanschouwen. Je toont respect en interesse in hun taal en cultuur. Het is bovendien het perfecte aanknopingspunt om een gesprek te beginnen.

Senegal 5 redenen waarom lokaal reizen zoveel leuker is
Stefanie Orlans van Bantoe in Senegal

Lokale markt in Zanzibar
Charlotte in Zanzibar

Ondersteun de lokale economie in Afrika

Door lokaal te reizen steun je onbewust ook de lokale economie. Slaap je in een lokaal uitgebate guesthouse of kies je voor een homestay dan gaat je geld onmiddellijk naar de lokale bevolking. Probeer zo ook lokale kunst rechtstreeks uit de hand van de artiest te kopen. Zo weet je waar je geld naartoe gaat. En geef toe, het is leuker om het verhaal achter je souvenir te kennen. Lokaal reizen is een win-win situatie, zowel voor jezelf als voor de lokale bevolking.

Hadithi Kenya Duurzaam reizen Ondersteun de lokale economie
Foto door Charlotte Noël in Kenia – Handgeweven mandjes van Hadithi

Senegal - duurzaam reizen
Stefanie Orlans in Senegal

Reis met een lokale gids

Een rondreis in Afrika kan soms uitdagend zijn. Er is vaak geen goed geregeld openbaar vervoer, de culturele gewoontes zijn helemaal verschillend en dan is er nog de taalbarrière. Wil je toch lokaal reizen dan laat je je best op sleeptouw nemen door een lokale gids. Die maakt je niet alleen wegwijs tijdens je rondreis maar brengt je gewoon veel dichterbij. De lokale gids is de geknipte persoon om je meer te vertellen over de lokale geschiedenis, om je te introduceren tot de lokale gebruiken, om je te laten proeven van de lokale keuken, … Je komt op plaatsen waar je anders gewoonweg niet geraakt. En dat allemaal op een veilige en verantwoorde manier!

Senegal Reis met een lokale gids
Foto Stefanie Orlans – Bantoe

Neem het openbaar transport

Wist je dat je in Afrika de beste gesprekken ontstaan op het openbaar vervoer? Taxi-chauffeurs zijn vaak gevatter dan sommige politici en ook je buur in de bus zal vast en zeker benieuwd zijn naar jouw verhaal. Een lokale ‘taxi-brousse’ of een ‘clando busje’ nemen is een ervaring op zich en maakt deel uit van de cultuur. Het zou dus zonde zijn om dit enkel te aanschouwen vanuit je witte busje met airco, niet?

Senegal Dakar en omgeving: lokaal transport Duurzaam reizen TravelRebel
Foto Stefanie Orlans – Bantoe

Senegal Saint-Louis
Foto Stefanie Orlans – Senegal Saint-Louis

Tekst door Stefanie Orlans van Bantoe 

Lokaal reizen in Afrika- Tips en tricks - Senegal - Duurzaam reizen
Duurzaam reizen in Afrika - TravelRebel - Reisblog
Travel like a local in Africa

Schrijf een bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 opmerkingen