Top
Sao Tome Hotels

São Tomé – wat een ongelooflijke ervaring en deze is nog beter gemaakt door de uitstekende plaatsen waar ik verbleef. Zoals elke doorgewinterde reiziger je zal vertellen, maakt het verblijf een groot verschil. Het gaat niet om luxe of comfort… het gaat erom dat je een plek vindt waar je je thuis voelt.

Dus als je je eigen avontuur plant naar een plaats die tot nu toe het massatoerisme heeft gemeden, lees dan verder om meer te weten te komen over enkele geweldige accommodaties waar je kan verblijven in São Tomé – een ongerept paradijs waar je kunt uitrusten, ontspannen en opladen.

Omali Lodge Hotel

Na een lange vlucht verblijf ik graag in hotels die een beetje luxueus zijn… ik bedoel, je moet bijkomen, toch? Gelukkig bracht ik mijn eerste nacht in Sao Tome door in de absoluut ongelooflijke Omali Lodge.

Hun shuttlebus pikte me gemakkelijk op van het vliegveld en na een ritje van 10 minuten waren we er. (Als je een budget hebt, is hier een tip: neem een van de kleine, gele bussen die je van het vliegveld naar de hoofdstad brengen voor ongeveer 24,5 dobras – dat is ongeveer 1 euro! En maak je geen zorgen, euro’s worden overal geaccepteerd).

Omali Lodge is een magische plek en ik overdrijf niet als ik zeg dat ik me er meteen thuis voelde. Ik werd verwelkomd met een detox sapje dat een heerlijke godsgeschenk was na zo’n lange reis. Met slechts 30 beschikbare kamers is dit elegante boutique hotel niet alleen prachtig maar ook een eco-bewuste accommodatie… de perfecte combinatie voor al die duurzame reisliefhebbers!

Duurzaamheid in Omali Lodge

Volgens hun filosofie werkt hun team hard om zich te houden aan de waarden van ‘verantwoord toerisme’ en hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Ze willen een positieve en duurzame impact hebben op het eiland Sao Tome door milieuvriendelijke praktijken te promoten. En ik kan dit beamen – al deze inspanningen zijn zo organisch en geïntegreerd dat het een plezier is om te midden van dit alles te zijn. Zo proberen ze actief energie-efficiënte praktijken te bevorderen en de ervaring van de gasten te verweven met het sociale en culturele netwerk van de lokale gemeenschap.

Geloof je me niet als ik zeg dat deze inspanningen veelomvattend en geïntegreerd zijn? Kijk dan maar eens naar deze prullenbakken, waar ik dol op was!

Ze moedigen je ook aan om je eigen flessen te gebruiken in de fitnessruimte:

Het zijn de kleine dingen zoals deze die het verblijf in Omali tot een onvergetelijke ervaring maakten.

Pestana Equador Hotel

Zoals je weet, sta ik normaal niet achter internationale hotelgroepen en verkies ik een verblijf in hotels van lokale eigenaars. Als je echter wilt genieten van Ilheu das Rolas (een klein eilandje op de evenaar), zou ik je zeker aanraden om een nacht door te brengen in Pestana Equador. Hier krijg je alle ontspanning die je nodig hebt, samen met alle mogelijkheden om ten volle te genieten van dit kleine eiland.

Amper vijf minuten nadat ik had ingecheckt, net toen ik mijn koffer op mijn kamer wilde zetten, rende een medewerker enthousiast op me af en vroeg of ik “een kleine schildpad wilde zien”. Enig idee wat mijn antwoord was?  Met een glimlach van oor tot oor zei ik ja en werd naar niet één, maar meer dan 30 baby schildpadjes geleid die net 50 dagen oud waren en werden vrijgelaten in de oceaan terwijl de zon onderging. Wat een ervaring!

De ochtend erna maakte ik om 6 uur ‘s ochtends een privéboottocht rond het eiland. Wat ik zag deed me echt versteld staan: fantastische stranden, kleine geisers en het blauwste van het blauwste water! Echt, ik heb nog nooit zulke duizelingwekkende taferelen gezien. Oh, nog een cruciaal detail: GEEN TOERISTEN. En hier moet ik herhalen: hoe ik wou dat ik dit kleine stukje hemel voor altijd kon beschermen! Regelmatig worden deze plekjes verpest door onverantwoordelijk toerisme. Maar als het toerisme duurzaam groeit, blijven de inwoners gelukkig, zijn er betere kansen op werk, en blijft de fantastische natuur behouden. Wat een win-win situatie!

Na de boottocht genoot ik van het overheerlijke ontbijtbuffet van het hotel terwijl ik wat werk deed. Daarna ging ik op een wandelexcursie rond het eiland met enkele andere reizigers uit Portugal. We ontdekten onderweg allerlei vruchten, kwamen in contact met kleine gemeenschappen en zagen zelfs de exacte evenaar!

Vanzelfsprekend heb ik genoten van elk moment in de Pestana hotels in Sao Tome City (zowel Miramar als Sao Tome). Hoewel ik absoluut de voorkeur gaf aan het prachtige uitzicht van Pestana Sao Tome, was de dienstverlening overal voortreffelijk.

En voordat je denkt dat ik mijn liefde voor duurzaam reizen op de achtergrond plaats, moet je weten dat de Pestana Groep actief betrokken is bij een groot aantal inspanningen op het gebied van duurzaamheid. Het is een trotse organisatie van mensen met diep respect voor het milieu, de lokale bevolking en bedrijfsethiek. De groep is regelmatig initiatiefnemer van educatieve initiatieven en campagnes op verschillende locaties die de lokale gemeenschappen helpen groeien. Er zijn ook initiatieven om het gebruik van niet-hernieuwbare hulpbronnen te verminderen, inspanningen voor het behoud van de biodiversiteit, en programma’s voor de sociale integratie van minderheidsgroepen in verschillende samenlevingen. Oh, en acht Pestana hotels zijn bekroond met de prestigieuze Green Key, een certificering die hotels onderscheidt die duurzaam toerisme bevorderen.

Absoluut geweldig, toch?

Ecolodge Praia Inhame

Als je naar het zuiden van het eiland gaat, is een andere goede verblijfsmogelijkheid de Ecolodge Praia Inhame. Ze bieden surflessen, scubaduiken, bergwandelen en nog veel meer. Omdat het een ecolodge is, zal deze ervaring zeker rauwer zijn… en, geloof me, je zult er zo veel meer leren!

Budget opties

Op reis met een strikt budget? Slaap in het Sao Pedro Guesthouse in de stad Sao Tomé. Ze hebben ruime kamers, prima badkamers en airconditioning. Bovendien hebben ze ook een zwembad en een bar! Voor meer informatie, neem contact met hen op via geral.sp.guesthouse@gmail.com.

Een andere plek die ik geweldig vond was het Sweet Guesthouse in Sao Tomé City. De algemene sfeer hier was fantastisch. Ze hebben gemeenschappelijke ruimtes, zoals een buitenterras waar je een boek kunt lezen, een televisiekamer en een ruime keuken waar je je eigen maaltijd kunt koken. Ongelooflijk vriendelijk personeel (bonus: hun Engels is geweldig!).

Kamperen maar!

In Mucumbli, in Pont Figo (noorden van het eiland), kan je ofwel een bungalow huren (voor ongeveer 80 euro), ofwel een tent huren (voor 20 euro), ofwel je eigen tent opzetten.

Mucumbli is de perfecte plek in het noorden om een 1-4 daagse wandeltocht te beginnen, te mountainbiken, een dag aan het zwarte strand te genieten, of gewoon om een boot naar het zuiden te nemen. Het restaurant hier biedt heerlijk eten en nog ongelooflijker uitzicht op het weelderige groene landschap en het heldere water. Als echte rust is wat je zoekt, is dit een ervaring die je gewoon niet mag missen!

Dit was mijn samenvatting van enkele mogelijkheden waar je kan verblijven in São Tomé die zeker de moeite waard zijn om te bekijken. En nu dat onderzoek naar accommodatie uit de weg is, kun je je op meer dingen concentreren… zoals alle leuke activiteiten waar je aan kunt deelnemen als je hier bent! Veel reisplezier!

post a comment