Top
Sao Tome

Droom je van een reis naar het absoluut prachtige São Tomé? Hier zijn enkele belangrijke stukjes informatie die het plannen een makkie zullen maken!

Hoe kan je er geraken?

Probeer deze reis te combineren met een citytrip naar Lissabon, want Tap Air Portugal is een van de enige luchtvaartmaatschappijen die momenteel naar São Tomé vliegt. Er zijn drie vluchten per week (op dinsdag, donderdag en zaterdag). Als je Google Flights, Skyscanner en andere dergelijke zoekmachines blijft checken om ver van tevoren te boeken, kom je absoluut op goede tarieven uit. Het is een acht uur durende vlucht vanaf Lissabon, wat eerlijk gezegd niet zo slecht is. Kijk wat films (op je laptop, telefoon,…want er zijn geen schermen in het vliegtuig), lees een boek of haal wat slaap in… en voor je het weet land je in het paradijs!

(Oh, en ben je op zoek naar meer manieren om goede daden te verrichten tijdens het reizen? Greentripper is jouw redder in nood! Deze onschatbare site berekent je koolstofvoetafdruk en helpt je deze op de meest voordelige manier te neutraliseren. We weten allemaal dat (duurzaam) reizen, vaak via het vliegtuig, leidt tot de groei van lokale gemeenschappen. Maar wist je dat je ook ecologisch iets terug kunt doen? Je zal zien dat de klimaat projecten die Greentripper ondersteunt geverifieerd zijn, geloofwaardig en toegewijd aan de bestrijding van de wereldwijde dreiging van de klimaatverandering. Bekijk het zeker eens!)

Naar mijn mening is een verblijf van een week tot twee weken perfect, slechts een paar dagen zal zeker niet genoeg zijn. Ook handig is dat als je minder dan 15 dagen in São Tomé en Principe verblijft, je niet eens een visum nodig hebt. Joepie, geen visumkosten!

Je moet weten dat…

De luchthaven superklein is en je wordt getroffen door de tropische temperaturen zodra je van boord gaat. Neem het allemaal in je op. De Afrikaanse flow zal je snel overspoelen en alles zal langzamer gaan, ook de formaliteiten op het vliegveld. Wees geduldig en probeer te genieten van deze zachtheid die alleen te vinden is ver weg van de gekke Westerse steden.

De rit van de luchthaven naar de stad duurt slechts vijf à tien minuten. Leuk weetje: São Tomé ontvangt op dit moment slechts 29.000 toeristen per jaar, dit betekent dat je een niet-toeristisch toevluchtsoord als geen ander zult ervaren. Als je daar aankomt, zal je beseffen dat dit de ongereptheid en authenticiteit is waar ik voortdurend voor pleit!

Wees voorbereid op het betalen van toeristenbelasting in alle hotels… maar maak je geen zorgen, het is slechts 3 euro per dag.

Oh, speciale vaccinaties hoeven ook niet meer! Vroeger moest je een gele koorts vaccinatie hebben en het bewijs daarvan afgeven, maar dat is nu niet meer nodig. Ik heb zelfs geen malariapillen meegenomen, omdat het risico op malaria de laatste jaren aanzienlijk is afgenomen.

Het droogseizoen is van juni tot en met augustus (soms september) en de temperatuur schijnt dan gemiddeld rond de 23 graden te liggen. Tijdens mijn reis was het 27 tot 30 graden en heeft het maar één keer tien minuten geregend. Maar het was wel behoorlijk bewolkt, vooral in het zuiden.

Belangrijk om niet te vergeten:

  • Je moet je internationale paspoort bij je hebben (duh!)
  • De elektriciteitspluggen zijn dezelfde als in Europa, dus je hoeft geen omvormers mee te slepen
  • Eén euro = 24,5 dobras (maar euro’s worden algemeen geaccepteerd)
  • Je moet een lokale SIM kaart kopen van CST in de hoofdstad (ik betaalde ongeveer 12 euro voor een data-only 3 GB SIM kaart)
  • Van september tot maart is het schildpadden seizoen (aka het beste seizoen ooit! Dit is het schildpaddeneiland en er wordt actief aan bescherming en behoud gedaan… er zijn hier zelfs meer dan vijf schildpaddencentra)
  • São Tomé is niet zo’n goedkope bestemming en de prijzen zijn vergelijkbaar met die in Europa
  • Als je kampeert, in pensions verblijft (voor 30-40 euro per nacht) en in goedkopere restaurants eet, is het zeker mogelijk om hier op een budget te verblijven (Klik hier voor meer verblijf inspiratie)

Enkele last-minute tips

De wegen zijn hier vrij goed aangelegd dus ideaal om zelf te rijden. Maak hier zeker gebruik van want wat is een betere manier om alles te verkennen? Het is een klein eiland (ruwweg 150 km) en je vindt tankstations in elke ‘grote’ stad. Houd er wel rekening mee dat benzine niet goedkoop is. Probeer enkele sleutelwoorden te onthouden (gasolina = brandstof, gasoleo = diesel) voor een vlottere ervaring.

Je hebt wel degelijk een 4X4 nodig om overal te geraken, vooral tot aan de stranden. Download de offline kaart op Google Maps om je leven een stuk gemakkelijker te maken. Let ook op want er zijn ’s nachts veel landkrabben op de weg. En, natuurlijk, rij veilig en langzaam… het is niet nodig om hard te gaan rijden.

Boven alles, zorg ervoor dat je landt met een open geest en hart. Geniet van de cultuur, de keuken en de schoonheid van het landschap. Maak contact met de lieve lokale bevolking. Je zult er een beter mens door worden… Ik in ieder geval wel.

post a comment