Top
How to See Italy in a Unique and Sustainable Way

Italië, Italië, Italië… waar moet ik beginnen? Het is het land van duizend verschillende routes, een miljoen verschillende ervaringen. De thuisbasis van adembenemende bergketens zoals de Dolomieten (een van mijn favoriete plekken op aarde), prachtige bestemmingen aan de kust, glinsterende kosmopolitische steden en zo veel meer. Een centrum van ongeëvenaarde kunst, mode én eten.

Mijn duurzame skivakantie in de Dolomieten

Ik weet wat je denkt: het zijn gekke tijden, dus misschien staan reisjes op dit moment niet bovenaan je to-do lijstje. Maar nu de wereld weer open begint te gaan, kan dat binnenkort wel het geval zijn.

Als dat zo is, overweeg dan zeker Italië eens. De ambtenaren hebben alles de laatste tijd opmerkelijk goed aangepakt en het toerisme is weer op gang aan het komen. Dit met veel zorgvuldige overwegingen en terechte maatregelen.

Ontdek het prachtige Italië

Neem de trein

Stel je eens voor dat we allemaal onze auto’s in de garage laten staan en de trein nemen. Dat zou onze milieu-impact drastisch verminderen. Natuurlijk zou dat alleen kunnen als reizen per trein overal mogelijk zou zijn.

Gelukkig beschikt Italië over een vrij uitgebreid en efficiënt spoorwegennet. Meer dan duizend kilometer aan hogesnelheidstreinen zijn sinds 2010 volledig operationeel. Over welke snelheid hebben we het dan? Wel, je kunt van Milaan naar Rome reizen in iets meer dan drie uur (en er rijden elk uur vier treinen tussen deze twee steden!). Bovendien kan je vanuit Milaan ook helemaal naar Napels in slechts vier uur en dertig minuten.

En als je net als wij een voorliefde hebt voor kleinere steden en dorpjes (of gebieden die minder bezocht worden), wees dan niet bang. Ook deze zijn goed verbonden met regionale en lokale treinen. Geloof me, sommige van de haltes zullen je doen gapen van verwondering. Dit is misschien wel de meest goedkope en milieubewuste manier om juweeltjes te ontdekken terwijl je Italië doorkruist.

Fietsen in gelukzaligheid

Als je dat duurzaamheidsquotiënt nog een tandje hoger wilt zetten, pak dan de fiets. Er zijn tal van fietspaden doorheen het land, samen met alle middelen die daarbij horen: fietsroutes, informatie over deze routes, atletiekverenigingen en sociale clubs, gidsen en zelfs reisbijstand voor fietstoeristen. Oh, er zijn zelfs fietshotels… en je kan je fiets meenemen in de trein!

Een van mijn meest gedenkwaardige Italiaanse uitstapjes was naar Val D’Aosta, waar ik naar hartelust heb gefietst. Geloof me, als je van mountainbiken houdt en een adrenalinestoot wilt krijgen van waanzinnige afdalingen, dan is dit iets wat je moet doen. De mountainbikeroutes en verschillende fietstochten houden je hier de hele tijd bezig (en fit!).

De adembenemende Aostavallei
Val D’Aosta: Een fietsparadijs

In Italië kan je ook kiezen uit allerlei soorten terreinen en weersomstandigheden. Als mountainbiken niets voor jou is, zijn er ook veel vlakke gebieden, kustgebieden en meren. Een beetje inspiratie nodig? Nou, Sicilië verkennen op de fiets is absoluut geweldig! Zo is fietsen in Toscane ook geweldig voor zowel amateurs als professionals met een overvloed aan routes om uit te kiezen. En Trentino ontdekken op een racefiets zal een avontuur zijn dat je nooit zult vergeten.

Reis voorzichtig

Reizen buiten het hoogseizoen is altijd een goed idee voor Italië en ik zal me hier ook in de toekomst aan houden. We weten hoe overbelast sommige plaatsen waren vóór de pandemie, zoals Rome en Florence. Dus we hebben allemaal de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat dat niet weer gebeurt.

Een groot deel van duurzaam reizen bestaat er namelijk uit te voorkomen dat je de druk nóg meer vergroot op historische en culturele plaatsen die al op hun breekpunt staan. Dus naast het bezoeken van minder bezochte plaatsen, is het bezoeken tijdens minder toeristische maanden ook een goed idee. Vermijd bijvoorbeeld het einde van de zomer en de wintervakantie.

Verstandig plannen

Zoals met alles in het leven, kan een beetje voorbereiding heel nuttig zijn! Plan zeker je reis op voorhand. Blijf tijdens je reis duurzaam denken en probeer je te verdiepen in verantwoord en slow reizen.

Voor meer reis ideeën en informatie, klik hier, hier en hier.

En dat is het voor nu, Rebels. Laat me weten wat jullie van Italië vinden!

Voor elk wat wils in Italië ( locatie: Matera)

post a comment