Top
Val D'Aosta - Italië- Duurzaam reizen - TravelRebel - Belgische reisblog

Ergens op een klein strandje in de buurt van Vieste ( Zuid Italië) voel ik een zacht zeebriesje langs me heen gaan als ik mijn boek toeklap. Ik leg het boek neer en sluit mijn ogen. Ondanks mijn zonnebril voel ik hoe de zon steekt. Zo voelt het ook wanneer ik de laatste zin van de laatste bladzijde van “De Acht Bergen” lees. Genieten van dat warme gevoel en ergens ook een steekje. Al weet ik niet precies wat dat steekje is. Het besef dat dingen eindig zijn? Of net dat verlangen om te gaan ontdekken en aan de start van een verhaal te staan? 

Valle D'Aosta - TravelRebel

De liefde voor Aosta

Een fragmentje uit “De Acht Bergen” van Paulo Cognetti

Hij pakt het handvat van een koffer en stond op het punt die van het imperiaal te tillen toen hij zich bedacht. Er was hem iets ingevallen wat hij aan zijn blik te zien nogal vermakelijk vond.

‘Kan wat verstreken is nog een keer verstrijken volgens jou?’

‘Hm… lastig,’ zei ik, in een poging me op de vlakte te houden. Hij gaf me altijd dat soort raadsels op. Hij dichtte me een intelligentie toe die even groot was als de zijne, met aanleg voor logica en wiskunde, en hij vond het zijn plicht me op de proef te stellen.

‘Zie je die beek daar?’ zei hij. ‘Stel nou eens dat het water de tijd is die verstrijkt. Als hier waar wij staan het heden is, waar denk je dan dat de toekomst is?’

Ik dacht erover na. Dit raadsel leek gemakkelijk. Ik gaf het meest voor de hand liggende antwoord: ‘De toekomst is waar het water heen gaat, daar beneden.’

‘Fout,’ oordeelde mijn vader. ‘Gelukkig maar.’ Daarna zei hij, alsof er een last van hem was afgevallen: ‘Hopla’, het woord dat hij ook gebruikte als hij mij optilde, en de eerste van de twee koffers viel met een plof op de grond.

Het was op dat moment, ergens op dat kleine onbekende strand, dat ik besloot dat ik ooit naar Val D’Aosta zou gaan. De woorden van Cognetti hadden mij, samen met de zon, helemaal warm gemaakt voor de bergtoppen en rivieren van Val D’Aosta.

https://www.instagram.com/p/BzLv04xoQMS/

 

Val D’Aosta – De kleinste regio van Italië

Minder dan een jaar later, loop ik voor het eerst door de straten van het dorpje La Thuile. Mijn mond valt lichtjes open wanneer ik naar de prachtige besneeuwde bergtoppen kijk. Het is bijna eind juni en blijkbaar ligt er op sommige plaatsen nog meer dan 7 meter sneeuw. 

Wanneer ik zo’n rust en landschappen mag aanschouwen haal ik telkens enkele keren diep adem. Dan voel je hoe je longen zich vullen met die knisperende berglucht, hoe stress van je schouders valt en die glimlach nóg iets breder wordt. 

Valle D'Aosta - TravelRebel

Ik hoor jullie denken “La Thuile”? Ben je dan in Frankrijk? Nope, ik ben wel degelijk in Italië. Al voelt het ook een beetje alsof je in Zwitserland, Frankrijk en Italië tegelijk bent. Want Val D’Aosta ligt vlak aan de grens met Zwitserland en Frankrijk. Wanneer we ons s’avonds buigen over gigantische schotels pasta en pizza, weet ik het wel zeker. We zijn in Italië. Maar niet in het cliché Italië. Geen Gucci mannen en geen Fiat Panda’s op steroïden.  

In dit deeltje Italië heerst een heerlijke no-nonsense mentaliteit. 

Ik was alvast op dag 1 compleet verliefd op Val D’Aosta, de kleinste regio van Val D’Aosta.

Italië kaart door TravelRebel Val D'Aosta

Hoe geraak je in Val D’Aosta?

Met de trein/bus

Zowel in de zomer als de winter, kan je Val D’Aosta bereiken per trein

Aosta heeft een goede treinverbinding met Turijn of neem de trein tot in Martigny (Zwitserland) en dan de bus richting Aosta (reisduur vanuit Gent, iets meer dan 10uur).

EN - 970x250

Met de fiets

Jooow, zot! Jup dat zou ook mijn reactie zijn. Het is een heel eindje tot Val D’Aosta (zo’n 900-1000km) maar hou je van een uitdaging? Waarom niet. Fans van de Giro d’Italia, zullen zeker al van Val D’Aosta gehoord hebben en het is dé perfecte fietsbestemming. 

Dus of je nu met de trein of auto richting Val D’Aosta gaat, neem je fiets zeker mee. 

Bij TravelRebel kiezen wij bewust om zo veel mogelijk te reizen met de trein of elektrische wagen.

Charlie per vélo?
Val D'Aosta - Giro - Fiets bestemming - TravelRebel

Met Flixbus

Via Mappy zag ik dat het ook mogelijk is om met Flixbus naar Aosta te gaan. Het zou ongeveer 76 eurootjes kosten en je zou iets meer dan 13uur onderweg zijn. 

Met de moto

De Aosta vallei is een waar moto paradijs. Prachtige bochtjes en natuur. Mappy gaf aan dat de snelste en eenvoudigste manier om in Val D’Aosta te raken met de moto is. Over de +/- 930 km (vanuit mijn thuisbasis Lede) zou het ongeveer 8,5 uurtjes met de moto zijn. 

Met “koning” auto

Belgen blijven natuurlijk het meest met de auto op reis gaan (althans, voorlopig nog, laat ons hopen dat dit zal veranderen in de toekomst). 

Wil je meer weten over rijden met een elektrische auto? Lees dan hier ons artikel.

De snelste route met de auto van Vlaanderen richting Val D’Aosta is door Frankrijk. Via de mooie Autoroute Blanche en de (dure) Mont Blanc tunnel, kom je dus het snelste met de auto in Val D’Aosta ( minimum 9uur rijden). 

Hou er rekening mee dat je in Frankrijk wel redelijk veel péage/tol betaalt ( reken op meer dan 100 euro) en dat de Mont Blanc tunnel redelijk duur is. De snelste route zal niet de goedkoopste manier zijn om in Val D’Aosta te geraken. 

Peage Mont Blanc Tunnel Val D'Aosta

De kortste route loopt via Zwitserland en zal je ook heel wat péage kosten besparen. Mappy schat op ongeveer 3,5 euro tol kosten. Ook is de St Bernard tunnel in Zwitserland goedkoper dan de Mont Blanc tunnel (geen up to date prijzen gevonden). Én zou de St Bernard pass fenomenaal mooi zijn om te cruisen. Via deze kortste route zal je er ongeveer 12 uur over doen maar heel wat minder betalen en mooiere uitzichten hebben. 

En vergeet BlaBlacar niet, als je nog een plekje over hebt in de auto, neem dan een reiziger mee. Beter voor het milieu en kan super leuke verhalen opleveren.  

Met het vliegtuig

Wil je dan toch snel in Val D’Aosta geraken en ga je graag met het vliegtuig op reis. 

Denk er zeker over om je vluchten te compenseren. Wil je meer leren over CO2 Compensatie? Lees dan hier ons artikel.

Check dan de prijzen voor vluchten naar Milaan, Turijn of Genève.

https://www.instagram.com/p/BzS5nRII_Ol/

Wat kan je allemaal doen in Val D’Aosta?

Fietsen, fietsen, fietsen! 

Of je nu into mountainbiken bent, lef genoeg hebt voor zotte downhills of fervente wielrenner bent die al eens graag hoogtemeters maakt, er is voor elk wat wils. En vooral veel uitdaging. 

Zelf hebben wij de cols beklommen met e-mountainbikes én geloof mij, dat was al een uitdaging. De Giro komt hier tijdens de zomermaanden voorbij dus vind je overal roze fietsen tegen de muren, geschilderd op straat, ..overal.

Val D'Aosta - Giro - Fiets bestemming - TravelRebel

Vind hier de vele leuke mountainbike routes of de gevarieerde cyclotours.

Allez les flandriens!

Hiken  

Maak je liever hoogtemeters zonder 2 wielen? Wel dan kan Val D’Aosta je een wandelpad netwerk geven van wel meer dan 5000 kilometer. Daar ben je wel even mee zoet. 

Je vindt er charmante berghutten en bivouac hutten (zonder uitbater) om s’nachts lekker te slapen en bij het eerste ochtendgloren weer op pad te gaan.

Je kan er hiken in de schaduw van o.a. de Matterhorn en Monte Rosa maar kan ook voor de Giants Trek gaan. De Giants Trek is een “7 stage round-trip trekking” rond de Aosta vallei én de 4 hoogste bergen van Europa. 

Hiken in Val D'Aosta - Italië - Europa best hikes - TravelRebel

Forte di Bard

Waan je even in “The Avengers: Age of Ultron” of geniet gewoon van het stil makende uitzicht terwijl de wind door je haren vliegt. 

Forte di Bard is meer dan een mooi onderhouden 19de eeuws fort.  Er zijn ook verschillende tentoonstellingen en musea. Zo kan je er sinds 2006 het “Museum of the Alps” bezoeken. 

Altijd al gedroomd om eens een nachtje in een fort te slapen? Wel, Hotel Cavour et des Officiers is gebaseerd IN het fort en is helemaal niet zo duur. Boek via deze Booking.com link en krijg 10% korting. Je kan er zelfs je huwelijk laten doorgaan of gewoonweg je bedrijfsevent. 

Adres:

Forte di Bard

Bard – Valle d’Aosta

Raften, kayakken en canoeing

Vorig jaar ging ik raften in Siberië. Aangezien ik 0,0 raft ervaring had was dat wel op zijn minst gezegd een intense ervaring. Maar ook in Val D’Aosta kan je stevig raften. 

Wijnproeven bij lokale boeren

Hmm, er komt nog spontaan een glimlach op mijn gezicht als ik denk aan de warme gastvrijheid van de familie van Permes Pavese. Je kan er uitstekende wijnen proeven en 2 van hun wijnen zijn vernoemd naar hun kinderen Ninive & Nathan. 

 Wijnproeven bij lokale boeren - Permes Pavese - Italië - Val D'Aosta - Duurzaam reizen

Adres:

Strada Pineta, 26 – Fraz. La Ruine- 11017 MORGEX – Valle d’Aosta

info@ermespavese.it

Volledig ontspannen na een dagje spa

Yup, in Val d’Aosta vind je zeer leuke spa’s. 

Na een dagje skiën in de winter kan het ongelooflijk deugd doen om eens in de sauna die spieren te laten ontspannen maar net zo goed in de zomer na een stevige hike is een avondje wellness zeer welkom. 

Zo kan je terecht bij QC Terme in Pré Saint Didier

QC Terme in Pré Saint Didier - Val D'Aosta - Spa Wellness
Photo by QC Terme in Pré Saint Didier

 

The only way is up: Mont Blanc, de hoogste berg van Europa.

Met Skyway Monte Bianco kan je vanaf Courmayeur met een kabelbaan de hoogste top van Europa bereiken. 

Je kan er gerust een dag trip van maken. Zo vind je bij de tussenstop van de kabelbaan Giardino Botanico Alpino Saussurea. Niet enkel een mooie botanische tuin maar ook een speelparadijs voor kindjes met leuke activiteiten zoals klimmen, een vlot, speeltuin,..

Op 3400 meter hoogte kan je Pointe Helbronner station vinden. Maar kleed je warm aan want de temperatuur gaat er soms tot -40 graden celsius. Jawaddedadde. 

https://www.instagram.com/p/BzqqzKkIMbJ/

Je hebt er een 360° panorama met zicht op de pieken van de Mont Blanc en de andere majestueuse 4000 meter summits van Val D’Aosta: Cervino, Gran Paradiso, Monte Rosa en Grand Combin.

Het systeem van Courmayeur – The valley is ontworpen om zo veel mogelijk te voldoen aan de Zero Energy Building standaards. 

Het middenstation “Pavillon – The Mountain” is een fenomenaal stukje architectuur. Je kan er ook “Cave Mont Blanc” vinden en dus wijn proeven. 

Het gekke is dat je de Skyway Monte Bianco ook kan afhuren als event locatie. Altijd al willen trouwen op een zotte locatie? Wel je kan de ceremonie houden op 3466 meter hoogte met zicht op de Mont Blanc! Say whuuuut?!

Een ticket kost tussen de 28 euro en 52 euro (prijzen 2019). 

Adres:

Strada Statale 26 dir., n. 48 – Entrèves

11013 Courmayeur

Aosta

www.montebianco.com

Val D'Aosta - Italië - Zomer vakantie - TravelRebel - Duurzaam reizen
TravelRebel - Leuke dingen om te doen in Italië - Val D'Aosta
Hiken in Italië - Duurzaam Reizen - Europa - TravelRebel - Reisblog
Hoe geraak je in Val D'Aosta - Italië - Zomer vakantie

Comments:

  • augustus 30, 2019

    italie is altijd goed zeg ik maar maar dat komt omdat mijn vader daar vandaan komt! leuke informatieve blogpost dit

    reply...
  • september 1, 2019

    Hé, wat leuk! Ik was begin dit jaar ook in Valle d’Aosta en verbleef in La Thuile!! De Skyway Montebianco heb ik ook genomen. Wat toevallig!

    reply...

post a comment