Top
Famous Big Dog in São Tomé, Africa, Lonely Planet

Een van de kleinste landen van Afrika bestaat uit twee hoofdeilanden – São Tomé en Principe. Zoals jullie allemaal weten, had ik de kans deze unieke bestemming onlangs te bezoeken. Ik kan jullie over mijn bezoek één ding vertellen: São Tomé mag dan klein zijn, er zijn hier enorm veel activiteiten te beleven. De dichte regenwouden met tientallen inheemse soorten, de wilde cacao- en koffieplantages, de prachtige stranden, de ongelooflijke keuken en cultuur, en de uiterst gastvrije bevolking van Afrikaanse, Creoolse en Portugese afkomst… maken deze plek anders dan alle andere. Wek ik je interesse al op? Met mijn tips over de beste activiteiten in São Tomé-Stad en Noord-São Tomé kan je meteen aan je reis beginnen!

Hier zijn een paar weetjes voordat je aan dit ongelooflijke avontuur begint: de bevolking is erg jong, de hoofdtalen zijn Portugees en Creools (dus zorg, indien mogelijk, voor een geschikte gids), en de gezamenlijke sfeer is hier sterk. Wees niet bang om met de lokale bevolking om te gaan en verken het eiland van noord naar zuid (het is hier ook vrij veilig omdat iedereen elkaar kent!).

Wat te doen in São Tomé City

São Tomé-stad bruist altijd… van energie, leven, motoren en modderige jeeps. De trottoirs zijn bezaaid met vrolijke tieners hand in hand met hun geliefden, zakenmannen, CST-verkopers, schoolkinderen en moeders met hun baby’s. De sfeer is er super positief. Hier volgen enkele dingen die je zeker moet doen in de stad.

Ontdek de bruisende markt

Als je maar één dag in São Tomé-Stad hebt, ga dan meteen naar de plaatselijke markt. Het is er super kleurrijk en bruist van het leven. Er is hier zo veel te zien en te voelen. Zoveel bezige bijtjes.

Ook zoveel texturen. Zoveel voedingsmiddelen waar ik nog nooit van had gehoord! Overal geluiden van energiek geklets. Vrouwen verdiept in stapels stof, op zoek naar de perfecte outfit. Oh, en niet één toerist. Kun je je de glimlach op mijn gezicht al voorstellen?

Een puntje van aandacht: heb respect voor de lokale bevolking, alsjeblieft. Ook al zijn ze heel vriendelijk en open, niet iedereen wil gefotografeerd worden. Vraag altijd om toestemming. Zoals ik al eerder zei, als je geen basiskennis Portugees hebt, neem dan een lokale gids. Geloof me, het zal alles een stuk gemakkelijker maken!

Ga naar de chocolade- en koffiefabriek van Claudio Corallo

In deze fabriek laat men jou zoveel soorten handgemaakte chocolade proeven dat jij en je smaakpapillen er versteld van zullen staan! Van 100% pure chocolade tot chocolade met gember, je kan het allemaal proeven. Oh, en de smaak van een bepaalde koffie die je hier in het labo proeft, zal je nog heel lang bijblijven! Zoals de cacaoliefhebbers weten, is Claudio Corallo een echt instituut, dus je wilt dit echt niet aan je voorbij laten gaan. De waarde van het bezoek weegt ruimschoots op tegen de prijs van het kaartje (slechts 4 euro).

Bezoek het Nationaal Museum

Een korte stop bij het museum, ook bekend als het Sao Sebastiao Museum, dat in een oud fort is gehuisvest is ook een must. Vooral als je meer over de geschiedenis van São Tomé te weten wilt komen. De tentoongestelde stukken vertellen je verhalen over de koloniale tijd, slavernij, voodoo en zelfs feiten over de schildpaddenpopulatie. Eigenlijk alles wat je zou willen weten.

Wat te doen in het noorden

Bereid je na de hoofdstad voor om naar het noorden te gaan voor wat extra avontuur. Je kan een kleine 4×4 huren en zelf het gebied verkennen, of je kan een privégids nemen die een auto voor je regelt en je de mooiste plekjes laat zien. Ik had het geluk te worden rondgeleid door Sipson die me meerdere prachtige stranden, lokale gemeenschappen, oude koloniale gebouwen en nog veel meer liet zien. Daarnaast was zijn Engels nog eens onberispelijk. (Neem contact met hem op via emailsipsonabril@hotmail.com of Dream Island Tours).

Observeer de vissers

Rijdt de talloze vissersdorpjes niet voorbij en maak kennis met het plaatselijke leven. Nog maar enkele maanden geleden werd ik in Kenia geconfronteerd met de gevolgen van de droogte. Gelukkig is dat in São Tomé niet het geval en is er overal eten in overvloed. Overheerlijke groenten en fruit blijven overal opduiken. Volgens Sipson lijdt niemand in São Tomé ooit honger, omdat iedereen toegang heeft tot gratis fruit en groenten (dankzij de ongelooflijke natuur) en schoon drinkwater. Zoals ik zelf heb kunnen vaststellen, is dit helemaal waar. Ik kon het aantal bananenbomen dat we passeerden niet eens tellen (ik vraag me zelfs af waarom ze deze enorme hoeveelheid niet exporteren). Het was een genot om de plaatselijke mama’s hun kinderen op hun rug te zien dragen, getooid met kleurrijke sjaals, terwijl ze manden met eten, gewassen kleren en andere dingen op hun hoofd vervoerden.

De kleine houten huisjes langs de weg, met spelende kinderen op straat en de plaatselijke bevolking die kleren wast in de rivieren, zijn ook de moeite waard om te observeren omdat ze boekdelen spreken over het eenvoudige maar rijke leven dat deze mensen leiden. Kleine details maken het verschil. Zaterdag is bijvoorbeeld wasdag, dus dan zie je de meeste mensen aan de rivier om te wassen.

Hier is een briljant feit: onderwijs is gratis in São Tomé, de ene groep kinderen begint om 7 uur ‘s ochtends met de lessen en die duren tot 12 uur ‘s middags. De andere groep gaat dan om 12 uur naar school.

Sipson Local Guide Sao Tomé

Stop bij de Batepa Massacre memorial

Wist je dat de slavernij in São Tomé pas eindigde in 1875? Wist je ook dat het geweld en de onrust ook daarna nog doorgingen? Dit verleden moet worden erkend en de vele lokale bewoners die stierven in de strijd voor vrijheid verdienen ons respect. Ga daarom langs bij het gedenkteken in het dorp Fernão Dias om je respect te betuigen en meer te weten te komen.

Het verleden van deze idyllische plek, zoals dat van veel Afrikaanse kolonies, is ook een verleden van bloedvergieten. Volgens vele historische verslagen was São Tomé onbewoond toen de Portugezen het ontdekten, maar dit wordt in twijfel getrokken. Er is namelijk niets geschreven van vóór de Portugese vestiging, of misschien is het vernietigd… wie zal het zeggen?. Een bijzonder gruwelijk geval vond plaats op 3 februari 1953. In wat later bekend werd als het Bloedbad van Batepa, werden honderden (en volgens sommige schattingen duizenden) creoolse boeren afgeslacht door de koloniale administratie, omdat ze niet akkoord gingen met gedwongen arbeid als contractarbeiders. Hun lichamen werden op deze exacte plek in de oceaan gedumpt, de plek van het gedenkteken. Deze dag wordt tot op de dag van vandaag herdacht door de plaatselijke bevolking, die hier samenkomt om te bidden en te herdenken.

Het was pas in 1975 dat dit kleine land zijn onafhankelijkheid kreeg.

Geniet van de onontdekte stranden

Op veel van de onontdekte en adembenemende stranden (zoals Tamarindo beach en Governador beach), vind je gigantische baobabs die schaduw en comfort bieden. (Dit was de eerste keer dat ik een baobab zag en ik was helemaal overdonderd!) Het kristalblauwe water, de kleine houten kano’s, de schone stukken ongerept zand en de sereniteit maken deze stranden echt iets om je aan te vergapen. Wees alsjeblieft voorzichtig en laat geen afval achter – we hebben allemaal een rol te spelen in het schoonhouden van São Tomé. Er zijn sorteerbakken op elk strand, en dit is op zich iets wat ik nog niet in veel landen heb gezien.

Maak een snelle stop in Anambó

Ongeveer 30 km noordelijker ligt Anambo. Dit is de plaats waar de Portugese ontdekkingsreizigers voor het eerst aan land gingen in São Tomé. Het strand is erg mooi en voor geschiedenisliefhebbers is deze plek van groot belang.

Bezoek de Blue Lagoon

De Blue Lagoon, bekend als Lago Azul, is prachtig en heeft water van de meest perfecte temperatuur. Maar wees voorbereid want je hebt wel wat off-road vaardigheden nodig om hier te geraken, vooral als het de afgelopen dagen geregend heeft. Sommige vrienden kwamen vast te zitten op hun 4×4, maar onze dappere kleine Suzuki Jimny was een absolute trooper!

Het zwemmen hier was prachtig. Omdat het in São Tomé niet wemelt van de toeristen, heb ik uren alleen gezwommen voordat een koppel uit Portugal, en later een uit Frankrijk, zich bij mij voegde. Hier kun je met volle teugen genieten van de rust en de traagheid van São Tomé. Ik moest mezelf knijpen om te geloven dat deze parel nog niet verpest is door het toerisme. Dit was echt het paradijs op aarde… laten we hopen dat het in de komende jaren nog zo blijft.

Terwijl ik hier urenlang ronddwaalde, gebeurde er iets: Ik sprak met mezelf af dat ik heel, heel snel terug zou komen naar São Tomé. Eerlijk gezegd ben ik nog nooit in mijn leven zo ontspannen geweest, en ik kan niet wachten om die kalmte weer te ervaren. En daarna nog eens. En dan nog eens.

(Trouwens, een snelle opmerking: vergeet niet dat je op de evenaar bent, dus neem veel zonnebrandcrème mee. Het zou geweldig zijn als je een natuurlijke zonnebrandcrème te pakken kunt krijgen, want dat is beter voor de oceanen. ‘s Nachts moest ik mijn twee-in-een aftersun met DEET gebruiken – ik heb het op de harde manier geleerd!)

In het weekend zie je vrachtwagens vol locals hun weg zoeken naar de ongerepte stranden. Zoals eerder vermeld is het gemeenschapsgevoel in São Tomé sterk. Dus mensen gaan in groepen naar het strand, gewapend met veel fruit en heerlijk eten en palmwijn. De volwassenen genieten van gesprekken met elkaar, terwijl de kinderen voetballen of met de golven spelen. São Tomé heeft geen grote golven, dus het is niet de perfecte surfspot, maar wel heel veilig voor kinderen om in het heldere water te spelen. Ik zag zelfs kinderen die een stuk plastic uit de oceaan pikten en het ijverig in de vuilnisbak gooiden.

Het was echt verhelderend om deze scènes van gemeenschapszin te kunnen aanschouwen. Geen toeristen, geen verkopers met opzichtige souvenirs… alleen plaatselijke bewoners die samen van het strand genieten. Rondvliegende valken, op zoek naar schildpadeieren, en de plaatselijke bevolking die probeert deze eieren te redden en naar het schildpaddenopvangcentrum te brengen. Wat een leven!

Ga naar het schildpaddenmuseum

Stop zeker even bij de Morro Peixe, je zult er geen spijt van krijgen. Vier verschillende bedreigde schildpadsoorten (Olive Ridley, Green, Hawksbill, en Leatherback) kunnen worden gespot op zowel de zuidelijke als de noordelijke stranden van São Tomé. Het strand waar dit museum is gevestigd, is een typisch vissersdorpje waar je altijd spelende kinderen zult zien. Het museum is klein en charmant en ze hebben zelfs een winkeltje waar je handwerk kunt kopen dat lokale vrouwen hebben gemaakt (perfect idee voor duurzame souvenirs). Het geld gaat rechtstreeks naar het museum.

Hier redden ze schildpadeieren en beschermen ze tegen de valken. Zodra de eieren zijn uitgekomen, laten ze de babyschildpadjes tot een bepaalde leeftijd opgroeien voordat ze in zee worden vrijgelaten. Ze laten ze dan vrij bij zonsondergang of ‘s nachts om hun overlevingskansen te vergroten.

Ik kreeg hier de kans om een één dag oud schildpadje vast te houden! WOW. Ik was echt ondersteboven. De toegangsprijs is slechts 2 euro, en het is echt de beste paar dollar die ik ooit heb uitgegeven!

Stop bij Neves

Dit is een relatief groter dorp waar je gemakkelijk kunt tanken. Het is interessant om de lokale gemeenschappen langs de weg te observeren. Je ziet er ook veel geiten en varkens en het bruisende Afrikaanse straatleven.

Lekker eten in Mucumbli

We hadden de perfecte lunch bij Mucumbli Ponta Figo. Het restaurant heeft een prachtig uitzicht op de oceaan en het regenwoud en je kunt er gemakkelijk urenlang ontspannen met een kopje koffie. Het beste deel? Alles aan Mucumbli is duurzaam en eco-vriendelijk.

Niet alleen het eten is hier heerlijk (en niet duur), maar ook de verblijfservaring. Als je 70-120 euro kunt uitgeven, breng dan een nacht of twee door in een van hun ecolodges/bungalows. Ze liggen midden in de natuur.

Dit is ook het perfecte startpunt voor een 1-4 daagse wandeltocht in het Nationaal Park. Als je voor de eendaagse trektocht gaat, neem dan de boot naar het zuiden van São Tomé. Maar daarnaast is dit ook de perfecte plek om te klimmen, mountainbiken, op het zwarte strand te liggen, naar vogels te kijken en meer te leren over de weelderige flora en fauna.

En dat is mijn samenvatting van de beste activiteiten in São Tomé-Stad en Noord-São Tomé (in ieder geval tot mijn volgende São Tomé reis). Ben je al begonnen met het plannen van je eigen duurzame São Tomé avontuur? Zeker doen!

post a comment