Top

Tips en tricks om je plastic afval drastisch te verminderen

Meer dan 5 000.000.000.000.000.000 stukjes plastic (of korter gezegd 5 triljoen) drijven in onze oceanen waarvan 80% uit de 1000 meest vervuilde rivieren komt. Hallucinante cijfers, niet? Tijd om ZERO PLASTIC te gaan dus!

Gelukkig zijn er vele opties en organisaties, zowel lokaal als internationaal die dit proberen reduceren. Wil je meer te weten komen over hoe jij een steentje kan bijdragen om onze planeet te redden van dit verstikkende plastic en welke organisaties hieraan meehelpen? Lees dan zeker verder want wanneer iedereen iets kleins doet maakt dit een gigantisch verschil!

Tips to go Zero Plastic

LOKAAL EN DUURZAAM SHOPPEN

“Don’t trash where they splash” is het motto van de 23-jarige onderneemster Axelle. Zij heeft Turtle Green opgericht met als hoofddoel een einde te maken aan het rondstrooien van plastic in onze oceanen. Dit doet ze met een wijd aanbod aan ecologische producten zoals bamboe tandenborstels, make-up doekjes, metalen rietjes, drinkflessen en zelfs bamboo bestek!

Reiniging voor de afwas, vloer, ontvetter,… voor alles hebben we een aparte – uiteraard plastic – fles staan bij het kuismateriaal met nog eens veel chemicaliën in. Met Ecopods heb je geen van beiden want met deze oplosbare capsules en geconcentreerde natuurlijke producten is dit een win win voor onze gezondheid en de planeet. Ze hebben zelfs het ecolabel van de EU ontvangen!

Kom jij tijdens je dagelijks huishouden ook soms tot het besef dat veel van je producten niet herbruikbaar en/of van plastic zijn? Dit was ook het idee achter de oprichting van Eco Fever om zo op zoek te gaan naar hulpmiddelen om dit verbruik te verminderen. Zij willen dit uiteraard ook met jou delen! Je kan u inschrijven om elke 2 maanden een nieuwe box vol ideeën te ontvangen.

Win een leuke EcoFever box voor Mei Plasticvrij en ga zero plastic

Toilet paper, something that we need on a daily basis and where we can quickly make a difference. I would like to introduce you to The Good Roll. They offer all kinds of different kits with toilet paper, kitchen roll and tissues. It is 100% tree-friendly and sustainable. Their rolls are made from 100% recycled paper, without chlorine, colour- or fragrances. Plus the packaging is plastic free. But that’s not all. They also invest 50% of their net profit in the construction of toilets in developing countries. How great!

STOP SINGLE-USE

De drinkbussen zijn gelukkig al ingeburgerd en geen onbekende meer, goed nieuws dus en een aanzienlijke verminderd verbruik in plastic flessen!

Het in 2009 opgerichte Hydro Flask in de Amerikaanse staat Oregon heeft in zijn collectie voor elk moment een andere drinkfles. Een fles uit roestvrij staal, een CamelBak om je drank uren fris te houden tijdens die vermoeiende hike of fietstocht, of zelfs een gepersonaliseerd exemplaar om je koffie warm te houden op weg naar het werk.

Hydro Flask - TravelRebel - Mei Plastic vrij

Een vlotte aansluiting hierop zijn de ECO Lunch Boxes, zij zijn een familiebedrijf – uitgebaat door vrouwen – met hun thuisbasis in Californië. Je hebt ze in alle vormen en formaten om zowel een warme of koude lunch of een gezonde snack mee te nemen naar het werk, school of op daguitstap. Alle producten zijn plastic vrij en alsook van roestvrij staal.

Heb je het gehad om te sleuren met die zware literflessen, genoeg gehad van die overvolle PMD zakken of wil je gewoon een eigen frisdrank creëren? Peace of cake met SodaStream. Het toestel maakt niet enkel spuitwater met de CO2 cilinders, ze hebben meer als 30 verschillende smaken die je kan toevoegen naar eigen goeddunken. 

BY OLIVE, een bedrijf dat er alles aan doet om jij en ik te overtuigen om over te stappen naar ecologische alternatieven. Al hun producten zijn volledig herbruikbaar en plasticvrij. Bamboe tandenborstels, organische lippenbalsem, natuurlijke flosdraad en wattenstaafjes, etc. Ze hebben echt van alles wat.

Beeld Mei Plasticvrij

ANDERE LEUKE PRODUCTJES

Toiletpapier, iets dat we dagelijks nodig hebben en waar we het verschil snel kunnen maken. Graag stel ik je The Good Roll voor. Zij bieden allerlei verschillende kits aan met toiletpapier, keukenrol en zakdoeken. Het is 100% boomvriendelijk en duurzaam. Hun rollen zijn gemaakt van 100% gerecycleerd papier, zonder chloor, kleur- en geurstoffen. Plus de verpakkingen zijn nog eens plastic vrij. Maar dat is niet al. Ook investeren ze 50% van hun nettowinst in de bouw van toiletten in ontwikkelingslanden. Geweldig!

OPKUISEN DIE OCEAAN!

Boyan Slat doet vermoedelijk geen belletje rinkelen maar in 2013 kwam deze Nederlandse jongeman van 18 jaar op het idee om Ocean Cleanup op te richten. Dit is een non profit organisatie die ondertussen met de grootste bedrijven ter wereld samenwerkt en de nieuwste technologieën ontwikkelt om zowel de meest vervuilende rivieren als oceanen op te kuisen. Een voorbeeldje? The Great Pacific Garbage Patch wat gelegen is tussen Hawaii en Californië is een plaats waar bijna al het plastic samenkomt door stromingen. Men verwacht dit 50% te hebben opgekuist binnen de 5 jaar! Geïnteresseerd in dit project? Je kan hen volgen op Instagram en op de website

WAT JE ZELF DOET…


Vind jouw eigen verpakkingsvrije winkel en ga voor zero plastic

In vele steden vind je reeds winkels die zowel voedings- als verzorgingsproducten verpakkingsvrij aanbieden. Moeilijk overzicht houden wat er precies allemaal mogelijk is? Neem dan zeker een kijkje op de website van Bewust Verbruiken, je vindt er per provincie de winkels terug plus nog extra tips! Zeer handig, al zeggen we het zelf!

No Poo, wait what?


In vele shampoos bevinden zich minuscule plastic deeltjes die tijdens het douchen in de riool terechtkomen, hieruit is een nieuwe generatie opgestaan om oplossingen te zoeken.

No Poo of languit No Shampoo, de naam klinkt misschien raar maar hier ben ik op aanraden van een vriendin mee begonnen sinds een 6-tal maanden en wint aan ‘populariteit’ bij de jongere generatie.
Na vele struggles later en manieren voor een fris gevoel te hebben ben ik bijna op het gewenste resultaat. Om mijn haren een fris gevoel te geven gebruik ik een extract van pure lavendelolie aangelengd met water. Het ene haartype doet er al wat langer over als het andere maar het resultaat is het waard!

Show yourself on social media

Neen, dit moet je niet te letterlijk nemen 😉 Doe mee aan ‘Mei Plasticvrij’, bekijk nog meer tips op hun website en gebruik de hashtag #meiplasticvrij op Instagram en Facebook!
Zo zijn er dit jaar maar liefst 15 ambassadeurs die de campagne mee helpen verspreiden. Zij promoten net zoals wij, eco-vriendelijke toepassingen.

Lees hier waarom je ook zeker in tijden van corona voor een duurzame wereld moet gaan. We hopen je met onze tips op weg te brengen naar een leven met minder of zelfs zonder plastic.

Wil je ook een coole reef-safe zonnecrème zonder plastic verpakking? Check dan onze tips voor de beste reef-safe zonnecrèmes!


Comments:

 • SophieC

  april 30, 2020

  Wij zijn al zeer goed bezig met zelfgemaakt wanproduct, herbruikbare rietjes, shampoobars en single-blade safety razor….. maar alle kleine extra’s helpen!

  reply...
 • Noor w

  april 30, 2020

  Wij gebruiken geen plastic zakjes meer stel dat we er krijgen houden we deze bij en hergebruiken deze. Voor de winkel gebruiken we herbruikbare zakjes. Wij kopen geen plastic flessen enkel glazen flessen en proberen tijdens het winkelen zo weinig mogelijk plastic te kopen zoals geen voor verpakt koopwaren te verkiezen.

  reply...
 • Daphné N.

  mei 1, 2020

  Ik gebruik een tupperware herbruikbare fles om kraantjeswater in te zetten. Ook maak ik zelf mijn bruiswater dankzij Sodastream. Sinds 6 maanden gebruik ik nu shampoobars om mijn haar te wassen en ben er meer dan tevreden over. Voor de rest gebruik ik altijd mijn herbruikbare tassen wanneer ik ga winkelen om zo geen plastieke zakken te gebruiken zelfs voor mijn fruit en groenten gebruik ik stoffen zakken.

  reply...
 • Jolien Vanrysselberghe

  mei 5, 2020

  Ik gebruik enkel nog herbruikbare boodschaptassen en herbruikbare zakjes voor groenten en fruit, ik ga naar de slager met mijn eigen doosjes, ik neem mijn lunch altijd mee in een glazen kom of herbruikbare boterhamverpakking (Boc ‘n Roll), ik koop glazen flessen water en drink eigenlijk ook regelmatig van de kraan, ik gebruik een herbruikbare metalen drinkbus om water mee te nemen, ik vries eten in herbruikbare potjes in en niet in plastic zakjes, ik gebruik herbruikbare wattenstaafjes, en waarschijnlijk nog een paar dingen ☺️
  Het wordt meer en meer en gewoonte in plaats van opdracht om plasticvrij te winkelen, maar er is zeker nog werk aan de winkel. Beetje bij beetje, en hopelijk ook nog nieuwe tips dankzij deze box 💕

  reply...
 • mei 15, 2020

  om eerlijk te zijn zijn wij er hier niet zoveel mee bezig sorry. ik let op mijn tasjes en koop ook geen plastic tassen maar elke week onze voorraad spa rood en blauw zou ik sowieso niet kunnen vervangen 😉

  reply...
 • mei 15, 2020

  Ik ben blij dat er zoveel aandacht is voor plastic, en hoe we dat met z’n allen kunnen verminderen!

  reply...
  • mei 15, 2020

   Hi Nicole, superfijn je comment te lezen. Inderdaad, samen kunnen we een verschil maken.

   reply...
 • mei 15, 2020

  De hele Coronacrisis heeft ontelbaar veel nadelige gevolgen gehad, maar ene positief gevolg is wel dat het milieu, er qua vervuiling stevig op vooruit is gegaan. En dat er ook veel minder plastic vervuiling is. benieuwd hoe dat de komende tijd verder gaat als iedereen er weer steeds vaker op uit trekt.

  reply...
 • mei 15, 2020

  Verschrikkelijk al dat plastic! Wij proberen zo veel mogelijk geen plastic te kopen en te scheiden.

  reply...
 • mei 15, 2020

  Handige tips! Ik hoorde al dat in shampoo veel stukjes plastic aanwezig zijn. Wie weet stop ik er binnenkort ook mee als de bussen shampoo thuis op zijn.

  reply...
 • Frederique

  mei 15, 2020

  Goede tips, ik vind het zelf onvoorstelbare cijfers wanneer ik me erin verdiep. Ik let er ook steeds meer op en gebruik zeker minder plastic dan vroeger.

  reply...
 • mei 15, 2020

  Wat een inspirerend artikel. Vaak weet je niet waar te beginnen en dit zijn dan goede voorbeelden.

  reply...
 • HippeShops

  mei 22, 2020

  Ja wat een goed topic. Wij brengen dit onderwerp al heel lang onder de aandacht om zo meer bewustzijn te creëren.

  reply...
 • mei 28, 2020

  Heel leuk geschreven en wat bizar dat dit allemaal daar in ligt zeg, verschrikkelijk!!

  reply...

post a comment