• Menu
  • Menu

TIPS TO GO ZERO PLASTIC

Meer dan 5 000.000.000.000.000.000 stukjes plastic (of korter gezegd 5 triljoen) drijven in onze oceanen waarvan 80% uit de 1000 meest vervuilde rivieren komt. Hallucinante cijfers, niet? Tijd om ZERO PLASTIC te gaan dus!

Gelukkig zijn er vele opties en organisaties, zowel lokaal als internationaal die dit proberen reduceren.
Wil je meer te weten komen over hoe jij een steentje kan bijdragen om onze planeet te redden van dit verstikkende plastic en welke organisaties hieraan meehelpen? Lees dan zeker verder want wanneer iedereen iets kleins doet maakt dit een gigantisch verschil!

#meiplasticvrij
Beeld: Mei Plasticvrij
Tips to go Zero Plastic

LOKAAL EN DUURZAAM SHOPPEN

Be picky with your friends, clothes and time. CDKN with friends brengt meer dan 30 Belgische ondernemers samen in hun winkel te Wijnegem Shopping en sinds kort ook op hun webshop, één ding dat zij allemaal gemeen hebben is dat de producten duurzaam moeten zijn. Daarvan willen wij als TravelRebel er enkele in de spotlight plaatsen.

“Don’t trash where they splash” is het motto van de 23-jarige onderneemster Axelle. Zij heeft Turtle Green opgericht met als hoofddoel een einde te maken aan het rondstrooien van plastic in onze oceanen. Dit doet ze met een wijd aanbod aan ecologische producten zoals bamboe tandenborstels, make-up doekjes, metalen rietjes, drinkflessen en zelfs bamboo bestek!

Reiniging voor de afwas, vloer, ontvetter,… voor alles hebben we een aparte – uiteraard plastic – fles staan bij het kuismateriaal met nog eens veel chemicaliën in. Met ECOPODS heb je geen van beiden want met deze oplosbare capsules en geconcentreerde natuurlijke producten is dit een win win voor onze gezondheid en de planeet.
Ze hebben zelfs het ecolabel van de EU ontvangen!

Kom jij tijdens je dagelijks huishouden ook soms tot het besef dat veel van je producten niet herbruikbaar en/of van plastic zijn?

Dit was ook het idee achter de oprichting van EcoFever om zo op zoek te gaan naar hulpmiddelen om dit verbruik te verminderen.

Zij willen dit uiteraard ook met jou delen! Je kan u inschrijven om elke 2 maanden een nieuwe box vol ideeën te ontvangen.

Win een leuke EcoFever box voor Mei Plasticvrij en ga zero plastic

Iemand een persoonlijk cadeautje geven heeft zoveel charme, zeker in tijden we elkaar minder kunnen zien en dit voor elke gelegenheid!
Wanneer we je erbij vertellen dat dit op een duurzame manier kan met Kadeco zijn wij alvast overtuigd!  Neem zeker een kijkje op de website om te ontdekken wat je allemaal kan personaliseren.

STOP SINGLE-USE

De drinkbussen zijn gelukkig al ingeburgerd en geen onbekende meer, goed nieuws dus en een aanzienlijke verminderd verbruik in plastic flessen!

Het in 2009 opgerichte Hydro Flask in de Amerikaanse staat Oregon heeft in zijn collectie voor elk moment een andere drinkfles. Een fles uit roestvrij staal, een CamelBak om je drank uren fris te houden tijdens die vermoeiende hike of fietstocht, of zelfs een gepersonaliseerd exemplaar om je koffie warm te houden op weg naar het werk.

Een vlotte aansluiting hierop zijn de ECO Lunch Boxes, zij zijn een familiebedrijf – uitgebaat door vrouwen – met hun thuisbasis in Californië. Je hebt ze in alle vormen en formaten om zowel een warme of koude lunch of een gezonde snack mee te nemen naar het werk, school of op daguitstap. Alle producten zijn plastic vrij en alsook van roestvrij staal.Heb je het gehad om te sleuren met die zware literflessen, genoeg gehad van die overvolle PMD zakken of wil je gewoon een eigen frisdrank creëren? Peace of cake met SodaStream. Het toestel maakt niet enkel spuitwater met de CO2 cilinders, ze hebben meer als 30 verschillende smaken die je kan toevoegen naar eigen goeddunken. 

Beeld Mei Plasticvrij

OPKUISEN DIE OCEAAN!

Boyan Slat doet vermoedelijk geen belletje rinkelen maar in 2013 kwam deze Nederlandse jongeman van 18 jaar op het idee om Ocean Cleanup op te richten. Dit is een non profit organisatie die ondertussen met de grootste bedrijven ter wereld samenwerkt en de nieuwste technologieën ontwikkelt om zowel de meest vervuilende rivieren als oceanen op te kuisen. Een voorbeeldje? The Great Pacific Garbage Patch wat gelegen is tussen Hawaii en Californië is een plaats waar bijna al het plastic samenkomt door stromingen. Men verwacht dit 50% te hebben opgekuist binnen de 5 jaar! Geïnteresseerd in dit project? Je kan hen volgen op Instagram en op de website

Save the ocean - Going zero plastic - Keep the sea plastic free

WAT JE ZELF DOET…


Vind jouw eigen verpakkingsvrije winkel
en ga voor zero plastic

In vele steden vind je reeds winkels die zowel voedings- als verzorgingsproducten verpakkingsvrij aanbieden. Moeilijk overzicht houden wat er precies allemaal mogelijk is? Neem dan zeker een kijkje op de website van Bewust Verbruiken, je vindt er per provincie de winkels terug plus nog extra tips! Zeer handig, al zeggen we het zelf!

No Poo, wait what?


In vele shampoos bevinden zich minuscule plastic deeltjes die tijdens het douchen in de riool terechtkomen, hieruit is een nieuwe generatie opgestaan om oplossingen te zoeken.
No Poo of languit No Shampoo, de naam klinkt misschien raar maar hier ben ik op aanraden van een vriendin mee begonnen sinds een 6-tal maanden en wint aan ‘populariteit’ bij de jongere generatie.
Na vele struggles later en manieren voor een fris gevoel te hebben ben ik bijna op het gewenste resultaat. Om mijn haren een fris gevoel te geven gebruik ik een extract van pure lavendelolie aangelengd met water. Het ene haartype doet er al wat langer over als het andere maar het resultaat is het waard!

Show yourself on social media

Neen, dit moet je niet te letterlijk nemen 😉
Doe mee aan ‘Mei Plasticvrij’, bekijk nog meer tips op hun website en gebruik de hashtag #meiplasticvrij op Instagram en Facebook!
Dieter Coppens – gekend van Down The Road, Frances Lefebure, Sean Dhondt,… zijn nog maar enkele ambassadeurs van Mei Plasticvrij. Zij promoten net zoals wij, eco-vriendelijke toepassingen.

Lees hier waarom je ook zeker in tijden van corona voor een duurzame wereld moet gaan.

We hopen je met onze tips op weg te brengen naar een leven met minder of zelfs zonder plastic.

Wil je ook een coole reef-safe zonnecrème zonder plastic verpakking? Check dan onze tips voor de beste reef-safe zonnecrèmes!

Going zero plastic - skip the plastic -save the planet


Schrijf een bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 opmerkingen