Top
Loving Belize

Als je denkt aan Centraal Amerika komt Belize waarschijnlijk niet meteen in je op. Het is dan ook een minder populaire bestemming dan, laat ons zeggen, Mexico of Costa Rica. Ik persoonlijk vind dat helemaal geweldig!

Belize

Op de kaart ziet Belize er ook niet echt indrukwekkend uit maar niets is minder waar, grote regenwouden met prachtige vegetatie bewoond door vele diersoorten, gezellige koloniale dorpjes, oeroude Maya ruïnes en kilometerslange witte zandstranden wachten geduldig om ontdekt te worden door reizigers. Overdag is het al heel leuk om op ontdekking te gaan maar ’s avonds komt dit land pas echt tot leven, vaak op de deuntjes van salsa, calypso of reggae. Prachtig Belize mag dan eerder onbekend zijn, er is geen betere moment om het te ontdekken dan nu!

 

Enkele jaren geleden vertrok ik op mijn eerste echte avontuur. Bestemming: CENTRAAL AMERIKA!! Gewapend met alleen een rugzak vol moed, de twintigjarige versie van mezelf wou uit haar comfortzone kruipen en deze trip was daar de absoluut perfecte oplossing voor.

 

Belize is anders dan de rest van Centraal Amerika. Het is democratisch, men spreekt er Engels en het is er vredig. En bovenal wonen er de vriendelijkste, ‘easy-going’ mensen die ik ooit ontmoet heb.

Belize

Hieronder wat meer informatie over mijn twee geweldige, en tegelijk heel verschillende, bestemmingen in Belize.

 

Caye Caulker

 

Belize binnenkomen langs de Mexicaanse grens is een fluitje van een cent. Ik was mijn trip gestart in Cancun en door de douane gaan was makkelijk omdat iedereen in Belize Engelstalig is. Je kan relatief goedkope vluchten vinden van Europa naar Cancun. Ik had een tussenstop in Montreal, Canada op weg naar Mexico en boekte mijn vluchten met Air Canada omdat zij een mooie deal hadden destijds.

 

Ik bleef niet lang in Belize City maar nam meteen een chickenbus. Als je ooit door Centraal Amerika reist moet je dit vervoersmiddel zeker eens geprobeerd hebben. Het is niet alleen een spannende rit maar het geeft je ook een kijk in de lokale levensgewoontes.

 

Na vijf uur op de chickenbus en één uur op een boot kwamen we aan in Caye Caulker, een klein eilandje in de Caribische zee. Als je voet zet op dit kleine paradijs is het eerste wat je ziet een verkeersbord, het enige belangrijke op dit eiland. Het maant golfkarretjes en fietsen aan om traag te gaan, een richtlijn die heel serieus genomen word.

Caye Caulker, Belize

Met zijn hangmatten op de witte zandstranden, prachtige oranje zonsondergangen en zachtjes woelende turkoois water is Caye Caulker dé perfecte setting voor een reclamefilmpje.

 

We verbleven op een van de weinige hotels op het eiland, het Ocean Pearl Royale Hotel. Een propere en goedkope plek voor enkele nachtjes. Echt luxueus is het niet, maar er zijn hangmatten en airconditioning!

Belize

Op onze eerste avond aten we BBQ met enkele locals en feestten we de hele nacht in de I&I Reggae Bar, een kleine club. Er zijn maar enkele officiële straten op dit eiland dus je vindt altijd makkelijk de weg.

 

De grappigste dingen gebeuren op dit klein eiland aan de andere kant van onze wereldbol. Tijdens mijn korte verblijf hier, kwam ik mensen tegen van mijn thuisstad en anderen die hadden deelgenomen aan een Belgische liftwedstrijd (Route du Soleil). Ik kreeg meerdere aanzoeken om te trouwen in deze paar dagen en beleefde een van de meest dronken nachten van m’n leven. We gingen zelfs op een Rum Sunset Sail Cruise waar we uiteindelijk dronken naaktgezwommen hebben in het holst van de nacht. Maar.. what happens in Caye Caulker, stays in Caye Caulker, toch?

Belize

Maar dat is niet alles. Mijn vrienden en ik gingen ook snorkelen en ik raad je zeker aan om de wondermooie onderwaterwereld in Belize te ontdekken. We hebben haaien, zeekomkommers, zeeschildpadden en nog veel meer gezien. Lunch was aan boord en uiteraard was de rum à volonté. Wat had je nu verwacht?

Belize, snorkelen

Dus geniet van de Belizaanse ‘way of life’ door kokosnootwater te drinken, verfrissende duikjes te nemen in de Caribische zee en veel te veel rum te drinken!

BelizeBelizeBelize Belize

San Ignacio

 

Daarna was het tijd om vaarwel te zeggen tegen het paradijs en de jungle in te trekken. Tip: wees voorbereid op tarantula’s en giftige slangen en vergeet je malaria pillen niet.

 

Onze allereerste nacht in een ecolodge was een van de meest interessante ervaringen die ik ooit heb gehad. Dit was volledig ‘back-to-basics’, er was zo goed als geen elektriciteit, geen doorspoeltoiletten (ja, je kuist je kont af met stukjes schors) en spinnen op de wacht terwijl je in slaap valt in je ‘luxueus’ rustplekje zonder matras.

Belize

Vanuit de ecolodge boekten we een trip naar het Blue Hole National Park om de Crystal Cave te gaan bekijken. We wandelden door het weelderige regenwoud, daalden langs steile en glibberige paadjes (nee, je All Stars laat je voor deze trip beter thuis), om daarna met touwen af te dalen op weg naar een buitengewone ervaring.

Belize

Onze gids toonde ons hoe je kan overleven in de jungle, gewapend met een machete en het eten van termieten. Al kruipend baanden we ons een weg door de grot en gingen op weg naar de Maya Xibalba (de onderwereld). Terwijl we langs modderige randen gleden waren we meteen verbaasd van de stalactieten en stalagmieten, de muurgravures, potten, oeroude kampvuren en enge overblijfselen van skeletten door de Maya’s menselijke offers om hun goden te eren.

 

Om deze vermoeiende maar geweldige trip te eindigen reden we naar de Blue Hole River om de modder weg te wassen en te ontspannen in het koele water.

 

Belize

post a comment