Top
Roadmap South Iceland

Roadmap Zuid IJsland TravelRebel

De adembenemende natuur van Ijsland blijft me verbazen! Ik ben nog maar net terug of ik betrap mezelf erop goedkope vluchten met Icelandair te zoeken naar deze prachtige plek.

Vanuit Brussel vlieg je al in 3 uur naar Reykjavik, maar je hebt ook veel voordelige VS/Canada verbindingen via Ijsland. (een leuke insider tip: heen- en weer vluchten van Londen naar Ijsland zijn super goedkoop, dus als je kan, kies voor een combo reisje! Londen en Ijsland samen, dat klinkt niet slecht!)

Bij aankomst op de luchthaven, pik je makkelijk en snel je gereserveerde auto op bij een van de vele autoverhuurbedrijven. Ik raad je zeker aan een 4×4 te huren aangezien die het meest geschikt zijn om de verborgen parels van Ijsland te ontdekken. Voor onze 4×4 kozen wij voor SADcars, een van de goedkoopste opties met heel vriendelijk personeel en goeie service.

IJsland

1.Gljúfrabúi

Elk land heeft wel enkele verborgen pareltjes en Gljúfrabúi is een van de mooiste plekjes in heel Ijsland. Beter bekend als Gljúfrabúifoss, deze waterval aan de zuidkust is 40 meter hoog en ligt redelijk dicht bij de beroemde Seljalandsfoss waterval.

Ondanks dat deze waterval minder populair is dan zijn beroemde vriend, is hij zeker niet minder indrukwekkend. Letterlijk vertaald ‘ravijn bewoner’ of ‘bewoner van de bergkloof’, deze waterval is heel speciaal omdat ze volledig verborgen is door steile kliffen. Je geraakt er dan ook niet zonder het water te trotseren. Je moet van steen tot steen springen in het water om je een weg langs de kliffen te banen. Tot slot moet je door een nauwe doorgang kruipen om de voet van deze gigantische waterval te bereiken. Neem dus zeker waterbestendige schoenen, een regenjas en bescherming voor je camera mee.

Prachtige foto’s maken van deze bezienswaardigheid kan je op zijn minst een uitdaging noemen, er is namelijk weinig licht tussen de kliffen en de enorme hoeveelheid water laat ook je camera niet onaangeroerd.

https://www.instagram.com/p/BjFHb4rgnn1/?utm_source=ig_embed

2. Seljalandsfoss

Een van de beroemdste watervallen, Seljalandsfoss is 65 meter hoog en heel makkelijk bereikbaar. Je kan letterlijk langs de waterval heen lopen wat voor geweldige foto’s kan zorgen! Seljalandsfoss ligt op ongeveer 120 km van Reykjavik. Als je het zuiden van de Ring Road blijft volgen kom je 60 km verder aan Vik, van daar ben je nog 30 km verwijderd van de mooie Skógar waterval.

O had ik al vermeld dat je al deze prachtige plekken in Ijsland gratis kan bezoeken?

https://www.instagram.com/p/Bi4hv3EgeH3/?utm_source=ig_embed

 

3. Seljavallalaug

Neem een duik in het oudste zwembad van Ijsland terwijl je geniet van de pracht van de omringende bergen.

Als je de Ring Road van Reykjavik naar Vik blijft volgen zal je een ‘Seljavellir’

wegwijzer zien. Volg dit onverhard weggetje en je zal aan een kleine parking uitkomen vlak voor het verlaten zwembad. Van hieruit is het ongeveer een kwartiertje wandelen langs de berg vallei. Het landschap is fenomenaal en je moet hier en daar de rivier oversteken (wederom geen bruggen aanwezig dus neem je waterbestendige schoenen mee!). De kleine rivier ontstaat door de Eyjafjallajökull gletsjer en vloeit in de richting van Seljavellir.

https://www.instagram.com/p/Bi6uHsNAxSJ/?utm_source=ig_embed

Leuk weetje, het zwembad is in 1923 gebouwd door vrijwilligers en het water komt van een natuurlijke warmwaterbron. De primitieve kleedkamers zijn best OK maar onthoud dat er hier geen douches of toiletten zijn. Zeker Travel Rebel waardig dus 😉

4. Skógafoss

Op het einde van onze eerste overvolle dag kwamen we aan Skógafoss, wat enorm impressionant was. Deze waterval is 25 meter breed en 60 meter hoog! Ze is makkelijk bereikbaar met de auto en je kan ook vlakbij kamperen. Je vindt hier ook degelijke faciliteiten en een super yummy restaurant.

https://www.instagram.com/p/Biv8x7anAGO/?utm_source=ig_embed

5. Sólheimasandur vliegtuigwrak

Je hebt misschien al foto’s gezien van dit beroemde vliegtuigwrak, het is namelijk een van Ijslands meest iconische (en een beetje enge) foto locaties. Op zaterdag 24 november 1973 moest een Douglas Super DC-3 vliegtuig van de Verenigde Staten een noodlanding maken op het zwarte zandstrand van Sólheimasandur in zuid Ijsland door enorme ijsvorming.

Zou jij dit beroemde wrak bezoeken als je in Ijsland bent? Wij hadden er geen seconde spijt van!

IJsland, vliegtuigwrak

6. Reynisfjara

Wie droomt er niet van adembenemende witte zandstranden? Wij zeker! Maar heb je ook al eens gedroomd van pikzwarte stranden?

Ijsland heeft wel meerdere vulkanische stranden maar Reynisfjara is zonder twijfel het coolste zwarte zandstrand met zijn speciale basaltzuilen, lava sculpturen, torenhoge kliffen en prachtige grotten. National Geographic heeft Reynisfjara dan ook niet voor niks in 1991 benoemd als een van de 10 mooiste niet-tropische stranden ter wereld.

Dit wereldberoemde zwarte strand ligt vlak naast het kleine vissersdorpje Vík í Mýrdal. In Vik vind je lekker eten, een supermarkt (budget reizen for the win!) en kan je heerlijk overnachten!

IJsland

 

7. Eldhraun lava field

Vanuit Vik blijf je de zuidkant van de Ring Road volgen richting Skaftafell National Park voor enkele fascinerende landschappen. Je zou ze bijna buitenaards kunnen noemen! Een hiervan is een gigantische massa gestolde lava waar mos is over gegroeid, prachtig om door te rijden!

Het Eldhraun lava veld is ontstaan door een uitbarsting van de Lakagigar vulkaan in 1783. Deze uitbarsting, die hele boerderijen en kerken over een afstand van 60 km heeft verzwolgen, was een van de meest katastrofische in de geschiedenis van Ijsland en heeft maar liefst negen maanden geduurd. Een wankel gebied van 565 vierkante kilometer lag begraven onder een dikke laag lava, wat enorme gevolgen had voor mens en dier. Honderdduizenden dieren stierven als gevolg van het vrijgekomen zwavelzuur en een kwart van de populatie stierf door voedseltekorten in de drie jaren die volgde.

Vandaag heeft het mos letterlijk deze donkere pagina in de geschiedenis van Ijsland bedekt. De mooie groene en rode schijn van het mos geeft dit prachtige landschap een vredige en rustgevende uitstraling… de fatale geschiedenis begraven onder het moois is niet te zien.

IJsland

 

8. Fjaðrárgljúfur

Dit mooie ravijn is 100 meter diep en 2 km lang. Het is momenteel gesloten omdat toeristen de speciale soorten mos die hier groeien niet respecteerden. Er is enorm veel schade aangebracht waardoor de Ijslanders deze plek nu zijn rust wouden gunnen.

Ik wou dit persoonlijk heel graag zien maar ik bewonder het Ijslandse volk enorm dat ze resoluut kiezen om hun natuur te beschermen in plaats van beslissingen te maken met als doel het toerisme te boosten. Daar kunnen andere landen echt nog wat van leren!

 

9. Skaftafell in Vatnajökull National Park

Enkele tientallen kilometers verder na het lava veld, rijd je weer langs kleine mooie watervallen en gezellige boerderijen. Nadien rijd je ook door enkele indrukwekkende gesteentes die een beetje aan Yosemite, maar dan kleiner, doen denken.

Hou je ogen open voor Skaftafell, een wildernis gebied aan de zuidkant van het Vatnajökull National Park op weg naar Jökulsárlón. Het ligt halverwege tussen Kirkjubæjarklaustur en Höfn en het is een korte rit vanaf de Ring Road. Het is een beetje een verborgen parel want je vind hier enkele prachtige gletsjers na een ritje op de onverharde weg.

Drone shot IJsland

 

10. Jökulsárlón

Meerdere grote, spectaculaire lichtblauwe ijsbergen drijven hier kalmpjes door de lagune van Jökulsárlón die je direct op de Ring Road vind tussen Höfn en Skaftafell. Je bewondert deze ijssculpturen makkelijk vanop het droge maar als je wil kan je er ook tussen varen. Ik heb hier redelijk wat zeehonden gezien (mijn eerste in Ijsland!) aangezien ze zonder vrees dicht bij de kust kwamen. Er is hier ook een klein winkeltje waar je een beetje kan opwarmen en iets te eten of souvenirs kan kopen.

https://www.instagram.com/p/BizdY34jew3/?utm_source=ig_embed

 

11. Diamond Beach

Vlakbij Jökulsárlón is er een brug en aan de andere kant daarvan ligt Diamond Beach. Je kan er dus maar moeilijk voorbijrijden zonder het op te merken. Waarom dit strand Diamond Beach heet ligt nogal voor de hand, het lijkt namelijk alsof het zwarte zandstrand volledig bedekt is met gigantische schitterende diamanten. Nu, alvorens je een vliegticket boekt en hierheen snelt, deze ‘diamanten’ zijn ijsblokken die afgebroken zijn van ijsbergen en aan de kust zijn aangespoeld.

https://www.instagram.com/p/Biv5EpIH7cI/?utm_source=ig_embed

post a comment