Top
Duurzaam reizen in Costa Rica

De leuze ‘Pura Vida’ zijn geen loze woorden maar de naakte waarheid in Costa Rica, doorheen je reis merk je dit overal. De locals en natuur verwelkomen je op deze manier en voor je het weet zijn deze twee woorden hetgeen je naar leeft tijdens de reis en krijg je ze ook nooit meer uit het hoofd. Lees hier hoe je duurzaam en lokaal kan reizen in Costa Rica.

Photo by Atanas Malamov
foto door Atanas Malamov
Duurzaam reizen in costa Rica - hiken in Parque Nacional Cahuita

Hiken, fietsen & chillen aan de Caraïbische kust

De Caraïbische kust van Costa Rica is een unieke plaats met Afro-Caraïbische cultuur  waarbij je meteen verknocht bent aan het Pura Vida gegeven. Verwacht geen luxe hotels maar voornamelijk hostels en cabinas.

Hiken

Parque Nacional Cahuita is niet groot – 10 km² – maar doet er alles aan om zijn eigenheid te behouden.  Er bestaat onder andere geen vast toegangsprijs, wat je geeft gaat rechtstreeks naar het onderhoud van het park en de rangers die dit bewaken. Om het prachtige koraal te behouden is snorkelen zonder gids ten strengste verboden. Het wandelpad/strand van 6km kan vanuit de beide toegangen, Kelly Creek in Cahuita en Puerto Vargas, bij het eindpunt kan je door locals – mits kleine bijdrage – teruggebracht naar je startpunt – zoniet moet je langs de baan terugstappen.

Tip om duurzaam te reizen in Costa Rica: vergeet je reef safe en eco zonnecrème niet!

Uitzichtpunt aan de start van de wandeling - Kelly Creek in Costa Rica
Uitzichtpunt aan de start van de wandeling – Kelly Creek

Fietsen & chillen

In Puerto Vieja de Talamanca is hoe de Caraïben écht zijn. Geen grote ketens maar enkel lokale bars, restaurants en winkeltjes. Alsook place to be voor surfers maar neem zeker de fiets en rijd tot aan Punta Uva. Playa Grande was ons aangeraden door de eigenaar van onze cabina. Het klinkt als een über toeristische plaats maar het tegenovergestelde is waarheid. Je ziet hier niemand, lege, witte stranden en met de optie om te leren duiken/snorkelen. Zij laten je verantwoord kennismaken met de kleurrijke vissen en koraal.

 TourRadar Online Travel Expo 728x90 | Up To 60% Off Travel Deals!

Tips om duurzaam te reizen in Costa Rica

Playa Grande Lodge & Tree House – jong Chileens koppel met kind die de drukte van in hun thuisstad in Chili hebben achtergelaten om hier enkele cabinas en een tree house om te bouwen tot een oase van rust. Oh, een wekker is niet nodig aangezien de brulapen je een gratis wake-up call geven tussen 4 à 5u ‘s ochtends. Net Jurrasic Park!

CHO.CO is een chocoladebar – waar ga je anders naar toe als Belg – in het hartje van Talamanca met enkel lokale chocolade, koffie, bier & rum vanuit de regio. Vind je een chocolade tasting met koffie niet spannend genoeg? Geen zorgen, proeven kan ook met rum of bier!

Lees hier meer tips om duurzaam te duiken

Koffie, chocolade, bier en rum tasting in Costa Rica

Duurzaam reizen

Pas op voor Poás

Centraal in het land vind je deze gigantische vulkaan terug. Nog steeds actief – laatste uitbarsting September 2019 -, prachtige route en met beperkte toegang voor toeristen. Wat wil je nog meer?

Een bezoek aan de vulkaan is enkel mogelijk mits een online registratie met paspoortgegevens. Doe je dit niet is er dus geen toegang mogelijk OF moet je wachten tot eerstvolgende beschikbare uur.
Voor de veiligheid van onze luchtwegen en geen massatoerisme te creëren laten ze jou maximum 20 minuten toe op het uitzichtpunt.

Tips om duurzaam te reizen in de buurt van Poás, Costa Rica

Ons verblijf in Sarapiquí was Posada Andrea Cristina. Er kan gekozen worden tussen een cabina of tree house. Wat is een verblijf in Costa Rica zonder een nachtje in een boomhut? Alexander Martínez was tot begin de jaren 90 vrijwilliger bij het Rode Kruis. Een verser ontbijt als hier kan je niet krijgen aangezien alles vanuit de tuin komt! Een begeleide rafting excursie met hem is ook mogelijk – PURA VIDA!

Bar & Restaurante Vista Al Rio te Sarapiqui was voor ons heerlijk vertoeven. Zoals de naam het zegt is het gelegen aan de Rio Sarapiquí. Deze ligt weg van de drukkere hoofdbaan waardoor je voornamelijk met locals geniet van de rust en uiteraard lekkere eten!

Duurzaam reizen in Costa Rica - Prachtige zonsondergang, verantwoord whale watching en toch de mogelijkheid om in de jungle te zitten, je vindt het allemaal aan de Pacific.

Pareltjes aan de Pacific

Prachtige zonsondergang, verantwoord whale watching en toch de mogelijkheid om in de jungle te zitten, je vindt het allemaal aan de Pacific.


Whale watching

In Uvita staat gekend voor het Nationaal Park Marino Ballena, dit heeft zijn naam gekregen door de bultruggen die er jaarlijks terugkeren en alsook het befaamde uitkijkpunt in de vorm van een walvisstaart. Hier zijn zeker en vast verantwoorde tours te boeken, zij mogen er niet langer als 15 minuten in de buurt blijven van de dolfijnen of walvissen omdat zij hen opgejaagd voelen. Hierop is strenge controle en boetes worden ook effectief uitgegeven die dan ten gunste staan van het park.

Zonsondergang & stranden

In de toeristische gidsen staat het strand van Manuel Antonio als mooiste maar waarom een op een druk strand zitten wanneer je dit ook kan doen waar er niemand is en ondertussen hapje kan eten bij locals?

Chillen op het strand van Matapalo

Tips om duurzaam te reizen in Uvita, Costa Rica

Aan de hoofdweg van Uvita maar Cocolico is zo één van die plaatsjes niet gemist mag worden. Gezond, vers en op = op mentaliteit. Wraps, bowls, burgers,… er staat steeds iets op de kaart wat jouw hartje kan bekoren!

Wil je een whale watching in Uvita doen? Bahia Ballena is een echte aanrader om de tour bij te boeken. Klein bootje met ongeveer 10 mensen aan boord zodat je ten volste kan genieten!Nature’s Edge Cabinas is een Bed & Breakfast uitgebaat door twee super lieve Canadese dames. Zij hebben hun droom gevolgd en hebben er een echt pareltje van gemaakt maar nog steeds onder het begrip duurzaam en respect voor de natuur. Geniet van het jungle leven vanuit de hangmat op je terras. Een toppertje om af te sluiten!

TravelRebel gastblogger Elke de Greef
Tekst door gastblogger Elke de Greef

Extra tips om duurzaam te reizen in Costa Rica

Extra tips om duurzaam te reizen in Costa Rica

 1. MET DE LOKALE BUS OF EEN EIGEN 4X4

  Met de bus reizen is mogelijk in Costa Rica maar waar en wanneer deze komt is niet te voorspellen. Een huurwagen 4×4 – is een echte must!

 2. RESERVEER JE ACCOMODATIE RECHTSTREEKS

  Reserveer de accommodatie rechtstreeks! Win win want jouw centjes gaan ineens naar de locals zonder omweg!

 3. KOOP LOKAAL ANTI-MUGGEN PRODUCTEN

  Muggen zijn niet onder de indruk van onze sprays en zalfjes, koop in een local apotheek en zij bieden jou ineens natuurlijke producten aan.

 4. BESTE REISPERIODE

  Onze winter is de ‘beste’ reisperiode maar eigenlijk is het land het hele jaar door toegankelijk. April & mei zijn iets frisser en vochtiger als de droge winter maar hierdoor laten de beestjes zich wel beter zien.

TravelRebel gastblogger Elke de Greef
TravelRebel gastblogger Elke de Greef

post a comment