Top

Zin om binnenkort er even van tussenuit te gaan? We snappen het helemaal! We sommen onze 5 mooiste bergwandelingen in Europa door Zwitserland, Italië en Slovenië voor je op. Laat ons samen aftellen naar het moment dat de grenzen terug opengaan en we zonder zorgen op reis kunnen. YES! De bergen zijn de ideale bestemming om weg van de massa, je beentjes te strekken. Met een campervan van Goboony of de tent in de auto, stippel je eenvoudig de mooiste wandelingen aan elkaar.

1. Bergwandeling in Zwisterland – over de Augstmatthorn

Wandelen op de Augstmatthorn in Zwitserland
Één van de mooiste bergwandelingen in Europa: over de Augstmatthorn in Zwitserland

Je start deze bergwandeling in Zwitserland met een korte maar steile klim op de Harderbahn, een panoramakabelspoor, naar het startpunt. Van daaruit is het een uurtje op de tanden bijten om zigzaggend  uit het bos te klimmen. Van zodra je door de boomgrens geraakt, wachten je adembenemende uitzichten. Aan de rechterkant zie je continu uit op het azuurblauwe Brienzermeer. Links zie je uit op glooiende Zwitserse weilanden met wildbloemen en koeien.

Na een goede 2 uur wandelen kom je op een smal wandelpadje over de steile bergwand. Dit padje volg je al kronkelend naar het hoogste punt: de Augstmatthorn (2137 meter). Plus, als je geluk hebt zit je helemaal tussen de wolken te wandelen, die tegen de bergwand blijven hangen. Geweldig, toch? Prachtige uitzichten gegarandeerd!

Vervolgens is het aan één stuk door dalen naar het dorpje Habkern in het dal. Onderweg geniet je van een orkest aan koeienbellen en het geluid van stromende beekjes. Je kan hier ineens je waterfles bijvullen aan de bronnetjes. Uiteindelijk kom je aan in het gezellige dorpje Habkern. Daar vertrekt elk uur een bus om je terug naar Interlaken te brengen. Meer info op de site van myswitzerland.

Enkele nuttige informatie:

 • Afstand: 15 km
 • Duur: 6 uur
 • Hoogteverschil: 1050 meter stijgen – 1300 meter dalen
 • Startpunt: kabelbaan Harderbahn in Interlaken
 • Eindpunt: busstation Habkern

Travelrebel Silke tussen de wildbloemen op de Augstmatthorn

2. Wandeling in Zwitserland – van Wengen naar Lauterbrunnen

Leuk weetje: de treinen in Zwitserland verbinden de allermooiste bergdorpjes met elkaar. Ideaal dus om hier gebruik van te maken en om de mooiste bergwandelingen te kunnen afleggen. Dit is uiteraard ook wat ik deed! Zo startte ik deze wandeling aan het treinstation in Wengen. Hier raad ik je aan om niet de standaardpijltjes naar Lauterbrunnen te volgen, maar, loop richting Noorden en volg de wandelpaden naar station Wengwald. Onderweg zal je waanzinnige uitzichten tegenkomen, over de waterval in de vallei van Lauterbrunnen.

Nadat je het tussenstation bent gepasseerd, volgt een heel steil stukje gravelpad naar beneden. Als je niet van steile wandelingen houdt, is dit niet echt aanrader. Uiteindelijk buigt de wandeling terug af richting Zuiden en wandel je tussen de weilanden en typische berghuisjes Lauterbrunnen binnen. Deze wandeling vind je jammer genoeg niet online terug, maar op de toeristische dienst in Wengen kan je wel achter een wandelkaart vragen waar je ze eenvoudig op terugvindt. Super handig!

Enkele nuttige informatie:

 • Afstand: 4,5 km
 • Duur: 1,5 uur
 • Hoogteverschil: 500 meter dalen
 • Startpunt: treinstation Wengen
 • Eindpunt: centrum Lauterbrunnen

Bergwandeling in Europa - Zwitserland van Wengen naar Lauterbrunnen

3. Bergwandeling in Zwitserland – naast de Aletsch gletsjer

Bij deze wandeling, start je aan het kabelwagenstation van Bettmeralp op 1950 meter hoogte. Vervolgens wandel je omhoog via de Bettmersee en de Blausee tot aan het hoogste punt van de Moosfluh lift. Wil je liever dit stuk overslaan? Dat kan! Je hebt de mogelijkheid om meteen de lift naar boven te nemen. Hier start de Panoramaweg die je zo’n 7,5 kilometer langs de Aletsch gletsjer leidt. Als het opklaart, lijkt het wel een maandlandschap waar je op neerkijkt. Echt adembenemend! Het is niet voor niets de langste gletsjer van Europa.

Ter hoogte van de Märjelen-Stausee buig je terug af richting dal. Van hieruit kan je je sneeuwblind staren op de schitterende top van de Jungfrau, waar de gletsjer start. Achter het meertje staat een gezellige berghut, waar je iets lekkers kan eten en drinken. Als je in de juiste periode van het jaar komt, staan er rond het meer ook duizenden pluizige bergbloemen. Een betoverend zicht!

Vervolgens brengt een kilometer lange en donkere tunnel je dwars door de bergen naar de andere kant van het massief. Dit is niet het zwaarste deel van de wandeling, maar kan beginnen doorwegen naar het einde toe. Als je nog fit bent, kan je nog van het kabelwagenstation van de Fiescheralp terugwandelen naar de Bettmeralp. Genoeg berglucht gesnoven? Neem dan de kabelwagen naar het dal. Daar kan je tenslotte de trein naar het dalstation van de Bettmeralp nemen.

Enkele interessante info:

 • Afstand: 15,3 km
 • Duur: 6 uur
 • Hoogteverschil: 750 meter stijgen – 490 meter dalen
 • Startpunt: kabelwagenstation Bettmeralp
 • Eindpunt: kabelwagenstation Fiescheralp

Bergwandeling in Europa, Zwitserland langs de Aletsch gletsjer: van Bettmeralp naar Fiescheralp
Het bewijs dat de route naast de Aletsch gletsjer niet kan missen in de lijst met mooiste bergwandelingen in Europa

Uitzicht over de Märjelen-Stausee in Zwitserland tijdens een bergwandeling
Pluizige wildbloemen aan de Märjelen-Stausee

4. Bergwandeling in Italië – rond de 3 Cime

De 3 Cime (of Drei Zinnen) is een heel populaire bestemming in de Italiaanse Dolomieten. Het is absoluut één van de mooiste bergwandelingen in Europa. Verwacht je dus aan files vanaf 10 uur, volle parkings en veel toeristen op de wandelpaden. Maar maar belangrijk om mee te delen, je kan dit vermijden door heel vroeg ’s morgens of laat op de namiddag deze wandeling in te plannen. Van zodra je vertrokken bent, zal je ook snel inzien waarom het hier zo populair is.

Een relatief gemakkelijke luswandeling brengt je langs links of rechts rond de bergtoppen. Aan de overzijde wachten de mooiste uitzichten! Onderweg passeer je verschillende berghutten en meertjes. De grootste hut, de Dreizinnenhütte, ligt ongeveer op het middelpunt van de wandeling. Je kan er lekker eten en ook blijven slapen als je wilt. Alleen al voor de sterrenhemel zou je je pyjama inpakken. Hoewel het officieel verboden is, wordt er om die reden ook veel wild gekampeerd op het plateau rondom de hut. Lees hier de details van de wandeling na. Absoluut de moeite waard!

Extra nuttige informatie

 • Afstand: 10 km
 • Duur: 3,5 uur
 • Hoogteverschil: 350 meter stijgen – 350 meter dalen
 • Start- en eindpunt: Rifugio Auronzo

Sterrenhemel boven de Tre Cime na de mooiste bergwandeling door de Dolomieten

5. Bergwandeling in Slovenië – vanuit Kransjka Gora

In Slovenië vind je de meeste wandelingen rond het meer van Bled. Niet enkel in de regio van Bled kan je prachtige wandelingen maken, maar over heel Slovenië is het absoluut de moeite! Bijvoorbeeld ook in de regio aan de Juliaanse Alpen. Vanuit de gezellige ecocamping in het dorp Kransjka Gora vertrekt een betrekkelijk eenvoudige wandeling door het dal. Eerst wandel je naast het beekje Sava Dolinka. Daarna klim je gestaag richting het kleine gehuchtje Srednji Vrh. Onderweg stijg je uit de bomen en krijg je fantastische uitzichten als beloning. Daar doen we het voor hé!

Aan het gehuchtje, draai je terug. Hierna volgt een redelijk vlak parcours langs de bergwand en tussen de weien door. Je passeert ook enkele authentieke stallen onderweg. Na 5 kilometer ben je bijna aan het einde van de wandeling. Aan het restaurantje Gostilna Srnjak kan je voor weinig geld iets kleins eten en drinken. Uiteindelijk rest er enkel nog een steile afdaling naar het beginpunt. Volg je graag toch een wandeling via een plattegrond? Je kan deze altijd aanvragen bij de toeristische dienst in Kransjka Gora.

Nuttige bijkomende info:

 • Afstand: 11 km
 • Duur: 3,5 uur
 • Hoogteverschil: 370 meter stijgen – 370 meter dalen
 • Start- en eindpunt: Natura Eco Camp

TravelRebel Silke kijkt uit over het bergdal in Slovenië vanuit Kransjka Gora

Nog inspiratie nodig om te vertrekken?

Lees onze tips na om met de campervan of met de elektrische auto op reis te gaan. Of misschien haal je leuke inspiratie uit onze duurzame inpaklijst.

post a comment