Top
Naar Neder-Silezië in Polen met de elektrische auto

Iedereen bekijkt ons een met een schuine glimlach en pretogen als we onze reisplannen uit de doeken doen. We gaan met de elektrische auto door Duitsland, recht naar Wroclaw in Polen en de laatste snellader ligt op de grensovergang. Of we geen schrik hebben om stil te vallen, vragen ze. We kunnen moeilijk ontkennen dat we toch een beetje zenuwachtig zijn. Maar na alles 2 keer in de app na te kijken en bij onze hotels te dubbelchecken of ze een stopcontact overhebben, zijn we vertrokken. 

Naar Neder-Silezië in Polen met de elektrische auto
Roadtrip met de Audi e-tron Sportback

Waarom we meer dan 1.000 km met een elektrische auto willen overbruggen

in België rijden ondertussen zo’n 23.000 volledig elektrische auto’s rond. Dankzij groepsaankopen, autodeelinitiatieven, dalende aankoopprijzen, een ruimer assortiment, een groter bereik en extra laadpalen wordt elektrisch rijden betaalbaarder én gebruiksvriendelijker. Maar voor veel mensen is lange afstanden overbruggen, zoals voor vakanties, toch nog een grote drempel. 

Ook wij twijfelden even om de trein te nemen naar Polen. Een snel rekensommetje voor het aantal voordelen tegenover nadelen afwegen werd het toch zonder twijfel de elektrische auto. Waarom? Het was slechts een uurtje langer rijden met de elektrische auto tegenover een gewone auto. En we waren toch nog zelfstandig genoeg om te gaan en staan waar we wilden, ook als corona de zaken moeilijk zou maken. En onze uitstoot hielden we natuurlijk superlaag.

aantal elektrische wagens in België - roadtrip naar Polen met een elektrische wagen
Met een elektrische wagen naar Polen (Audi e-tron Sportback)

Praktische info voor een reis naar Polen met een elektrische auto

Wij deden onze reis naar Polen met de Audi e-tron Sportback, die tijdens onze trip altijd ongeveer 350 km bereik had. In het heenrijden hadden we 5 laadstops nodig, in het terugrijden slechts 4.

De auto berekende zelf de tussenstops om op te laden en wij dubbelcheckten altijd met de Audi app of er zeker een snellader beschikbaar was. Aangezien het grootste deel van onze reis door Duitsland liep, hadden we meer dan genoeg opties. Sommige stops hadden zelfs meer dan 30 laadpalen! Elke 2 uur hielden we een korte laadstop (20-30 minuten) voor koffie en een toiletpauze en konden we van chauffeur wisselen. Het gebeurde zelfs meermaals dat de app ons stuurde dat de auto volledig opgeladen was, terwijl wij nog niet klaar waren!

We wisten op voorhand dat het in Polen zelf moeilijker ging worden om (snel)laders te vinden maar eigenlijk viel dat echt beregoed mee. In ons eerste hotel in Wroclaw, Puro Hotel, vonden we een laadpaal voor de auto in de overdekte parking van het Narodowe Forum Muzyki op 2 minuten wandelen. Rond de stad zelf liggen er nog verschillende laders verspreid aan winkelcentra. Vanaf dat we de stad uitreden en in de natuurrijke omgeving van Neder-Silezië aan het rondtoeren waren, hadden we iets minder opties. Maar we konden telkens onze auto in een stopcontact van ons hotel pluggen waardoor we elke nacht tot zo’n 80 km extra rijbereik konden opladen. Daarnaast konden we ook aan de laadpunten van Greenway opladen. Je vindt onze volledige route, inclusief de hotels met laadmogelijkheden, in onze post over Neder-Silezië.

Laadpalen in Wroclaw - Audi etron Sportback
De Audi e-tron Sportback opladen in een ondergrondse parking op 2 minuten wandelafstand van ons hotel

Dit hebben we deze reis weer bijgeleerd over reizen met een elektrische auto:

  • Je spendeert echt bijna even veel tijd aan reguliere stops op een lange autoreis als met een elektrische auto. 
  • Je geraakt veel verder dan je denkt met je elektrische auto. Soms zijn hoteleigenaars ook oprecht enorm enthousiast als je de eerste gast bent waarvan ze de auto kunnen inpluggen in hun infrastructuur.
  • Op reis gaan met een elektrische auto is gewoon ook super aangenaam. Je rijdt er zo stil mee, dat het bijna voelt alsof je naar je bestemming zweeft. 
  • Dubbelcheck altijd of je auto effectief aan het opladen is. Soms branden alle lichtjes en is de auto correct verbonden maar zit er toch nog een technische storing ergens in de paal zelf.
  • Dubbelcheck ook of je de GPS correct hebt ingesteld, zeker als je de regio niet goed kent. Je wilt geen 100 km in de verkeerde richting rijden om er dan achter te komen dat er geen laadpunt meer binnen je radius valt. Het overkwam ons bijna. We hadden gelukkig nog voldoende reserve op de teller staan om onze ‘kleine omweg’ zonder problemen te doen. Toch weer even een klein stressje.
Op reis met een elektrische auto naar Polen

Heb je interesse om te starten met elektrisch rijden, maar twijfel je nog?

We somden alle voordelen van elektrisch rijden voor je op in een apart artikel op onze site. De Bond Beter Leefmilieu heeft een ton informatie en antwoorden op veelgestelde vragen op hun site staan. Daarnaast kan je er gratis webinars over elektrisch rijden volgen, telkens van 20 tot 21 uur op 13/10 en 15/10.  Er bestaat ook een handige tool van de Vlaamse overheid waarmee je de totale kost van je eigen (elektrische) auto kan berekenen

post a comment