Top
Wroclaw Polen

Het wauw-effect in Wroclaw

Onze eerste stop in Polen is net over de Duitse grens in Wroclaw, de vierde grootste stad in Polen maar nog te vaak over het hoofd gezien. Het is zó gemakkelijk om onmiddellijk gecharmeerd te geraken door de stad. Ze heeft verschillende bijnamen zoals de zonnebloemstad door haar microklimaat of de stad van 100 bruggen terwijl het er eigenlijk zelfs 130 zijn. Maar wat wij vooral onthouden is dat het een stad van strandbarretjes, biertjes en fietsen is. 

Wroclaw Polen
Wroclaw Polen
TravelRebel in Wroclaw - Slow Travel in Polen
TravelRebel Silke in Wroclaw

En het is ook een stad voor iedereen. Want in de geschiedenisboeken vind je al snel terug dat de stad zowat even lang tot alle omliggende buurlanden heeft gehoord. En na de oorlog zijn alle inwoners vertrokken en hebben nieuwe inwoners hun plaats ingenomen. Ze startten van nul en bouwen momenteel nog altijd verder aan hun eigen plek in Polen.

Maak niet dezelfde fout als ons en neem minstens 2 dagen de tijd om de stad volledig tot je door te laten dringen. Je kan trouwens alle kanten uit met je dagindeling. Als je van lekker eten en biertjes houdt, kan je je hartje ophalen rond het marktplein, waar ze zelfs 24/24 uur bloemen verkopen. Ben je meer het actieve type? Je kan overal fietsen huren om de stad te verkennen of zelfs met een elektrisch bootje de stad via de rivier verkennen. Als je meer te weten wilt komen over de rivier zelf en hoe Polen duurzaam met water omgaat, kan je het fantastische Hydropolis bezoeken of kan je vanaf november ook terecht in het Odra Center, pal in de rivier. Ben je met kinderen op stap? Dan kan je op kabouterjacht doorheen de stad. Er zijn namelijk honderden beeldjes van kabouters op de gekste plekken te vinden.

Onbekende parel in Polen - Wroclaw
Cathedral island in Wroclaw - Polen

Enkele niet te missen plekken zijn sowieso nog de straatjes rond het marktplein en het stadhuis, het Dzielnica Czterech Wyznán (district van 4 herkomsten), het Ostrów Tumski (Kathedraal eiland) en de ongelofelijk indrukwekkende architectuur van de universiteit. Iets verder van de massa, kan je in de wijk Nadodrze je hartje ophalen aan levensechte streetart op de binnenpleinen van enkele appartementsblokken. Schrik trouwens niet als de personen of dieren die op de muren afgebeeld worden, ineens uit de deur wandelen of door het raam kijken. 

Team TravelRebel in Polen - Wrocloaw
Street art in Wroclaw - Polen

Wij sliepen in het mooie Puro hotel, tussen de leuke binnenstraatjes vol restaurants en barretjes van de oude wijk. Daarnaast aten we een overheerlijk aziatische vegan lunch in Tajfun en lieten we ons verrassen door roze cocktails op de Times Square van Wroclaw in het steegje Pasaż Niepolda. Lekker lokaal en traditioneel Pools eten kan je dan weer vinden bij Restauracja Wroclawska, pal in het centrum.

Vegan restaurant in Wroclaw Polen
Vegan restaurant in Wroclaw Polen
Milicz Polen - regio Neder-Silezië
Milicz Polen – regio Neder-Silezië

De stad uit en vrij als een vogel in de ongerepte natuur van Neder-Silezië

Breid je bezoek aan Wroclaw verder uit met de streek in Neder-Silezië ten noorden van de stad. Deze streek is veel minder gekend dan de bergen ten zuiden en heeft enorm veel te bieden als je van lokale ambacht, fietsen en natuur houdt. Onthoud alleen dat er hier vaak enkel Pools of Duits gesproken wordt en niet iedereen Engels praat. Nog niet veel buitenlandse toeristen waagden zich aan dit stukje ongerept Polen.

In de omgeving van Milicz

Op een klein uurtje rijden van Wroclaw kan je de natuur verkennen in de Barycz vallei.  Naast honderden kilometers vlakke fietspaden langs meertjes, bossen en weilanden kan je er ook kajakken over de rivier Barycz. Als je van vissen houdt, haal je hier ook zeker je hartje op. Het wemelt hier namelijk van idyllische visvijvers die boordevol karper zitten en waar vogels continu overvliegen. Als je graag de zonsondergang aan de meertjes wilt zien, kunnen we je zeker de regio rond Grabownica aanraden. Voor de lekkerste karper gingen wij lunchen bij Ruda Zmigrodzka. Er staat zelfs een meters hoge schoorsteen in de vorm van een karper binnen! Slapen doe je in een gezellige, fietsvriendelijke, agroturystyka of in Naturum hotel vlakbij de Milicz vijvers. Daar huurden wij trouwens al voor 1,5 euro per uur een fiets om de omgeving te verkennen. 

kajakken over de rivier Barycz
kajakken over de rivier Barycz
Fietsen in de Neder-Silezië regio in Polen
Onbekende parel in Polen

In de buurt van Milicz vind je bovendien niet de Kerstman, die zit in Lapland natuurlijk, maar wel enkele van zijn lieftallige elfjes terug. In het dorpje Krośnice ligt namelijk een authentieke kerstballenfabriek. Daar zijn een tiental dames elke dag van het jaar in de weer met het eigenhandig glasblazen en schilderen van de allermooiste kerstballen. Onder een subtiel laagje glitters, legt Dorotha aan bezoekers uit hoe het hele proces werkt en geeft je een indrukwekkende demonstratie van het glasblazen zelf. Uiteraard kan je er niet aan weerstaan om achteraf één of meerdere kerstballen te kopen, daarvoor kan je terecht in het kleine winkeltje. Of je kan je bezoek nog uitbreiden met een bezoek aan het kerstballenmuseum iets verder door. 

Boleslawiec - Polen - Neder-Silezië

Slow travel in de omgeving van Boleslawiec

Ten westen van Wroclaw en niet ver van de Duitse grens liggen enkele pareltjes van kastelen genesteld. Je kan ze gebruiken als start van een heuse kastelenroute door Polen of ze combineren met je bezoek aan de regio. Onze favoriet is zonder twijfel het Kliczków kasteel met fantastische tuinen, paardenstallen en hotelkamers. Je laat je er verwennen in het restaurant waar ze overheerlijk eten klaarmaken of in de wellness in de oude kasteelkelder. In de omgeving rond het kasteel kan je goed wandelen, fietsen of zelfs paddenstoelen plukken. Heb je tijd voor nog een kasteelbezoek? Dan kan je op een oude vulkaanheuvel het Grodziec kasteel bezoeken. De locatie van dit kasteel is werkelijk uniek en door de weelderige klimplanten op de kasteelmuren is dit echt een fotowinnaar. 

het Kliczków kasteel Polen met de e-tron Sportback
De Audi e-tron Sportback opladen bij het Kliczków kasteel
artisanale pottenbakkerij Boleslawiec
Zywe Muzeum Ceramiki

Als laatste stop voor onze terugtocht bezochten we Boleslawiec, een prachtig dorpje dat ondertussen beroemd is voor zijn artisanale pottenbakkerijen. Maar ga er niet enkel naartoe voor het fantastische Zywe Muzeum Ceramiki. Je kan er handgemaakt en geschilderd aardewerk kopen maar de fabriek ook bezoeken en zelfs je eigen aardewerk bestempelen. Maak minstens ook voldoende ruimte in je planning om het mooiste dorpsplein van de streek te bezoeken met zijn pastelkleurige huisjes en eet je buikje rond tijdens een lunch of diner bij Gospoda Kruszyna. Je bent wel gewaarschuwd voor de grootte van de pavlova!

Hoe maak jij het verschil met deze reis in Neder-Silezië?

Je maakt al een verschil door alles op te zoeken via de website Ecosia in plaats van Google. Ecosia investeert 80% van haar omzet in het planten van bomen. Zoek dus vooral lekker veel op voorhand op en voel je niet slecht als je op advertenties doorklikt!

Geef zoals ons de elektrische auto een kans, ook voor langere trajecten, of ga met de trein naar Polen en neem gewoon je eigen fiets mee. Met de elektrische auto of trein doe je er zo’n 13 uur over van Brussel naar Wroclaw.

Laat je inspireren door de lokale ambacht en haal je innerlijke pottenbakker naar boven. Of leef je helemaal uit in de kerstsfeer en doe hier je inkopen voor je volgende kerstboom accessoires. Vermijd het om te slapen of eten bij grote ketens en steun de lokale handelaars.

Denk na over wat je koopt en inpakt voor op reis te vertrekken. Haal inspiratie uit onze meest duurzame inpaklijst voor op vakantie.

Op reis met een elektrische auto naar Polen
Op reis met een elektrische auto naar Polen

Comments:

 • november 26, 2020

  Ik ben zelf nog nooit in Polen geweest, maar hoor er veel enthousiaste verhalen over.
  Als we ooit weer back to normal zijn, ga ik graag eens heen!

  reply...
 • november 26, 2020

  Ziet er prachtig uit. Vooral de street art is bijzonder! En die pavlova ga ik onthouden 😉

  reply...

post a comment