Top

A Life on Our Planet – een krachtige en persoonlijke boodschap van David Attenborough. Deze film is niet alleen een getuigenis van hoe we een enorme impact hebben op onze planeet en biodiversiteit, maar ook zijn visie. Een visie op hoe we samen in balans met de natuur duurzamere oplossingen kunnen creëren die ons en onze planeet ten goede komen.

Onze planeet is aan het veranderen

Na 93 jaar op deze planeet te hebben gewoond, naar alle continenten te hebben gereisd, wilde plekken en wilde dieren te hebben ontdekt, heeft hij het allemaal gezien. Hij heeft gezien hoeveel deze wereld is veranderd en hoe deze helaas nog steeds verandert. Het aantal inwoners dat blijft stijgen, de hoeveelheid koolstof in de atmosfeer die blijft toenemen en de resterende wildheid die steeds kleiner wordt. Het meest trieste ding? Wij, mense, creëren dit vanwege onze slechte planning en menselijke fouten.

Slechte planning en menselijke fouten

Een stad in Oekraïne, waar ooit 50.000 mensen hebben gewoond, werd in april 1986 onbewoonbaar verklaard. Waarom? Vanwege de ontploffing in Tsjernobyl. De stad werd onmiddellijk ontruimd en sindsdien heeft er niemand meer gewoond. Het was een milieuramp die grote gevolgen had en nog steeds heeft voor heel Europa. De ramp was volgens David het gevolg van een slechte planning en menselijke fouten. En helaas is dit slechts een van de vele voorbeelden.

Door ons neemt de biodiversiteit afdoor rampen waarvoor wij verantwoordelijk zijnWe creëren plekken waar mensen en dieren niet meer kunnen leven. Er is weinig over van de levende wereld, want we vernietigen haar. Bijvoorbeeld: apen die worden gedood door stropers, walvissen die worden geslacht, bomen die worden gekapt en oliepalmen die op hun plaats worden geplant, enzovoort.

Maak onze planeet weer wild

Door de mens, verliest de aarde haar evenwicht. We moeten actie ondernemen en beginnen met het creëren van duurzame oplossingen. Zoals Davis zegt: we moeten de planeet weer wild maken. Door bijvoorbeeld: ons voedingspatroon te veranderen, technologieën te laten werken op energie van de aarde, de bevolkingsgroei te verminderen door de levensstandaard te verhogen, enzovoort. Iets dat we in gedachten moeten houden, is het volgende:

De levende wereld zal altijd verder gaan. Wij, aan de andere kant, niet. Tsjernobyl is hiervan het bewijs, waar het bos de stad heeft overgenomen en het een veilige plek is geworden voor wilde dieren. We hoeven onze planeet niet te redden, maar onszelf, met of zonder ons zal de wereld zich herstellen.

David Attenborough

Hoe? Door: voor de natuur te zorgen, te stoppen met groeien en te leven in balans met de natuur. Duurzaam leven was in het verleden de enige optie en het moet terugkomen. We moeten de manier waarop we in deze wereld leven veranderen. Profiteren van de wildernis, op een goede manier, en deze niet vernietigenWerken met de natuur en niet ertegen. We kunnen dit, er bestaat geen twijfel over! Het enige wat we nodig hebben is: de wil om het te doen. Ik had het niet beter kunnen zeggen!

Heb je de documentaire nog niet gezien? Zeker doen! Kippenvel! Je kunt het bekijken op Netflix. Geniet en laat je inspireren, rebellen!

post a comment