Top
9 tips voor je eerste reis met een camperbus

Wil je op een avontuurlijke roadtrip vertrekken en je nooit meer zorgen maken over een slaapplaats? Dan is een campervan iets voor jou! De aankoop van een campervan is een eerste grote stap. Met onze 8 tips loodsen we je door de do’s en don’t om jouw avontuur zo relaxt mogelijk te maken.

1. Less is more

Alles wat je mee wilt hebben zit goed opgeborgen en klaar om te vertrekken? Helaas werkt dit niet voor een avontuurlijk reizen met de campervan want je kan tijdens de reis niet een hele tijd tetris spelen. Alsook alle spullen die los zitten zal je ook ontelbare keren moeten verplaatsen en dat is niet de relaxte vakantie je voor ogen had.
In dit geval gaan we voor de ‘less is more’-tactiek, neem enkel hetgeen mee wat je echt nodig zal hebben en geen extra’s van hetgeen je toch al hebt. Denk maar aan extra bestek of extra t-shirts in het geval van…
Ben je nog onervaren en staat er een lange roadtrip op het programma? Probeer dan eerst een roadtrip voor een weekend, zo wordt het snel duidelijk wat je wel en niet gebruikt of wat je nog mist.

2. Een eigen kleinste kamertje

Ook al is je campervan niet groot, een eigen toilet is een niet te missen item. Wij krijgen meestal de kriebels vaan een publiek toilet en voor wie denkt “ik doe dit wel in de vrije natuur”? Think again, laat je kampeerplaats achter zoals je het zelf wilt aantreffen en doe jouw behoefte in een eigen pot. Deze zijn eenvoudig uit te spoelen op een openbaar toilet.

3. Relax, take it easy

Om optimaal van de nieuwe verworven vrijheid te genieten zou je denken “ik bezoek zoveel mogelijk plaatsen als ik kan, niet?”.
Je kan dit doen maar waarom rushen wanneer dit eigenlijk dé uitgelezen kans is om in alle rust op ontdekking te gaan? En ook, veel plaatsen = veel kilometers = hoog verbruik van je van. Kies dus voor jezelf één gebied per reis uit om dit zo uitgebreid mogelijk te ontdekken zodat je alle geuren (lees: eten & drinken) en kleuren volledig in je kan opnemen. Een scenic route waar je prachtige vergezichten, meren,… tegenkomt is zoveel mooier als een ellenlange snelweg.

Bekijk zeker onze leuke onbekende roadtrip bestemmingen zoals Oost-Tirol, Alentejo of Le Marche.

Duurzaam reizen in Oostenrijk
Wijngaarden in Alentejo - Portugal - blauwe lucht
Alentejo – Portugal door Silke Lamoen
La Marche Italië
Le Marche – Italië – Foto door Charlotte Noël

4. Hou geld over voor leuke dingen

Ik heb je net verteld hoe fijn het is om veel B-weggetjes te nemen als je campert. Maar als je snel vanuit Nederland of België naar de plaats van bestemming wilt rijden om dáár rustig rond te kunnen tuffen, zijn tolwegen onvermijdelijk. Voorkom onnodig hoge tol door ALTIJD te checken in welke categorie jouw busje valt. Met onze Volkswagen T3 vallen we bijvoorbeeld nog net in de categorie personenauto maar  vaak staat de meting van de tolpoortjes zo strak afgesteld dat ons camperbusje bijna altijd in een duurdere categorie wordt ingedeeld. Geen probleem, je hoeft alleen maar even op de hulp knop te drukken en te zeggen dat je een categorie lager wilt voordat je betaalt. Scheelt algauw een paar tientjes over de hele reis, zeker als je langer van huis bent. Ook slim tanken scheelt een hoop geld. Prijzen verschillen enorm per land en soms kan je echt fiks besparen als je net voor of na de grens tankt. Vaak is brandstof veel goedkoper bij een grote supermarkt of een lokaal tankstation dan op de snelweg. Heb je toch brandstof nodig en wil je onderweg geen kostbare tijd verliezen door van de grote weg af te gaan? Gooi dan niet meteen je tank vol maar bedenk hoeveel benzine of diesel je nodig hebt (plus een beetje extra misschien) tot je weer van de snel- of tolweg af gaat en tank daar dan pas een volle bak.

5. Home is where you park your campervan

De belangrijkste reden om een camperbusje te kopen is voor veel mensen de ultieme vrijheid om overal kunt overnachten. Ook buiten de gebaande paden. Maar niet in alle landen mag dat zomaar. En soms mag het in een specifieke regio of provincie niet, maar in de rest van het land wel. In Spanje mag je bijvoorbeeld legaal in je auto slapen, met een paar uitzonderingen. Als je het toch doet, kan je ’s nachts van je bed gelicht worden en riskeer je een boete van een paar honderd Euro. Om verrassingen onderweg te voorkomen is het dus handig om altijd van te voren te checken wat de regels zijn voor jouw bestemming. Zo weet je beter wat je kunt verwachten en kan je een realistisch reisbudget bepalen. Het zou toch jammer zijn als je rekent op gratis overnachtingen en ineens de hele reis op een camping moet staan. Neem hier zeker eens een kijkje zodat je niet voor voldongen feiten komt te staan.

6. Een voorbereide kampeerder is er twee waard

We zeggen niet je de hele route moet uitstippelen maar een camping-app,- website of boek kan handig zijn tijdens je roadtrip. Een kampeerplaats met douche is geen overbodige luxe, in één van bovenstaande opties vind je deze dan ook snel terug. Neem zeker en vast het boek mee want de wifi of 4G-verbindingen kunnen je wel eens in de steek laten.
Reserveer dus, zeker in het hoogseizoen, tijdig je kampeerplek want met je campervan ben je vermoedelijk het kleinere broertje van de camping tussen alle villa’s op wielen.

7. Support the locals

Op vele plaatsen kan je bijna voor niks overnachten, en dit op de meest speciale plaatsen zoals in het midden van een wijngaard of tussen de fruitbomen van de lokale fruitboer. De reden hiervoor? Zo genereren ze een extra bron van inkomsten en leer jij ook de lokale specialiteiten kennen. Want wat is er lekkerder als een versgeperste appelsap van de appelbomen waarbij je net de nacht hebt doorgebracht?
Wat je nog meer kan doen? In plaats van inkopen in een grote supermarkt te doen, passeer dan even bij de bakker en slager en haal ook een lekkere tas koffie bij de lokale koffiebar.

8. Google Maps is je vriend

Nu je onze do’s en don’t mee hebt in de rugzak ben je bijna klaar om te vertrekken! Het kan soms zijn een kampeerplaats er op papier helemaal top uitziet – geloof ons het, been there done that – tot je er aankomt. Gebruik daarvoor Google Maps Satellite View, zo kan je ineens zien waar deze plaats gelegen is: volledig in het groen of in de korte nabijheid toch enkele drukke wegen?
Niet alleen voor je kampeerplaats is het handig maar ook om onontdekte plaatsen te ontdekken die nergens vermeld staan. Zo kom je op de mooiste plaatsen en de kans is groot je er helemaal alleen bent!

Nu ben je helemaal klaar voor het avontuur. Enjoy the ride en wie weet tot ergens onderweg!

Tekst door de fantastische Marloes van Raamsdonk. Neem zeker ook een kijkje op haar website https://www.marloesvanraamsdonk.nl/ 

Comments:

  • november 26, 2020

    Ja, supervet! Ik heb zelf ook een busje, maar gebruik vaker Map.me dan Google Maps om de weg te kunnen vinden op onbekende plekken.

    reply...

post a comment