Top
TravelRebel Silke in Alentejo, Portugal

Plan je 1 tot 2 weken enkel Alentejo in of wil je vanuit Lissabon of de Algarve doorsteken naar het binnenland tijdens je roadtrip? Het kan allebei gemakkelijk. Hieronder vind je een trip van 4 dagen terug met de plekken die je niet kan missen. Ons startpunt is Lissabon waar je eenvoudig geraakt met TAP air. Van daaruit huur je best een (zuinige) auto voor de komende dagen. 

Wil je meer weten over hoe je bewuster kan vliegen? Lees dan onze 5 tips om bewuster te vliegen en hoe je vluchten kan compenseren

Roadtrip in Alentejo - Portugal

Over Alentejo

Alentejo ligt in het zuiden van Portugal tussen Lissabon en de Algarve. De regio strekt zich van links naar rechts uit uit tussen de Atlantische oceaan en Spanje en is ongeveer even groot als Nederland. Je vindt er niet alleen uitgestrekte natuur vol olijfbomen maar de streek is ook gekend voor zijn lekkere wijnen en overheerlijke gastronomie. Hier kan je nog genieten van een authentieke reiservaring zonder een overvloed aan toeristen.

Zonsondergang in Alentejo - Portugal - Onbekende regio - Duurzaam reizen -
Zonsondergang in Alentejo, Portugal
Prachtig Alentejo vanuit de lucht - foto tijdens ballon vlucht op een warme ochtend
Foto tijdens ballonvaart

Dag 1 van onze roadtrip door Alentejo, Portugal

Nergens beleef je het hart van de wijnteelt in Alentejo meer als bij Quinta do Quetzal. Het is de perfecte uitvalsbasis om de eerste indrukken van de streek in je op te nemen. Met uitzicht op golvende wijnranken geniet je van enkele van de lekkerste Portugese wijnen bij overheerlijk eten. Je kan er eveneens een moderne kunstcollectie bewonderen of enkele uitstappen in de buurt boeken. 

Wijngaarden in Alentejo - Portugal - blauwe lucht
Alentejo – Portugal door Silke Lamoen

Witte huisjes met rode daken en gele accenten vind je in heel de streek maar nergens zo charmant naast elkaar gestapeld als in Mértola. Het oude centrum met verschillende bezienswaardigheden ligt tussen 2 rivieren geperst en geeft uitzicht op de Guadianarivier. Hier kan je ook goed wandelen of kajakken. Steek de rivier over met een bootje of via de brug om extra mooie foto’s te nemen. Vanaf de Cerrinho das Neves heb je ook een adembenemend uitzicht.

Mertola Portugal - Algarve - onbekend portugal - duurzame roadtrip
Mertola Portugal - Algarve - onbekend portugal - duurzame roadtrip
Foto’s door TravelRebel Silke

Slapen in de buurt: 

Je waant je even in Texas of Zuid-Afrika wanneer je het domein van Xistos oprijdt. Hier ontvangen ze je in een unieke omgeving waar ze met liefde voor de natuur en dieren werken. Ze kregen niet voor niets de Deense ‘Green Key Sustainability Award’.

Alentejo Portugal - Typische koe - Portugese stier
Prachtige zonsopgang in Alentejo, Portugal

Dag 2 van onze roadtrip door Alentejo, Portugal

Als je tijd hebt, moet je ook zeker het dorpje Serpa bezoeken. Hier maak je kennis met de ‘cante alentejano’, een traditionele meerstemmige zang die de lokale bevolking al vanaf de schoolbanken meekrijgt. In het Caso do Cante kan je navragen waar je kan meeluisteren bij de repetities. Verder vind je er verschillende musea, een aquaduct en een kasteel. In Serpa proef je trouwens lokale schapenkaas met distels bij de Zé Bule kaasfabriek en eet je heerlijk traditioneel bij Molhó Bico. Als je geluk hebt beginnen de gasten er spontaan samen te zingen!

Serpa-Alentejo
Serpa-Alentejo
TravelRebel Roadtrip in Alentejo - Portugal - Serpa
TravelRebel Roadtrip in Alentejo – Portugal – Serpa

De heuvel waar Monsaraz over waakt begroet je al vanaf de weg ernaartoe. Het vestingstadje geeft je een prachtig uitzicht over de velden aan de ene kant en de Spaanse grens aan de andere kant. Monsaraz is niet groot maar maak wat tijd om te snuisteren in de winkeltjes en ga zeker wijnproeven bij Ervideira. Hun unieke aanpak zorgt voor spectaculaire wijnen met een verhaal. Op het dakterras smaakt de wijn nóg beter.

Monsaraz - Alentejo - Roadtrip Portugal
Monsaraz – Portugal

Slapen in de buurt van Monsaraz: 

Als je 1 slaapplek in Alentejo niet mag overslagen is het zonder twijfel Monte da Estrela. Het voelt als thuiskomen wanneer de familie je op hun domein ontvangt. Piekfijn ingerichte kamers vullen de comfortabele leefruimtes aan. ’s Avonds eet je zelfgekweekte lekkernijen in het woongedeelte van het landhuis voordat je kan gaan sterrenkijken. Je wilt er waarschijnlijk nooit meer vertrekken.

Monte de Estrela - Alentejo Portugal
Monte de Estrela
Estremoz - Alentejo - Portugal - Uitzicht
Foto door Silke Lamoen – Estremoz, Portugal

Dag 3 van onze roadtrip door Alentejo, Portugal

Zwermen zwaluwen verwelkomen je in het marmerstadje van Estremoz. Vraag zeker in de Pousada Rainha Santa Isabel of je de toren omhoog mag klimmen om van het uitzicht te genieten. Op zaterdag kan je hier ook naar de markt op het dorpsplein voor lokale producten en tweedehands spulletjes. Als je honger krijgt, ga je best naar Alecrim waar ze je verwennen met rundvlees dat in de mond smelt. Zoek je nog een uniek souvenir om mee naar huis te nemen? Dan moet je bij de zusjes Flores (Irmãs Flores) zijn voor handgeschilderde kleien poppetjes.

Elvas ligt met zijn historisch strategische positie helemaal tegen de Spaanse grens gedrukt. Een immens aquaduct leidt je omhoog naar een gezellig dorpscentrum met waarde van UNESCO-werelderfgoed. Smalle steegjes vol planten, fantastische uitzichten, een leuke winkelstraat of een gezellige babbel op het kerkplein, Elvas heeft het allemaal.

het marmerstadje van Estremoz in Alentejo, Portugal. Op zaterdag kan je hier ook naar de markt op het dorpsplein voor lokale producten en tweedehands spulletjes
het marmerstadje van Estremoz in Alentejo, Portugal. Op zaterdag kan je hier ook naar de markt op het dorpsplein voor lokale producten en tweedehands spulletjes
het marmerstadje van Estremoz in Alentejo, Portugal. Alecrim waar ze je verwennen met rundvlees dat in de mond smelt

Slapen in de buurt van Estremoz: 

Verschillende historische gebouwen in Portugal zijn in de loop der tijd omgetoverd tot fantastische hotels. Hotel Santa Luzia de Elvas was het eerste van zijn soort en verwelkomt je nu met authentieke kamers in themakleuren. Kies jij voor blauw, groen of roze?

 

Dag 4 van onze roadtrip door Alentejo, Portugal

Je kan Alentejo niet verlaten zonder een bezoek te brengen aan Évora. De stad is werelderfgoed met een reden. Romeinse, Moorse en Christelijke architectuur smelten samen tot een heerlijk schouwspel van vormen en kleuren. Kuier op je gemak door de geel getinte straatjes en haal je hartje op aan lekker eten en winkelen. Bezoek zeker het aquaduct aan de Rua do Cano en de tempel van Diana. 

Op 1 uur terugrijden van Lissabon kom je nog even tot rust in Arraiolos. Een uitzonderlijke muurschildering op het stadsplein knipoogt naar de geschiedenis van deze plek. Hier worden al eeuwen wollen tapijten handgeweven. Breng je eigen patroon binnen bij de ‘Fabrica de Tapetes’ van Hortense voor een uniek exemplaar of maak tijd voor een van haar workshops. 

Portugese typische huizen, roadtrip Alentejo Portugal. Blauwe groene tegeltjes, gele accenten
Évora
Nazomeren in Monsaraz Portugal - Alentejo regio - onbekend Portugal - roadtrip
Évora

Activiteiten in Alentejo

Breid indien je kan deze 4 dagen verder uit met activiteiten om nooit te vergeten. Windpassenger organiseert fantastische ballonvaarten over heel Portugal. Maar als je in Alentejo over het Alquevameer vliegt, krijg je een onwaarschijnlijk uitzicht op alle meanders van het kunstmatige meer dat Portugal van Spanje scheidt. Vanaf 89 euro per persoon ben je vertrokken.

Ballonvaart tijdens zonsopkomst in Alentejo, Portugal.
Ballonvaart in Alentejo, Portugal.
Ballonvaart in Alentejo, Portugal.

Op datzelfde meer kan je via Alentejobreak vlakbij Alqueva gaan wakeboarden, suppen of kajakken. Houd je van sterren en heb je geen schrik in het donker? Probeer dan zeker hun nachtkajakking. In Alentejo heb je trouwens meerdere plekken waar de luchtvervuiling zo klein is dat je de Melkweg in al zijn glorie kan bewonderen. 

Doorheen de regio lopen kilometers wandel- en fietspaden die je echt nog voor jezelf hebt. Ondertussen worden er verschillende lange afstandsroutes uitgerold onder de noemer ‘Transalentejo’. Je vindt alles dat je nodig hebt op de website van Portuguese Trails.

Ben je minder fan van een actieve vakantie of drink je gewoon graag een wijntje? Er zijn 66 wijngaarden verspreid over de streek die je kan bezoeken. Als je vanuit Évora vertrekt, rijd je bijvoorbeeld door Borba, Redondo en Reguengos voor mooie uitzichten en lekkere wijnproeverijen. Denk er wel aan op voorhand de wijngaard een belletje te geven, zo ben je zeker dat er iemand aanwezig is.

Dit vergeet je best niet mee te nemen:

  • Een tube zonnecrème, verwacht je aan een flinke dosis zon hier! Gebruik jij ook al ecologische zonnecrème die de oceaan niet schaadt? Kijk op de verpakking onder andere of hij geurloos en biologisch afbreekbaar is en vrij van chemische bestanddelen.
  • Kartonnen kokers om flessen wijn veilig in te stoppen en mee naar huis te nemen. Zo ben je zeker dat je al die lekkere wijn niet uit je koffer loopt tegen dat je terug thuis bent.
  • Een goede rugzak om al je souvenirs (zonder zakje) in mee te zeulen terwijl je door de stadjes kuiert. Je vindt hier een heleboel artisanale winkels met onweerstaanbaar aardewerken potjes en geweven dekens. Ik heb mijn nieuwe Osprey helemaal volgepropt! Osprey draagt trouwens zijn steentje aan de planeet bij door alle rugzakken en tassen van duurzame en milieuvriendelijke materialen te maken.
  • Een goede camera met telelens. Mijn 800 foto’s na 4 dagen waren het levende bewijs, hier is álles gewoon een plaatje. Maar neem vooral ook die telelens mee om ’s nachts de sterren te fotograferen die achter de olijfbomen oplichten.
Osprey Rugzak testen door reisblog TravelRebel
Alentejo Portugal vanuit de lucht door TravelRebel
Portugal Alentejo, lokale keuken
TravelRebel Silke in Alentejo, Portugal
TravelRebel Silke in Alentejo, Portugal

TravelRebel Silke

Silke wilt aan de slecht geapprecieerde term YOLO een betere betekenis geven. Ze probeert in de zomer en winter telkens een verre reis te maken en misbruikt elk verlengd weekend om een uitstap te plannen. Natuur en wandelen komen in al die reizen wel terug. Dat heeft waarschijnlijk te maken met haar hond Nacho die ze geregeld meeneemt op avontuur. Van kamperen en bivakeren heeft ze ook wel kaas gegeten. Hoewel een bordje tapas met een wijntje in een charmant, authentiek hotel er evengoed prima ingaat. Haar vriend Bart vergezelt haar geregeld om de beste plaatjes met de camera en drone vast te leggen.

“Moederziel alleen door Angkor Wat scooteren of door afgezonderde grotten en gezonken schepen duiken geven me een kick. Van de zon over Petra te zien opkomen, zonder een toerist te zien, word ik dan weer muisstil.”

“De wereld is een te gekke plek. Je moet gewoon de tijd nemen om hem te ontdekken.”

post a comment