Top

De Waddenkust biedt eindeloze natuurpracht en authenticiteit. Deze regio behoort niet voor niets tot het UNESCO wereld erfgoed en van zelfvoorzienendheid hebben ze hier wel kaas gegeten. Als kers op de taart deden we “een weekendje Schier” naar Lytje Pole. Dit vijfde Waddeneiland beter bekend als Schiermonnikoog voelt als een oase van rust in evenwicht gebracht door een standvastige zeewind.

Schiermonnikoog

WAT MAAKT DEZE REGIO TOONAANGEVEND OP VLAK VAN DUURZAAMHEID?

LEES HET IN 4 TOPICS.

DUURZAAM TRANSPORT

De wagen die wel nog van pas komt op het vasteland kan je voor de boottocht van Waddenkust tot Schiermonnikoog parkeren in de haven van Lauwersoog want het eiland is volledig autoluw. Eens voet aan wal staan er verschillende duurzame alternatieven voor je klaar, de elektrische bussen van Arriva met Green Key label en de elektrische taxi’s van onder andere Us Eilaun. Wij kozen voor de meest avontuurlijke optie om het eiland te verkennen, de elektrische fiets (inclusief kinderzitje).

VAN SLAPEN TUSSEN LUCHT EN LAND NAAR “ALKOOFJE”

In de upcycle hutten van De Horizon kan je wat duurzaamheid betreft op beide oren slapen. Je vindt ze in Molenrij, het Hogeland ten noorden van Groningen. De keukens zijn er gebouwd uit sloophout en elke hut heeft zijn eigen zonnepanelen voor energie voorziening. Op het charmante terras kan je genieten van een wijds uitzicht over de Horizon of ’s avonds sterren kijken en lekker ontspannen bij een vuurtje.

Hutten van De Horizon

We genoten van een heerlijk verblijf bij Vakantieboerderij Springfield op Schiermonnikoog. Gasten krijgen een eigen mandje om de eitjes te rapen en een kannetje dat ze elke avond met verse melk kunnen vullen in de schuur. De met “alkoofjes” uitgeruste vakantiewoningen bezorgen je een oer-Hollandse slaapervaring.

Vakantieboerderij Springfield

WAD TO DO?

SCHIERMONNIKOOG

Tijdens onze trip van Waddenkust tot Schiermonnikoog gingen we voor volgende ervaringen. Het Nationaal Park Schiermonnikoog wordt doorkruist door verschillende ruiter-, fiets- en wandelroutes. Hier kan je met respect voor het plaatselijke leven genieten van immense open vlaktes, de typische duinen en betoverende bossen. Als je meer zin hebt om je langs het water te begeven is strandjutten, het opruimen van aangespoeld materiaal een leuke en duurzame activiteit. Andere aanraders zijn een bezoek aan de Zelfpluktuin naast De Branding en informatiecentrum Het Baken. Een weekendje Schier is niet enkel een zomers gegeven, ’s winters ervaar je de rauwe puurheid van de elementen des te dieper. “Niet voor Wadjes” is een activiteitenprogramma uitgebouwd voor wie zich niet laat tegenhouden door wind en weer. Gaande van outdoor activiteiten zoals de OERR Speelnatuur of de Witte Winde voor onze kleinste Travel Rebels en strandzeilen of een fatbike tour voor de grotere Rebels tot het ontdekken van de prachtige sterrenhemel door de vrijwaring van lichtvervuiling in dit gebied. Locatietips hiervoor zijn: Paal 5 en de Noordertoren.

WADDENKUST

Je kan natuurlijk ook gaan voor het als Dark Sky Park herkend Nationaal Park Lauwersmeer op het vasteland. Overdag kan je er heerlijk wandelen, fietsen en vogelspotten of jezelf uitdagen met een watersport zoals zeilen en kitesurfen. Hiernaast zijn er op het vasteland nog tal van andere originele activiteiten zoals museum Menkemaborg, een bezoek aan het Zeehondencentrum in Pieterburen en sightseeing langs de verschillende pittoreske kerkjes, de ecokathedraal en uitzichtpunten Noordpolderzijl en Noordkaap. Bij de biologisch dynamische boerderij Waddenmax vind je heerlijke korte keten zuivelproducten en rundvlees. Je kan er gaan voor  een rondleiding op het bedrijf of de unieke ervaring om de koeien mee te begeleiden van wei tot stal.

Meer informatie vind je op de website van VisitWadden of VVV Schiermonnikoog.

TASTE OF THE WADDEN

De meest verse en duurzaam gevangen Seafood, je vindt ze van Waddenkust tot Schiermonnikoog. Aanraders op het eiland zijn havenpavilioen Wad Anderz waar je tevens ook van een fenomenale zonsondergang kan genieten, het prachtige strandpaviljoen De Marlijn en restaurant Ambrosijn in het gezellige dorpje. In De Berkenplas en De Koffiekajuit kan je terecht voor een heerlijke take-away of stay-in lunch. Op het vasteland genoten we van een verfijnd 4-gangen diner in Restaurant Molenrij waar ze onder meer heerlijke zelfgemaakte vlierbloesemschuimwijn serveren. In de voormalige sluiswachterswoning van Noordpolderzijl, aan de voet van de zeedijk vind je bruin café ‘t Zielhoes, je kan er terecht voor de typische kroket. Bij Abrahams Mosterdmakerij ontdek je achter de schermen hoe de grove Groninger mosterd hier nog steeds op ambachtelijke wijze gemaakt wordt. En in het aanpalende restaurant kan je genieten van een heerlijke Groninger mosterdsoep met bijhorende droge worst of andere toppings.

We bezochten met TravelRebel reeds andere Waddeneilanden Terschelling, Ameland en Vlieland.

post a comment