Top
TravelRebel - Duurzaam Reizen - Waddeneilanden - Terschelling - Reisblog

Terschelling is een van de vijf bewoonde Waddeneilanden in het Noorden van Nederland, Friesland. Het is er zo ver van lichtvervuiling verwijderd, dat het de officiële erkenning heeft gekregen als een van de enige twee ‘Dark Sky Parks’ in Nederland.

Het TravelRebel team bezocht ook al enkele andere Waddeneilanden zoals Ameland & Vlieland.

Waarom jij naar Terschelling zou moeten gaan

Op Terschelling heb je 20% meer kans op zon dan in de rest van Nederland en België. Je hebt er ook meer kans op wind zodat je vaker kan surfen en zeilen. Je vindt er honderden kilometers fiets- en wandelpaden en kan er hopen vogels én sterren spotten. 

https://www.instagram.com/p/B2_bZAvoWOC/

Hoe geraak je in Terschelling

Vanuit België trein je gemakkelijk op een kleine 4 uur tot aan Harlingen. Van daaruit neem je de snelle (45 min) of trage boot (1 uur 50 min) tot op het eiland met Rederij Doeksen. Je kan de voetafdruk van je overzet ook compenseren door een wat extra te betalen. Op het eiland zelf heeft iedereen een (elektrische) fiets en dat blijft ook de leukste manier om je er te verplaatsen. Tussen mei en november laat je je ook vervoeren door de elektrische bussen van Arriva. 

Leuke tussenstops onderweg

Als je treint, loont het de moeite om ook een stukje vasteland te ontdekken in Friesland. Stap uit in Leeuwaarden en neem een kijkje aan de Blokhuispoort, de liefdesfontein en de Oldehove. Stap uit aan het volgende station van Franeker voor een lekkere lunch bij Hert fan Frentsjer of een typische Oranjekoek bij Brasserie de Stadstuin. Daar zit je ineens goed om het ongelofelijk indrukwekkende planetarium van Eise Eisinga te bezoeken, een niet te missen stop. Andere highlights in Franeker zijn de Oort Cloud fontein, het Korendragershuisje en het stadhuis.

Overnachten

Er zijn verschillende campings, bed and breakfasts en hotels op Terschelling. Ik sliep in het charmante vakantiepark Tjermelan. Hier zit je op het midden van het eiland, verder weg van het ‘drukkere’ West-Terschelling en op wandel – en fietsafstand van het meest ongerepte stukje land.

Het donker Ontdekken

In België kunnen we er alleen maar van dromen: buiten wandelen en de Melkweg zien. Op Terschelling hoef je er geen moeite voor te doen. Neem de fiets naar het strand tot aan het strandpaviljoen Heartbreak Hotel. Van daaruit trek je er gemakkelijk te voet, met of zonder gids, door de duinen of over het strand op uit. Let er wel op dat het geen volle of bijna volle maan is, daardoor kan je de sterren minder goed zien. 

Wil jij ook op verschillende manieren het donker ontdekken? Dan vind je hier het programma van ‘Discover the Dark’.

Andere Activiteiten

Terschelling is de perfecte plek om actief of in alle rust uit te waaien. Ga wandelen, fietsen of lekker relaxen op het strand. Je kan zelfs het hele jaar door met de paarden over het strand galopperen. Ook met een fatbike kan je dat vrije gevoel op het strand beleven.

Nederland - Reisblog - Terschelling
Foto door TravelRebel Silke

Lokaal Lekkers

Eeuwen geleden leerden de bewoners van Terschelling al zelfvoorzienend te zijn. Dat deden ze door te strandjutten en al het aangespoelde materiaal te verwerken in hun huizen. Maar de eilandbewoners staan er ook om bekend lokaal lekkers te maken. Restaurants hebben er hun eigen groentetuinen of gebruiken vis, vlees, kaas en bier van het eiland. Daarnaast groeien hier ook een hoop wilde kruiden en veenbessen. 

Wil jij zelf ervaren hoe het voelt om voor je eigen eilandmaaltijd te zorgen? Pluk zelf je aardbeien, bessen en bloemen bij de zelfpluktuin Groenhof. Als je een luie dag hebt kan je er ook terecht voor heerlijk bereide confituur en sapjes. Voor culinaire verwennerijen kan ik je ook absoluut aanraden om te lunchen bij Lokaal in West-Terschelling of in restaurant De Bras.

Hoe maak jij het verschil met deze reis?

Je maakt al een verschil door alles op te zoeken via de website Ecosia in plaats van Google. Ecosia investeert 80% van haar omzet in het planten van bomen. Zoek dus vooral lekker veel op voorhand op en voel je niet slecht als je op advertenties doorklikt!

Boek je verblijf via deze link en er wordt ook automatisch geld gedoneerd aan Ondernemers Zonder Grenzen of kies op trooper.be een ander goed doel van jouw keuze.

Laat je verleiden door al het lekkers op Terschelling zoals de bieren, kazen en confituur. Vermijd het om je aankopen in de supermarkt te doen. Op het eiland vind je nog echte bakkers, slagers en boerderijwinkels.

TravelRebel - Duurzaam Reizen - Waddeneilanden - Terschelling - Reisblog

Meer informatie

Bijna overtuigd maar nog een klein zetje nodig? Lees dan het boek ‘Mijn bijzonder rare week met Tess’. Binnenkort komt ook de film uit. Die is op Terschelling opgenomen en heeft al verschillende prijzen in de wacht gesleept. Voor al je activiteiten en extra informatie kan je terecht bij de VVV Terschelling of wadtodo.nl

Foto’s en tekst door TravelRebel gastblogger Silke Lamoen

Silke wilt aan de slecht geapprecieerde term YOLO een betere betekenis geven. Ze probeert in de zomer en winter telkens een verre reis te maken en misbruikt elk verlengd weekend om een uitstap te plannen. Natuur en wandelen komen in al die reizen wel terug. Dat heeft waarschijnlijk te maken met haar hond Nacho die ze geregeld meeneemt op avontuur. Van kamperen en bivakeren heeft ze ook wel kaas gegeten. Hoewel een bordje tapas met een wijntje in een charmant, authentiek hotel er evengoed prima ingaat. Haar vriend Bart vergezelt haar geregeld om de beste plaatjes met de camera en drone vast te leggen.

https://www.instagram.com/p/B3DGqP9o5N2/

post a comment