Top
Expeditie Ijsselmeer - Flevoland- Nederland - reisblog - Duurzaam reizen

Zo’n viertal meter onder zeeniveau vind je een uniek stukje Nederland. Wat zo’n honderd jaar geleden nog zee was, is vandaag ‘s werelds grootste kunstmatig aangelegde landschap. Dit maakt Flevoland uniek in heel wat opzichten. Zo ontstond nieuwe natuur, kwamen steden ingenieus tot stand en heeft Flevoland een rijke en boeiende voorgeschiedenis. Ik ging drie dagen op pad door deze eigenzinnige Nederlandse provincie om het allemaal te ontdekken. Met de Thalys en een Intercity trein was ik vanuit Antwerpen op een tweetal uurtjes in Lelystad. Ik ging van start in Batavialand, het museum van Flevoland. De geschiedenis van Flevoland wordt er uitgelegd op een zestig meter lange doek met geborduurde tekeningen: de Flevowand. Twee fanatieke dames werkten maar liefst veertien jaar aan dit indrukwekkende kunstwerk.

Flevowand Batavialand - Flevoland - reizen Nederland - Reisblog

Flevowand Batavialand

 

Op verkenning over het Ijsselmeer

Een unieke manier om Flevoland te verkennen is een tochtje maken over het water met de MS Waddenzee. Na het bezichtigen van de Flevowand vertrok ik met dit bijna honderd jaar oude veerschip op polderexpeditie. Alleen al meevaren met dit schip is een beleving op zich, maar de uitzichten die je tijdens de tocht getrakteerd krijgt geven nog een extra dimensie. Zo heb je een geweldig uitzicht op “exposure” oftewel “de hurkende man” genoemd. Dit prominent aanwezige kunstwerk op het meer is slechts één van de vele artistieke ontdekkingen die het Flevolandschap te bieden heeft. We vaarden langs de kust van Lelystad naar ‘t Werkeiland en keerden daarna terug. Hiervoor moest het schip door de Noordersluis. Het is best een unieke ervaring om aan te meren in de sluis, meters diep naar beneden te zakken en dan weer de poorten van de sluis te zien opengaan. Bovendien vaarden we uit tijdens valavond en konden we als kers op de taart genieten van een machtig mooie zonsondergang vergezeld van een rood-rozig gekleurde lucht. Een onvergetelijk moment!

Expeditie Ijsselmeer - Flevoland- Nederland - reisblog - Duurzaam reizen

Expeditie Ijsselmeer door TravelRebel Siemon

Expeditie Ijsselmeer - Flevoland- Nederland - reisblog - Duurzaam reizen

Expeditie Ijsselmeer – hurkende man – door Sik Media/Fotografie

Heb je het liever wat actiever, dan moet je zeker eens meevaren met een RIB, een Rigid Inflatable Boat. Deze solide opblaasbare speedboot haalt maximumsnelheden op het water van maar liefst 100 km/u. Ik kan je verzekeren, dat is snel! Met de wind stevig door de haren scheur je over het Ijsselmeer. Het was trouwens best imposant om te varen vlak naast de gigantische windmolens die in het meer werden neergepoot. Je kan met maximaal twaalf personen meevaren op een RIB, waardoor het ook een leuke groepsactiviteit is.

 

https://www.instagram.com/p/B2zbBSGoTVW/

Varen op een RIB - Flevoland- Nederland - reisblog - Duurzaam reizen

TravelRebel Siemon in Flevoland

Een unieke beleving in Urk

Met iets meer dan twintigduizend inwoners is Urk de kleinste gemeente van Flevoland. Voor de drooglegging van de polders was het een eiland in het Ijsselmeer, volledig afgesloten van het Nederlandse vasteland. Urkers leefden van de visvangst en vormden doordat ze zo afgesloten waren een hechte gemeenschap die goed voor elkaar zorgde. Dit gemeenschapsgevoel heerst er vandaag nog steeds. Je komt er veel over te weten tijdens de Ginkiestocht die je kan boeken bij de toeristische dienst. Mijn Nederlands gezelschap leerde me dat ginkies een ander woord is voor steegjes. Het sappige Urkse dialect is boeiend om te aanhoren maar vraagt soms namelijk om enige verklarende uitleg. Aan de westkant van Urk kom je een historische vuurtoren tegen en je hebt er een fantastisch uitzicht over het Ijsselmeer. De vele windmolens die gebouwd werden geven een extra fotogeniek aspect aan dit landschap, ook al is niet elke Urker hier zo blij mee.

Urk - Flevoland- Nederland - reisblog - Duurzaam reizen

Windmolens in Urk door Siemon Vanderhuslt

Vuurtoren Urk Flevoland

Vuurtoren Urk door Siemon Vanderhulst

Na alle verhalen over de visvangst in Urk krijg je zin om al dat goede van de zee zelf eens te proeven. Tijdens een lunch bij restaurant De Zeebodem at ik een High Sea tapasmenu met een mix van allerlei vishapjes. En die waren écht lekker! De gerookte makreel die ik er kreeg moet zowat de beste geweest zijn die ik al gegeten had.

Restaurant De Zeebodem - Urkse Dikkoek - Urk - Flevoland- Nederland - reisblog - Duurzaam reizen

Restaurant De Zeebodem door TravelRebel Siemon

Wat je zeker ook geproefd moet hebben is de Urker dikkoek. Dit traditionele Urkse gebak met rozijnen en spekjes, overgoten met vanillesaus, is uniek en is nergens buiten Urk te koop. Als je een bezoekje brengt aan Urk, ga dan zeker langs bij Truitje. Zij bakt voor jou een geweldige dikkoek en vertelt je meer over hoe Urkers er vandaag nog leven. Zo hangen velen nog steeds op traditionele wijze de was omhoog met touw en stok, en zijn de buren uit de steeg zoals familie voor haar.

Urk - Flevoland- Nederland - reisblog - Duurzaam reizen

Urkse Dikkoek - Urk - Flevoland- Nederland - reisblog - Duurzaam reizen

Urkse Dikkoek door Siemon Vanderhulst

Urk - Flevoland- Nederland - reisblog - Duurzaam reizen

Urkse tradities door Sik Media/Fotografie

 

https://www.instagram.com/p/B3EkyftI5gh/

Camper huren via Camptoo

 

Vul je kruiwagen met zelfgeplukt fruit

Tijdens mijn tocht door Flevoland bracht ik een bezoekje aan fruitboerderij Vink in Kraggenburg. Daar mag je zonder schaamte door de boomgaard wandelen en appels en peren plukken naar believen. Je neemt een kruiwagen, krijgt een korte les in fruit plukken en mag op pad in de boomgaard. Verser dan dit vind je niet en bovendien is het fruit biologisch. Fruitboerderij Vink probeert het biologische evenwicht in de boomgaard natuurlijk in stand te houden door bepaalde nuttige insecten te stimuleren om andere schadelijke insecten weg te drijven. Vanaf begin september tot de kerstvakantie kan je zelf je fruit gaan plukken. Ben je buiten deze periode in Flevoland, dan kan je ook in hun lokale boerderijwinkel terecht waar je naast fruit ook groenten en andere biologische specialiteiten terugvindt. Na het plukken konden we nog genieten van een glaasje vers appelsap uit de boomgaard en een stukje “Schokkerbrok”. Deze zoete lekkernij heeft wat weg van artisanale speculaas met een zachte textuur binnenin.

Fruitboerderij Vink Flevoland- Nederland - reisblog - Duurzaam reizen

Fruitboerderij Vink

Flevoland- Nederland - reisblog - Duurzaam reizen

Fruitboerderij Vink door TravelRebel Siemon

Fruitboerderij Vink Flevoland- Nederland - reisblog - Duurzaam reizen

TravelRebel Siemon in Flevoland

Flevoland- Nederland - reisblog - Duurzaam reizen

Fruitboerderij Vink

Fruitboerderij Vink Flevoland- Nederland - reisblog - Duurzaam reizen

 

De geschiedenis van Schokland herbeleven

In Flevoland vind je met Schokland ook een stukje Unesco werelderfgoed terug. Dit voormalige eiland telt heel wat bodemschatten die je kan bezichtigen in hun museum. Doe je liever een buitenactiviteit dan kan je bijvoorbeeld ook de poëzieroute volgen die je langs heel wat kunstwerken brengt verspreid over het landschap. Om de paar jaar wordt er een buitentheater georganiseerd op de voormalige zeebodem van Schokland. Ik had geluk en kon de voorstelling “Blind Vuur” bijwonen die het verhaal vertelde van een vuurtorenwachter die na een grote storm het licht van de toren niet meer aan de praat krijgt. Het stuk stond volledig in het teken van de Schoklandse geschiedenis. Na wat cultuur of een bezoek aan het museum hoef je niet ver te gaan om de honger te stillen. Met Restaurant Schokland is er op het voormalige eiland een prima eetgelegenheid.

Flevoland- Nederland - reisblog - Duurzaam reizen

Restaurant Schokland

Wandelen door een voormalig proeflabo

Mijn laatste dag in Flevoland ging van start in het Waterloopbos. Vóór al het computerbrein het denkwerk van ons overnam was deze plaats een groot proeflaboratorium voor (inter)nationale waterwerken. Verschillende grootheden zoals de president van Kenia bezochten in het verleden dit voormalige testlabo in Marknesse, vlakbij Emmeloord. Het eerste wat je te zien krijgt is een reusachtig golfbassin. Hoewel dit bouwwerk louter een praktisch nut had heeft het een grote architecturale uitstraling. Ik hou van architectuur en kon mij dan ook uitleven met mijn fotocamera in de hand. Er zijn enkele routes die je kan volgen en je dieper in het bos brengen langs diverse oude deltawerken. Het ene nog in betere staat dan het andere, maar het zorgt voor een leuke extra tijdens je wandeling.

Waterloopbos Flevoland- Nederland - reisblog - Duurzaam reizen

Waterloopbos door Siemon Vanderhulst

Waterloopbos Flevoland- Nederland - reisblog - Duurzaam reizen

Waterloopbos door SIK Fotografie

Waterloopbos Flevoland- Nederland - reisblog - Duurzaam reizen

Waterloopbos Flevoland

 

Al fietsend door het Flevolandschap

Mijn tocht ging verder met het populairste vervoersmiddel van elke Nederlander: de fiets. We kozen voor een e-bike waarmee je heel relaxed kan rondrijden door het mooie landschap. Vanuit het Waterloopbos reden we over gezellige fietspaden door de bossen en langs de dijk richting Pier+Horizon, een kunstwerk op het water van Paul de Kort. Vlakbij het kunstwerk kan je genieten van een lekker kopje koffie en cake. Er staan namelijk bankjes en een houten krat met opschrift: “Koffie van Keet”. Je mag jezelf een kopje koffie inschenken, een cake’je nemen en je hoeft in de plaats gewoon wat geld achter te laten in het krat. Ik vond het echt geweldig dat dit op deze manier kan. Het bewijst het gemeenschapsgevoel dat nog steeds heerst in Flevoland. Op goed vertrouwen de medemens plezieren, het is iets wat ik in onze Westerse cultuur nog niet veel vaker zag.

Koffie van Keet

Koffie van Keet

Hetzelfde geldt in Netl, de volgende en laatste stop van mijn trip door Flevoland. In dit natuurlijk recreatiedomein kan je overnachten op de camping of in kleine, duurzame groepshotels. Wil je er een kampvuur maken, dan kom je gewoon wat hout halen aan de opslagplaats en je stopt hiervoor geld in de spaarpot. Je mag daarnaast ook gebruik maken van enkele moestuintjes op de camping zodat je vers en gezond kan koken. Beweging en beleving staan centraal in Netl, zeker voor kinderen. Zo is er een huttenbouwveld, een modderglijbaan, een parcours over het water, en nog veel meer. Met nog een Turkse pide op mijn bord als middaglunch was Netl de perfecte plaats om mijn Flevotrip mee af te sluiten.

Overnachten in Flevoland: voor elk wat wils

Overnachten in Flevoland kan op tal van manieren.

Heb je het graag luxueus? Dan kan je de nacht doorbrengen bij hotel ‘t Voorhuys in Emmeloord, vlakbij Urk. Ik sliep er in een grote en moderne Comfort Plus tweepersoonskamer en kon genieten van een rijkelijk en lekker ontbijtbuffet de dag nadien. Voor dergelijke luxekamer betaal je gemiddeld € 130 per nacht, maar er zijn eveneens goedkopere opties.

Hotel 't Voorhuys Flevoland Nederland

Hotel ‘t Voorhuys Foto: Siemon Vanderhulst

Er zijn echter ook alternatieven voor wie het graag wat avontuurlijker en unieker wilt. Zo kan je bijvoorbeeld overnachten op een kampeervlot op het meer of in een tipi. Wil je het nóg unieker dan moet je naar de accommodaties die Buytenplaets Suydersee in Lelystad aanbiedt. Je kan er overnachten in een boomhut, een zeecontainer, een pipowagen of zelfs in een rioolbuis. Je moet het dan wel stellen met iets minder luxe dan in een gemiddelde hotelkamer, maar deze overnachting zal je ongetwijfeld lang bijblijven. Ikzelf sliep in de bedstee van een balkonwagen, een ervaring die ik nooit zal vergeten! ‘s Morgens wordt er een ontbijtmand aan de deur afgeleverd zodat je zelfs je pyjama nog kan aanhouden tijdens het ontbijt. Voor een nachtje in de balkonwagen betaal je € 69 in hoogseizoen en € 62 erbuiten.

Buytenplaets Suydersee Nederland - reisblog - Duurzaam reizen

Buytenplaets Suydersee

Buytenplaets Suydersee Nederland Duurzaam reizen

Buytenplaets Suydersee door fotograaf Siemon Vanderhulst

 Flevoland- Nederland - reisblog - Duurzaam reizen

TravelRebel Siemon

https://www.instagram.com/p/B24sJ0un_XC/

Flevoland Nederland Duurzaam Reizen

Flevoland door Siemon Vanderhulst

Comments:

  • Jan

    oktober 2, 2019

    Prachtig wandelen ook in Flevoland, met kans op natte voeten :). Heerlijk zo’n glamping huifkar: na een gure dag lekker warm bekomen, potje op ‘t vuur… living the life!

    reply...
  • Charlotte

    oktober 2, 2019

    Altijd al in zo’n balkonwagen willen overnachten. Lijkt me ideaal om tot rust te komen na een lange herfstwandeling in Flevoland!

    reply...
  • Evelyn

    oktober 2, 2019

    Ge-wel-dig ! Goed geschreven, leuk artikel 😁 😍 love it 😍
    Na dit gelezen te hebben, heb ik spijt dat ik vorige week niet effe naar daar ben gereden.
    Volgende keer doe ik het zeker 👍

    reply...
  • Evelyn

    oktober 2, 2019

    Ge-wel-dig! Leuk om te lezen en leuke info heb je erin staan 👍.
    Heb spijt dat ik vorige week niet even gestopt ben daar.
    Volgende keer zeker werk v maken.
    Grts

    reply...

post a comment