Top
Digital Nomad in Zuid Afrika- TravelRebel

TravelRebel Alex Malone verteld over hoe bijzondere reiservaringen haar leven hebben veranderd 

Alex Malone van Digital Nomad platform Meetings in the Sun is ondernemer, reiziger en combineert beiden als Digital Nomad. Als ware TravelRebel durft ze buiten de gebaande paden te reizen en komt daardoor zelf en met haar bedrijf in bijzondere situaties. In deze blog deelt ze over hoe bepaalde culturen, unieke gebruiken of een andere manier van denken haar persoonlijk en zakelijk hebben doen groeien.

TravelRebel in Zuid Afrika - Digital Nomad

Gastblogger Alex Malone in Zuid-Afrika

Bijzondere local ervaringen in Zuid-Afrika

Een aantal maanden terug was ik voor het eerst van mijn leven in Zuid-Afrika. Het land, de geschiedenis, de mensen, de cultuur en de prachtige natuur maakten diepe indruk op me. Voor het eerst voelde ik mij beoordeeld op mijn witte huid, voor het eerste hoorde ik de andere kant van “onze” VOC-tijd en voor het eerst voelde ik schaamte om te zeggen dat ik uit Nederland kom.

Zuid-Afrika heeft mijn blik verruimd en mijn kijk op verschillende thema’s doen veranderen. Niet in de laatste plaats, omdat ik twee dagen door de townships van Johannesburg en Kaapstad ben gaan fietsen. Hier leerde ik mensen en verhalen kennen die mijn hart hebben geraakt en me aan het denken zetten.

Graag deel ik met jullie één off the beaten track ervaring die mij zowel persoonlijk als zakelijk veel gebracht heeft. Ook zonder bedrijf is dit dus een ervaring die je wereld op zijn kop zou kunnen zetten. Waarom? Ik neem je mee naar Zuid-Afrika en vertel je meer: 

https://www.instagram.com/p/ByUyGfUIgdQ/

De townships van Zuid-Afrika

Als je aan Zuid-Afrikaanse townships denkt, denk je waarschijnlijk aan golfplaten huizen, armoede en veel criminaliteit. Vooral voor dat laatste word je veelvuldig gewaarschuwd. Inmiddels weet ik ook dat je een mening niet alleen kunt vormen op basis van verhalen en waarschuwingen van anderen. En dus was ik enthousiast toen ik hoorde dat je met een gids door de townships kunt fietsen, om zo de echte verhalen uit de meest beruchte wijken van Zuid-Afrika mee te krijgen.

township kaapstad - Zuid-Afrika - Digitale Nomaden - TravelRebel

Township Kaapstad – Foto door gastblogger Alex Malone

Lebo in Soweto – van straatmuzikant naar succesvol ondernemer

Lebo groeide op in de township van Johannesburg. Hij vertelt: “het ontstaan van deze township is terug te herleiden naar de apartheid. Donkere mensen werkten hier in de mijnen, maar mochten alleen hier in de township wonen. Soweto kun je zien als een verbastering van “So where to?” – waar moeten wij heen?” Lebo verteld over een moeilijke jeugd en uiteindelijk vind hij een uitlaatklep in muziek. Hij wordt straatmuzikant en het doet hem verdriet om steeds meer bussen gevuld met toeristen te zien rijden door de straten van Soweto. Vanuit de bus kijken mensen letterlijk naar beneden en maken ze foto’s. “Het voelde alsof ik in een dierentuin stond.”

Wanneer hij wel de kans kreeg om met toeristen te praten nodigde hij ze uit om bij hem en zijn oma te blijven slapen. Dit was het begin van het eerste backpacker hostel in Soweto. Inmiddels is het uitgegroeid tot een mini-oase van gezelligheid, toffe concepten en businessmodellen. Zo kun je op de fiets met een local door de townships fietsen. De fietsen zijn in bruikleen van mensen uit de buurt. Alle fietsen zijn voorzien van een nummer en een deel van de opbrengt gaat naar de rechtmatige fietseigenaar.

township Zuid-Afrika - Digital Nomad - TravelRebel

Township Zuid-Afrika

 

Lufefe in Khayelitsha – Heeft als missie jongeren leren over het belang van gezond eten

Lufefe staat beter bekend als The Spinach King. Toen hij zijn onderneming startte had hij een duidelijke missie: gezond en lokaal eten beschikbaar maken voor de mensen in de townships. Hij ging zelf spinazie verbouwen en maakte daarvan gezonde muffins en spinazie burgers. Zijn eten werd een middel om zijn verhaal te vertellen en langzaam maar zeker nam ook de vraag naar zijn producten toe.

Hij groeide uit tot een lokale bekendheid en wilde zelf meer doen voor zijn community. Spinazie smoothies was zijn volgende stap, maar toentertijd waren de elektrische voorzieningen in dit deel van de townships nog niet optimaal. En dus zocht hij hulp. Die kreeg hij van niemand minder dan Sir Richard Brandson. Hij sponsorde Lufefe twee fietsen met voorop een mixer. Inmiddels staat Lufefe in de Forbes 500 van Zuid-Afrika en heeft hij net zijn eerste franchise concept geopend in.. Amsterdam!

Vastberadenheid en creativiteit in de townships van Zuid-Afrika

Fietsen door de townships van Zuid-Afrika heeft me veel geleerd. Ik vond het interessant en indrukwekkend om de verhalen van verschillende mensen te horen. Wat me verder opviel was hoe vriendelijk en vrolijk we door iedereen werden begroet. Terwijl we tussen de kleine huisjes fietsen, over een modderiger zandweg zwaaiden de ouders van de kinderen die met ons mee renden om een high-five te geven. De verhalen over de geschiedenis, de apartheid, het ontstaan van de townships, de opstanden en de armoede maakten een diepe indruk op mij. Zo ook de vastberadenheid van de locals om niet bij de pakken te blijven zitten, maar een duidelijke keuze te maken om er alles aan te doen om een goed en gelukkig leven voor zichzelf te creëren.

Ik was verbaasd over het feit dat een township een upper, middle en lower class kent en dat er inmiddels allerlei micro-economieën zijn ontstaan. Ook hier zijn jonge ondernemers, die ondanks een uitdagende jeugd*, vanuit scratch een onderneming hebben opgebouwd. 

*Veel jongeren komen uit gebroken en arme gezinnen. In de townships zijn gangs actief en vanaf 12 jaar worden jongens gescout om het criminele circuit in te gaan. Honger is dagelijkse kost.

Ik denk regelmatig terug aan de verhalen van deze township ondernemers die mij belangrijke lessen hebben geleerd. Dankzij hen vind ik vaak mijn eigen drive terug om verder te gaan. Als zij het kunnen, dan kan ik het ook. En als wij het kunnen, dan kun jij het ook! 

Wil je meer weten over plaatsonafhankelijk werken, of wil je een eerste stap maken door een keer met Meetings in the Sun mee te gaan op een workation? Check Meetings in the Sun voor meer informatie of volg deze Digital Nomad community op Instagram. 

https://www.instagram.com/p/BzxQj2xoXfx/

Koningaap - Safarireizen

post a comment