Top

Waarom ik van solo reizen hou en waarom jij het ook eens moet proberen

 

Het concept van solo reizen is hartelijk ontvangen de laatste jaren, zeker door meer en meer vrouwen. Het is niet enkel weggelegd voor de durvers onder ons, iedereen kan zelfs (en zou moeten!) minstens één tripje op zichzelf doen. Want als je alleen reist, leer je niet alleen om stevig in je schoenen te staan, je leert ook je innerlijke zachte plekjes kennen en die van anderen.

Guatemala

Lees verder om alles te weten te komen over mijn eerste solo trip.

Solo reizen: een ervaring als geen ander

De eerste keer dat ik naar de andere kant van de wereld vloog was ik net 20 jaar oud. Mijn hart bonkte, mijn ingewanden in de knoop en traantjes kwamen opzetten toen ik in paniek op het vliegtuig naar Mexico stapte.

Doorheen de hele vlucht twijfelde ik aan deze beslissing. ‘Waarom doe ik dit zelfs?’ ‘De zomers in België met vrienden en familie zijn zo leuk! Waarom zou ik dat inruilen om te backpacken door Centraal Amerika? Hoe geraak ik aan mijn hotel.. oh nee, ik kom ’s nachts aan, in Mexico!’

Daar stopte het niet, er was nog veel, veel meer. ‘Wat doe ik als ik lastiggevallen word? Wat als mijn gsm niet werkt, net zoals tijdens de tussenstop in Canada? Wat als mijn bankkaart niet werkt? Waarom neem ik niet gewoon een directe vlucht terug naar Europa? Mijn vrienden zullen naar zo’n leuke feestjes gaan in België.’ Ja, FOMO is my middle name!

Als ik er nu op terugkijk, was dit een van de beste ervaringen van mijn leven en ik ben ontzettend dankbaar dat ik bij mijn beslissing ben gebleven, zelfs op die moeilijke momenten. Alles kwam in orde, ik moest gewoon mijn gedachten op een rijtje zetten, de ‘wat als’ en doom scenario’s uit mijn hoofd zetten. Ik moest even diep ademhalen en me realiseren dat ik eigenlijk best graag alleen vlieg, of het nu naar Australië, Biarritz of Mexico is.

Wat gebeurde er toen ik geland was? Ik stapte uit het vliegtuig, ademde de Mexicaanse lucht in en voelde me meteen een pak kalmer. Zo moeilijk was dat nu toch niet?

Nadien zeulde ik mijn veel te zware rugzak zo elegant mogelijk in de zwoele, zware hitte die me overviel toen ik midden in de nacht in een taxi stapte. Er stonden maar een paar taxi chauffeurs te wachten op dat uur maar ik had er gelukkig eentje op voorhand geboekt naar mijn hotel, om toch al iets minder stress te hebben.

“Je ziet eruit alsof je wel een tequila kan gebruiken!” Het eerste dat een local tegen me zei. Gelijk had hij, ik had zin in een tequila en een grote portie avontuur. Olé!

solo reizen

Solo reizen is ‘An awakening’

Wat heb ik geleerd? Ik heb vooral geleerd dat alleen reizen iets is dat je doet om jezelf te leren kennen. Om die stemmetjes in je hoofd te kalmeren, een staat van aanvaarding te bereiken. Velen denken dat alleen reizen eenzaam is maar dat staat mijlenver van de realiteit. Je leert zoveel mensen kennen en een wereld aan ervaringen ligt aan je voeten, als je er open voor staat.

Ok, het klinkt niet altijd super leuk om alleen te eten maar als je gewoon je moed bijeenraapt en een praatje maakt bij de mensen om je heen zal je verrast zijn van hoeveel interessante gesprekken je deel zal uitmaken. Voor mij persoonlijk zijn deze spontane gesprekjes het leukste deel van dit soort reizen, je hoort verhalen en ervaringen die je anders nooit zou geloven!

Ik geniet ook enorm van de vrijheid die gepaard gaat met solo reizen. Je reist op je eigen tempo en kiest voor activiteiten die 100% jouw ding zijn. Leer je iemand kennen onderweg kan je samen reizen zolang je wil, als je weer alleen wil zijn, kan je gewoon weer elk je eigen weg gaan.

Ik ben een extravert persoon en sla dus makkelijk een praatje met vreemden, ben je meer introvert van nature, probeer dan om te verblijven in hostels. In deze setting leer je heel makkelijk andere reizigers kennen en voor je het weet wordt je BFF’s met je afwasmaatje.

https://www.instagram.com/p/Biv8x7anAGO/?utm_source=ig_embed

Ben jij er klaar voor?

Dus waarom reis ik alleen? Eigenlijk heb ik me gerealiseerd dat mijn reisplannen redelijk onafhankelijk zijn. Het is geen bewuste beslissing die ik maak, het is ook niet zo dat ik geen vrienden heb die de tijd en het geld hebben om te reizen… Ik doe gewoon geen moeite om het te vragen. Ik boek een vlucht en als er iemand mee wil is dat absoluut geen probleem maar het is evenmin jammer als ik alleen ben.

Ik hoor regelmatig mensen zeuren over het feit dat ze meer willen reizen maar dat ze niemand hebben om met hen mee te gaan. Aan hen en aan jou stel ik de vraag; heb je ooit al overwogen om dat ticket gewoon te boeken en te zien wat de toekomst brengt?

Alleen reizen zal je helpen groeien. Dat klinkt nu heel cliché maar het is wel de waarheid. Je zal nooit meer dezelfde zijn dus ga er gewoon voor. Boek die vlucht. Pak je koffer en stap op dat vliegtuig naar de bestemming van jouw dromen.

Kan je nog wat inspiratie gebruiken?

Dit zijn mijn top vijf bestemmingen voor solo trips:

Australië

Indonesië
Nieuw Zeeland

Ijsland
Thailand

Succes! En laat me weten hoe jouw solo reiservaring was!

post a comment