Top
Duurzaam reizen

Een skireis is voor velen onder ons een jaarlijkse traditie geworden. Sommigen keren steeds terug naar dezelfde plaats onder het motto “als het goed is moet je niet veranderen”. Ikzelf behoor tot de andere categorie en hou er wel van om telkens nieuwe skigebieden te ontdekken. Deze keer ging de trip naar Samoëns, waar ik het Franse skigebied Grand Massif ging verkennen. Helaas zaten de weergoden niet mee. De komende dagen zou het tot hoog in de Alpen regenen waardoor we niet elke dag konden skiën. Gelukkig bleek al snel dat deze plaats veel meer te bieden heeft dan skipistes.

Originele skilift. Retro oranje skilift in Samoëns - Grand Massif - Frankrijk.

Samoëns: een historisch (ski)dorp

Het skigebied Grand Massif bevindt zich niet zo ver van de Zwitserse grens en bestaat uit vijf deelgebieden: Samoëns, Flaine, Morillon, Les Carroz en Fer-à-Cheval. Mijn verblijfplaats voor de komende vier dagen zou Samoëns worden. Het is een gezellig skidorpje met een historische uitstraling. Meer zelfs, Samoëns is het enige Franse skidorp dat cultureel erfgoed bevat. Zo kan je een flinke wandeling door het dorp maken die je langs de iconische kerk en verschillende charmante kapelletjes leidt. Ook wanneer je niet gaat skiën is het er dus aangenaam vertoeven. Naast historische bezienswaardigheden zijn er nog leuke winkelstraatjes en genoeg bars en restaurants om iedereen te plezieren.

Traditioneel bergdorp in Frankrijk. Schuur van een oude boerderij, bergen en mist op de achtergrond in Samoëns, Frankrijk
EN - 970x250

Samoëns ligt op amper 710 meter hoogte. Vanuit je hotel de piste op skiën is dan wel niet mogelijk maar een kabelbaan brengt je snel tot op de pistes. Je geraakt er gemakkelijk met een gratis pendelbus die door het dorp rijdt. Ik verbleef in hotel Alexane, een luxueus hotel in het centrum van het dorp dat pas in 2019 de deuren opende. Je merkt meteen dat dit hotel nog heel nieuw is. De kamers zijn modern en smaakvol ingericht maar behouden dankzij het gebruik van hout en rustieke materialen wel het charmante karakter van een typisch Alpenhotel. Er is een ruime skikelder aanwezig voor je materiaal met privé opbergplaatsen en je kan er genieten van deugddoende spa faciliteiten na een vermoeiende dag skiën. ‘s Morgens wacht een uitgebreid ontbijtbuffet om je niet met een lege maag de deur uit te sturen.

Luxueus hotel in het centrum van Samoëns, Frankrijk. Hotel Alexane met prachtige kamers met charlante karakter van een typisch Alpenhotel

Skiplezier voor iedereen in Grand Massif

Het skidomein Grand Massif behoort tot één van de grootste gebieden van de Franse Alpen. Je vindt er 142 pistes oftewel 265 kilometer skiplezier. De pistes zijn heel gevarieerd en daardoor geschikt voor skiërs en snowboarders van elk niveau. Zowel families met kinderen als vriendengroepen kunnen zich hier perfect vermaken. Ervaren skiërs die van steile pistes en grote uitdagingen houden zullen misschien wel wat op hun honger blijven zitten. Zwarte pistes zijn eerder zeldzaam in dit gebied en de rode pistes zijn heel doenbaar.

skidomein Grand Massif - Prachtig meer in de bergen. Skipistes voor ervaren skiërs
Skipistes voor alle niveaus in Grand Massif, Frankrijk. Besneeuwde richtingaanwijzers voor de blauwe/Rode/Zwarte pistes

De Franse keuken op zijn puurst

Niet alleen de straten en gebouwen in Samoëns zijn authentiek, de gerechten die je er kan vinden in de verschillende restaurants zijn dat ook. Zoals het elk skidorp in de Alpen betaamt zijn kazen hier rijkelijk aanwezig op de menukaarten. Toch blijft het niet alleen bij kazen. Bij La Table de Fifine bijvoorbeeld vind je ook andere typische Franse gerechten. Zo at ik er oeufs cocotte en meurette, een typisch Frans voorgerecht met zacht gegaarde eieren, ui en spek in een rode wijnsaus. Bij Les Tartines de Martine at ik dan weer een overheerlijke pannenkoek met zoute karamelsaus. De sfeer in dit gezellige eethuisje in op en top Frans.

Eten in een traditionele Franse boerderij. culinaire hoogtepunt van deze trip het bezoek aan La Ferme Dunoyer.

Evenwel was het culinaire hoogtepunt van deze trip het bezoek aan La Ferme Dunoyer. Zoals de naam het al doet vermoeden beland je op een echte boerderij wanneer je hier gaat eten. Je komt binnen en mag aanschuiven aan één grote lange tafel in de keuken van de boerderij. Achter jou zie je door glas de koeien in hun stal staan waarvan je iets later de kaas geserveerd zal krijgen. Je hebt wellicht al wel gehoord van voedsel uit de korte keten.

Wel, korter kan de keten hier letterlijk en figuurlijk niet zijn. Authentieker dan dit kan niet. Samen aan één grote tafel raak je overigens ook meteen aan de praat met andere gasten. Een heel gezellig gebeuren. Je krijgt brood en charcuterie voorgeschoteld en de fonduetoestellen worden bovengehaald. Michel is de kok van dienst en vertelt graag over het leven op de boerderij en hun originele concept. Een unieke avond inclusief wijn maak je hier mee voor € 30 per persoon. Een absolute aanrader!

Wist-je-dat…

… elke koebel een ander geluid maakt? Zo herkent de boer of herder zijn koe wanneer deze verdwaald is in de mist. Intussen is het ook wel een stukje folklore geworden. La Ferme Dunoyer heeft tientallen koebellen aan de muur hangen die je allemaal eens kan uittesten.

Al wandelend tot rust komen

Ooit al eens aan Afghaans wandelen gedaan? De “Marche Afghane” is een techniek waarbij je de ademhaling en het wandelritme optimaal op elkaar afstemt. De techniek is afkomstig van de nomaden, die op deze manier honderden kilometers door de snikhete woestijn konden wandelen.

De kunst zit hem erin je adem in een constant ritme te houden, waarbij je enkele tellen inademt en enkele tellen langer weer uitademt. In het begin moet je jezelf hier sterk op focussen maar na verloop van tijd gebeurt het automatisch. Door de constante ademhaling krijg je ook een stabiel wandelritme en zal je merken dat het vlotter gaat.

De “Marche Afghane” is een techniek waarbij je de ademhaling en het wandelritme optimaal op elkaar afstemt. Prachtige massieve bergen van Grand Massif in Frankrijk.


We maakten deze Afghaanse wandeling in Fer-à-Cheval, waar een gids ons de technieken aanleerde en ons hierin begeleidde. Het werkt na een tijdje zelfs mediterend. Door je te focussen op je ademhaling vergeet je even al de rest en kan je volop genieten van de omgeving. Iets wat je zeker moet doen want je wandelt in een prachtig dal dat omgeven wordt door imposante bergen. We trokken onze bergschoenen aan voor deze activiteit maar je kan hem ook boeken met sneeuwraketten aan je voeten.

Afghaanse wandeling in Fer-à-Cheval - Mistige grijze bergen in Frankrijk

Survival experience in Morillon

Een trekking maken in de bergen is niet altijd zonder risico. Gilles Leroy van Latitude Canyon vertelt je graag hoe je kan overleven in de natuur wanneer een noodsituatie zich voordoet. In de bossen van Morillon toont hij je hoe je met een minimum aan middelen een droge schuilplaats kan maken, welke natuurlijke voorwerpen nuttig kunnen zijn tijdens een survival en hoe je efficiënt een vuur maakt in het bos. Je kan ook een canyoning bij hem boeken om de kliffen en wilde wateren van de Alpen te trotseren.

In de bossen van Morillon wandelen
Survival experience in Morillon
In de bossen van Morillon toont hij je hoe je met een minimum aan middelen een droge schuilplaats kan maken, welke natuurlijke voorwerpen nuttig kunnen zijn tijdens een survival en hoe je efficiënt een vuur maakt in het bos
Latitude Canyon vertelt je graag hoe je kan overleven in de natuur

Fun beleven met een e-fatscoot

Elektrische voertuigen worden alsmaar talrijker de laatste jaren. Ik denk dan niet alleen aan auto’s en fietsen, maar ook aan steps, segways, hoverboards etcetera. Van een e-fatscoot daarentegen had ik nog nooit gehoord. Ik was dan ook erg benieuwd wat ik me hierbij moest voorstellen. We trokken naar Morillon voor een tochtje met deze unieke voertuigen.

De e-fatscoot is een soort fat bike maar dan in de vorm van een step die elektrisch wordt aangedreven. De dikke banden onder de scoot zorgen ervoor dat je offroad de nodige stabiliteit bewaart. Je geeft een stevige beenzwaai om de step een eerste duwtje te geven en daarna ben je vertrokken. Er staan vijf versnellingen op de e-fatscoot en je kan met een hendeltje de snelheid regelen. Door het hobbelige landschap en enkele obstakels die je onderweg tegenkomt moet je slim omgaan met je snelheid en de versnellingen. Morillon is voorlopig het enige dorp in de bergen dat deze activiteit aanbiedt. Als je erheen trekt is het dus zeker de moeite om een ritje met zo’n e-fatscoot te maken.

e-fatscoot in Morillon. De e-fatscoot is een soort fat bike maar dan in de vorm van een step die elektrisch wordt aangedreven.

Regen op skivakantie is altijd een domper. Toch heb mij ondanks minder skidagen zeker niet verveelt in Grand Massif. Ga je er naartoe met gezelschap dat niet kan of wil skiën/snowboarden, dan zijn er absoluut genoeg alternatieven voor hen.

vuur maken tijdens de survival tocht in Morillon
TravelRebel gastblogger Siemon tijdens de survival tocht in Morillon
TravelRebel gastblogger gaat skiën in Grand Massif, Frankrijk. Blauwe hemel, skipistes, gele outfit van Peak Performance
Gastblogger Siemon aan het genieten van de pistes in Grand Massif
De leukste winter vakantie in Grand Massif Frankrijk
Skiën in Grand Massif - Frankrijk
Survival tocht in Frankrijk
Afghaanse tocht in Frankrijk - De “Marche Afghane” is een techniek waarbij je de ademhaling en het wandelritme optimaal op elkaar afstemt. De techniek is afkomstig van de nomaden, die op deze manier honderden kilometers door de snikhete woestijn konden wandelen.

post a comment