SKIËN IN VERBIER, ZWITSERLAND
De Kerstvakantie is in vele skigebieden het traditionele startschot van het wintersportseizoen. Hoewel velen richting Oostenrijk vertrekken of de Franse Alpen gaan verkennen, heeft ook Zwitserland veel te bieden voor skiërs en snowboarders. Verbier, een dorp gelegen in Les 4 Vallées, is één van de bekendste skioorden van het land. Het dorp ádemt wintersport. Zo vonden er in het verleden diverse kampioenschappen alpineskiën plaats en staat Verbier bekend als het Zwitserse walhalla voor wintersporters. Met 410 kilometer aan pistes ben je dan ook even zoet.
Aandacht voor het klimaat
Skitoerisme heeft een impact op het klimaat, dat kan niemand ontkennen. Denk maar aan de skiliften die moeten draaien, de massaconsumptie langs de pistes, vervuilende snowcats en sneeuwkanonnen, … Toch zet Verbier zich maximaal in om klimaatvervuiling te reduceren en toeristen bewuster te maken van duurzame oplossingen voor je skitrip.
Onder de noemer Greening Verbier worden tal van ecologische initiatieven onderzocht die Verbier kan nemen op vlak van transport, energie en verspilling. Een mooi voorbeeld is Téléverbier, de facilitator van de skiliften. Zij kiezen voor 100% hernieuwbare energie met een hoog rendement en halen bij lage bezetting de snelheid van de skiliften naar beneden om zoveel mogelijk energie te besparen. Daarnaast wordt onder andere onderzocht wat windturbines kunnen betekenen in het skigebied, probeert men het gebruik van skikanonnen te beperken en worden er stappen gezet om het openbaar vervoer te elektrificeren. Er rijdt momenteel al een rechtstreekse trein van Genève naar Le Châble, waar je meteen de kabelbaan naar het skigebied kan nemen.
Ook kan je natuurlijk met je elektrische wagen naar Verbier rijden.
De slogan van Verbier luidt: “Pure Energy”. Bezoekers moeten de natuur écht kunnen beleven en de bergen ontdekken in hun puurste vorm. Daarom vinden ze het uiterst belangrijk dat er bewust wordt omgegaan met hun berglandschap en alles eromheen. Ze steunen Protect Our Winters, een community met toegewijde ambassadeurs die duurzame partnerships aangaat. Zo zijn er samenwerkingen met Faction en Sungod. Laatstgenoemde is een jong bedrijf dat skimaskers en -zonnebrillen produceert met levenslange garantie. Is je bril kapot, dan wordt hij gratis hersteld. Een mooi initiatief dat de wegwerpmentaliteit tegengaat. Eenzelfde visie zien we bij Patagonia. Zij geven met hun label Worn Wear gebruikte kledij een nieuw leven. Zo wordt niet alleen bespaard op het benutten van nieuwe grondstoffen, maar wordt ook de afvalberg gereduceerd door het hergebruiken van oude kledij.
Benieuwd naar meer duurzame reistips voor je skivakantie? Lees dan zeker de blogpost over Hochkönig in Oostenrijk of Les Arcs in Frankrijk.
Skiën buiten het hoogseizoen: alleen maar voordelen
Ik trok enkele weken voor de kerstvakantie naar Verbier. Het grijze, herfstige weer in België liet ik achter mij om al eens te proeven van het wit bedekte Zwitserse berglandschap. Verbier ligt 1.400 meter boven de zeespiegel en de pistes gaan tot op een hoogte van 3.330 meter. Dat maakt dat Verbier zowat altijd sneeuwzekerheid heeft, ook al is het nog vroeg in het seizoen. De bergen waren al mooi bezaaid met een dikke sneeuwlaag en het grote merendeel van de pistes was al open. Geen wachtrijen aan de skiliften, geen mensenmassa die samen de berg naar beneden skiet. Neen, ik kon comfortabel de lift opstappen en als een dartelend hert weer voluit naar beneden glijden. Ook het kostenplaatje is heel wat voordeliger. De prijzen van hotels en appartementen stijgen aanzienlijk van zodra de kerstvakantie van start gaat. Grote, wilde après-ski feestjes zal je niet snel vinden, maar dat mag ook niet de hoofdreden zijn om naar Verbier af te zakken. Skiplezier en lekker eten, dat zijn voor mij de sleutelwoorden van dit mooie skioord.
Unieke overnachting hoog in de bergen
Na een prachtige skidag en heel wat uitdagende pistes maakten we een stop bij Cabane Mont-Fort, wat ook onze overnachtingsplaats zou worden. Het is een grote hut tussen de skipistes en midden in de bergen, op een hoogte van maar liefst 2.457 meter. Ik hoef je niet te vertellen dat het uitzicht hier adembenemend was. Het werd stilaan donkerder, het volk verliet de pistes en de lichtjes in de verte gingen branden. Er ontstond een oase van rust hoog in de bergen, afgesloten van alle drukte. Het was echt uniek om dit te kunnen beleven. Om het plaatje nog completer te maken kregen we een typische kaasfondue voorgeschoteld als diner. Daniël, de uitbater van de cabane, vertelde ons tijdens de maaltijd meer over het unieke leven hoog in de bergen. Het heeft veel charmes, maar het isolement en de afhankelijkheid van het weer zijn niet altijd even gemakkelijk. Bij een sneeuwstorm of lawinegevaar werken de liften immers niet en zit je echt afgesloten van de buitenwereld. Hier een nachtje doorbrengen als toerist is daarentegen echt wel fantastisch. Na een gezellige avond was het hoog tijd voor een deugddoende nacht, omgeven door rust en de spitse toppen van de omringende bergen.
Toerskiën in Verbier
Skiën in Verbier is meer dan alleen de pistes verkennen. Les 4 Vallées is zo uitgestrekt en zo mooi dat het zonde zou zijn om binnen de afgebakende routes te blijven. Er stond daarom een unieke uitdaging op ons te wachten: een toerski door de bergen. Je kan het vergelijken met een trektocht, maar dan met ski’s aan je voeten. Bergen op en af, zonder skiliften te gebruiken. De bindingen zijn anders dan bij gewone ski’s. De schoenen kunnen achteraan losgeklikt worden zodat je gemakkelijk de voeten kan bewegen wanneer je een berg opwaarts gaat. Hiervoor gebruik je ook stijgvellen die je onderaan vastbindt aan je ski’s. Het is ten zeerste aangeraden alleen te gaan toerskiën met gids en met de nodige bescherming. Zo is een verstevigde rugzak met onder andere een ijspikkel en een lawinepieper een absolute must. De gidsen kunnen voor jou het nodige materiaal voorzien. Een degelijke, voldoende warme uitrusting en een helm zijn ook aanbevolen. Ikzelf koos voor een duurzame wind- en waterdichte uitrusting van Peak Performance.
De bergen verkennen in alle puurheid
Na een stevig ontbijt en een flinke slok koffie was het tijd om te vertrekken. Buiten was het nog aardedonker want we vertrokken erg vroeg. Met een lamp op ons hoofd bonden we de ski’s aan. Niemand op de pistes, alleen de lichtjes op ons hoofd en die van het dorp in de verte. Stilaan werd het licht maar de maan bleef nog waken over het sneeuwlandschap. Een uitzicht om nooit te vergeten! Na een heel eind naar beneden te zijn geskied was het tijd om de stijgvellen aan te binden. Het zou een stevige inspanning worden want het doel was de top van de Six Blanc bereiken, die zich op 2.445 meter bevindt. Na een tijdje kom je in het ritme. Je klimt slalommend in een lange rij in het spoor van de gids de bergen op. Naarmate de hoogte toeneemt worden de stukken zwaarder en uitdagender. De bochten worden moeilijker en de toegankelijke passages worden smaller. Je conditie wordt op de proef gesteld maar tegen het middaguur was het zover: we stonden op de top van de Six Blanc!
Na een uitputtende beklimming volgde de grote beloning. Vanop een enorme hoogte lag een immens stuk ongerepte natuur bezaaid met een dik pak sneeuw ons op te wachten. De adrenaline stroomde door onze aderen. Alles in je lijf schreeuwt: ik wil die berg af! Dit is precies wat de slogan van Verbier ons wilt duidelijk maken. “Pure Engergy!” Verleg je grenzen, beleef de natuur ten volste. Een waanzinnige afdaling door de diepsneeuw volgde. Wauw, dit was machtig!
Wie toerskiën toch wat te heftig vindt of geen ervaring op de latten heeft, kan ook altijd gaan hiken met snowshoes. In de blogposts over Kitzbühel, Savoie Mont Blanc en Val Di Fassa lees je er meer over.
Verbier proeven
Na een lange dag skiën heb je ongetwijfeld zin in een stevige maaltijd. Kazen zijn een echte Zwitserse specialiteit en je kan dan ze dan ook zowat overal op restaurant terugvinden. Raclette, tartiflette, croûte, kaasfondue, … Je vindt het allemaal. Met Laiterie de Verbier is er zelfs een artisanale kaasmakerij te vinden. Gezellige restaurants waar je kaasfondue kan bestellen zijn onder andere Au Vieux Verbier en Fer à Cheval. In heel wat cabanes naast de pistes vind je veelal fastfood maar vaak ook kaasspecialiteiten. Wil je het liever wat verfijnder dan is Le Rouge, net buiten het centrum van Verbier, een echte aanrader. Je hebt er keuze tussen smaakvolle vlees- en visgerechten maar er zijn ook waardige alternatieven voor veggies.
Wie graag een biertje drinkt moet zeker eens de brouwsels van het lokale Whitefrontier proeven in Verbier. Deze brouwerij werd opgericht door twee jonge Belgen en ze hebben intussen al 42 bieren op de markt gebracht. Het gaat om heel wat verrassende smaken met ingrediënten van over de hele wereld. De bieren vallen op met flashy etiketten en unieke namen, zoals “Pillows”, “Confetti Western” of “Moroccan Goose”.
Overnachten in Verbier
Overnachtingsmogelijkheden te over in Verbier, zowel voor de luxepaardjes onder ons als voor de meer avontuurlijke types. Je kan kiezen voor een hotel, chalet, appartement, hostel of guest house. Allemaal te vinden in het centrum van het skidorp. Ik overnachtte zelf in hotel Mirabeau, een bescheiden en gezellig hotel op wandelafstand van de kabelbaan en van vele restaurants en bars. ‘s Morgens word je verwend met een traditioneel Zwitsers ontbijt, er is een kelder voor je skimateriaal en na een vermoeiende dag kan je lekker gaan ontspannen in de sauna.
Samengevat, waarom Verbier?
– Een skigebied dat zich op verschillende vlakken engageert voor het milieu, hoera!
– Off the beaten track: het prachtige berglandschap induiken buiten de pistes. Ga toerskiën en beleef een ski-ervaring die je nooit zal vergeten.
– The food: give me cheese!
– Je doet eens iets anders: ja, er zijn ook nog andere skigebieden dan Ischgl of Val Thorens.