Top
Sleep in a tipi in France! It's possible in Savoie Mont Blanc, Massif des Bauges

Les Saisies ligt aan de voeten van de Mont Blanc en telt 192 kilometer skipistes, 120 kilometer langlaufpistes en gaat tot 2070 meter hoogte. De regio Savoie in Frankrijk doet er aan een heleboel duurzame initiatieven zoals sneeuwstockage, natuurbescherming, dierenbescherming, waterbehoud en samenwerking met lokale boeren. Het Massif des Bauges is een regionaal park en ligt tussen Chambéry, Annecy en Albertville. Het gebied heeft 2 skistations, 150 kilometer langlaufpistes en fantastische uitzichten over de nabijgelegen meren. Genoeg ruimte dus om je van de massa af te scheiden en aan duurzame sneeuwsport te doen in Savoie Mont Blanc Frankrijk.

duurzame initiatieven zoals sneeuwstockage, natuurbescherming, dierenbescherming, waterbehoud en samenwerking met lokale boeren

Biatlon, de James Bondversie van langlaufen

Als je nog nooit naar de biatlon hebt gekeken tijden de olympische spelen, moet je dat volgende keer absoluut eens doen. Nog beter, volgende keer moet je het absoluut eens proberen op sneeuwvakantie. Biatlon is een combinatie van langlaufen en schieten op 5 doelen zo groot als een golfbal op 50 meter afstand. Je wisselt af tussen heerlijk snel glijden tussen de bomen en opperste concentratie om je doel te raken. Als je een doel mist, moet je een strafrondje doen. 

Verschillende skigebieden bieden ondertussen initiaties biatlon aan waarbij er soms met lasers en soms met echte geweren wordt geschoten. Ook de afstand tot het doel verschilt tussen verschillende aanbieders. Wil je het echte werk proberen? In Les Saisies oefen je op de piste van de spelen in 1992, met een echt geweer en op de volle 50 meter afstand. Ik haalde uiteindelijk 2 op 5 bij de kleinste doelwitten, niet slecht toch?

Biathlon in Frankrijk, Les Saisies, Savoie Mont Blanc
TravelRebel gastblogger Silke

Ski raquettes, een laagdrempelig alternatief voor toerskiën

Ski raquettes zijn nog niet zo bekend en je mag ze niet verwarren met sneeuwschoenen. Het concept is al zo oud als de wereld en werd een vijftiental jaar geleden heruitgevonden in Canada. Ondertussen kan je het ook op verschillende locaties in Frankrijk uitproberen. Het zijn korte ski’s waarbij twee derde van de latten met tapijt is beplakt dat je er niet kan afhalen. Daardoor kan je eenvoudig omhoog wandelen met de latten en relatief vlot terug naar beneden glijden.

Het leukste aan wandelen met ski raquettes is dat je in de ongerepte natuur door poedersneeuw je eigen weg kan banen. Je staat nergens aan te schuiven aan de lift en je gaat zo ver de bergen in als je zelf wilt. Om de mooiste plekjes te vinden, doe je beroep op een lokale gids zoals Anne-Marie, die ons meenam.

Ski Raquettes in Savoie Mont Blanc, Frankrijk

Sneeuwschoenwandelen, genieten van de rust op de berg

Voor wie meer van slow traveling of wandelen houdt, is er uiteraard altijd de mogelijkheid om te gaan sneeuwschoenwandelen. Zo heb je veel meer tijd om van de fantastische uitzichten te genieten of langer stil te staan bij de verschillende sporen in de diepsneeuw. Hertjes, vossen en hazen springen hier vlijtig van de ene naar de andere hoop sneeuw en tekenen zo de ongerepte witte vlaktes. Maak gebruik van een lokale gids voor de beste uitstappen met herkenning van de verschillende sporen.

De perfecte stop na een stevige klim omhoog is uiteraard een charmante berghut met een overheerlijk aanbod aan zelfgemaakte gerechten. De kans is groot dat je zoals mij zwicht voor een van de smeuïge lokale kazen zoals de Beaufortain of Tome des Bauges. Onze favoriete plekjes? Chalet des Marmottes in Les Saisies en Chalet du Sire of Chalet du Loup in het Massif des Bauges.

meuïge lokale kazen zoals de Beaufortain of Tome des Bauges. Onze favoriete plekjes? Chalet des Marmottes in Les Saisies en Chalet du Sire of Chalet du Loup in het Massif des Bauges.
Slow Travelling, Sneeuwschoen wandelen in Frankrijk, regio Savoie Mont Blanc, Massif des Bauges
TravelRebel gastblogger Silke in Massif des Bauges

Snooc, sleeën en toerskiën in één

Als je wat avontuurlijk bent aangelegd en je jezelf nog een keer jong wilt voelen, is de Snooc hét gadget voor jou. Kleine kanttekening: als zelfbouwpakketten van Ikea je helemaal gek maken is het geen goed idee om hieraan te beginnen. Wanneer je vertrekt, heb je 2 toerski’s met antislip vellen aan je voeten bengelen. Je gaat zo ver je wilt omhoog op een berg met zo weinig mogelijk bomen en mensen om tegen te botsen. Na die inspanning moet je even je gedachten er terug bijhalen en in 6 stappen je ski’s omtoveren in een slee. 
Daarna begint de pret! De 2 ski’s zijn boven elkaar gevezen met een zitje op en je skistokken heb je niet meer nodig. Sturen doe je met je armen en benen. Het enige verschil met een poepslee is dat je best wel wat bochten maakt om niet als een kamikaze de berg af te denderen. Als je valt, doe je dat al een geluk wel in de zachte diepsneeuw. De Snooc is uitgevonden in de Savoie en je kan het ondertussen op tientallen plekken in Frankrijk uitproberen.

Snooc in Frankrijk.
Foto door Sam Van Den Haute

Hondensleeën, maar dan het echte werk

Staat hondensleeën op jouw bucketlist? Dan verwacht je je waarschijnlijk aan een idyllische tocht vol mooie landschappen terwijl je knus onder een dekentje zit. Het kan nog authentieker wanneer je zelf de slee bestuurt. De honden worden al vanaf 8 uur ’s morgens voorbereid voor hun tocht met een ontbijtje en verzorging. Op de plek van vertrek is er nog een uur voorbereiding nodig om alle honden in hun harnas en op de juiste plek aan het touw te krijgen.

Dan kan de rit van start gaan. De honden staan te springen en trekken van ongeduld en er worden een heleboel plasjes gemaakt uit enthousiasme. En het gaat onmiddellijk snel, heel snel. Ik heb al mijn concentratie nodig om de juiste afstand na mijn voorganger te houden en met de mat of de rem voldoende te vertragen bij de afdalingen. Gelukkig roept onze begeleidster op voorhand door de walkietalkies wat we moeten doen. Na een dik uur ben ik blij om even te rusten, dit is echt een intensieve sport!

hondensleeën in Europa. Kan ook in Frankrijk.

Slapen in een sneeuwtipi in Savoie Mont Blanc

Als je op skivakantie gaat, slaap je meestal in een charmante chalet, een appartementje of op hotel. Maar het kan ook helemaal anders. Op het Plateau du Revard in Massif des Bauges (Savoie Mont Blanc regio in Frankrijk) kan je in witte tipi’s slapen in het midden van een sneeuwvlakte. Het heeft echt iets magisch. Er staan tussen 5 en 10 bedden in een tipi die ’s nachts wordt verwarmd door een pelletkachel. Maar koud zal je het niet hebben. 

In de eetzaal eet je een warme kaas uit de oven met patatjes en verse groenten. En naast de tipi’s kan je ook heerlijk ontspannen in 2 Noorse baden die met hout verwarmd worden. De eigenaar, Sébastien, doet er alles aan om de voetafdruk van zijn verhuurde tipi’s te verkleinen. De douches geven aan de hand van kleuren aan hoeveel water je verbruikt, alle gebruikte materialen zijn duurzaam en het eten komt van lokale boeren en handelaars.

Slapen in een tipi in Frankrijk! Het kan ook in Savoie Mont Blanc, Massif des Bauges


Duurzaam reizen naar de Alpen met de trein

Het is trouwens helemaal niet nodig om met de auto of het vliegtuig naar de Franse Alpen te reizen. Tegenwoordig is er een rechtstreekse verbinding van Nederland door België naar de Alpen. Je bent er al op 5 uur voor iets meer dan 100 euro. Daarna is het minder dan een uur rijden met de bus of taxi vanuit het treinstation van Albertville. Wil je liever naar Les Arcs in plaats van Savoie Mont Blanc? Wij sliepen naast de tipi’s ook in het nieuwe appartementencomplex van MGM Amaya en de charmante chalets van Chalets du Berger. Boek je treintickets hier!

Slapen in een tipi in Frankrijk. Duurzaam reizen.
Savoie Mont Blanc - Duurzame sneeuwsport
Duurzame sneeuwsport weg van de massa. Savoie Mont Blanc Frankrijk Biathlon
Savoie Mont Blanc Frankrijk
Savoie Mont Blanc Frankrijk


post a comment