Top
Antwerpen Koekjesstad

De Koekenstad zegt je misschien niets, maar wist je dat het de bijnaam is van het prachtige Antwerpen? Dit komt door de vele koekjesfabrieken die er waren in de geschiedenis van de stad. Heb je altijd al eens een citytrip willen doen naar de grootste stad van Vlaanderen? Wij geven je enkele tips!

Waar staat Antwerpen voor bekend?

Antwerpen is een stad in het noorden van Vlaanderen én is meteen ook de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad staat vooral bekend om zijn haven, die de 2de grootste is van Europa. Verder is Antwerpen ook een centraal punt van de diamanthandel in de wereld, waardoor het ook wel het wereldcentrum van de diamant wordt genoemd. Tot slot kennen mensen Antwerpen ook omwille van de gezelligheid, mooie architectuur en authentieke pleinen. We vertellen je meer over de verschillende activiteiten in Antwerpen die je kan beleven!

Photo by Connor Houtman on Unsplash

Verborgen pareltjes

We raden iedereen aan om naar Antwerpen te reizen met de trein. Niet enkel omdat het duurzaam is, maar ook omdat je dan meteen terecht komt in één van de mooiste gebouwen van de stad. Het station wordt vaak één van de mooiste ter wereld genoemd, en is zeker een must-see voor bezoekers. Van hieruit kan je één van de leukste activiteiten starten: een stadswandeling in Antwerpen. Naast de vele toeristische plekjes in Antwerpen is het ook echt een stad van de verborgen pareltjes. Deze kan je gemakkelijk bereiken: te voet of met het openbaar vervoer. Zo moet je zeker eens een kijkje nemen naar:

 • De Vlaaikensgang: Dit charmant steegje ligt in het historisch centrum van de stad, verborgen tussen de drukte. Hier vind je gezellig cafeetjes en restaurants terug.
 • De Scheldebocht: Een klein stukje park in het noorden van Antwerpen, waar je de mooiste zonsondergangen aan de Schelde kan bekijken.
 • Het Begijnhof: De perfecte plek om even tot rust te komen in de drukte van de stad. Word getransporteerd terug in de tijd en geniet van een oase van rust, vlakbij de hippe studentenbuurt.
 • Botanisch tuin: Deze tuin vol planten is gelegen in het centrum van Antwerpen, een plekje vol rust en groen.
 • Zurenborg: Ook wel de mooiste wijk van Antwerpen genoemd met de Cogels-Osylei. Architectuur van de bovenste plank.
 • Dageraadplaats: Een gezellig pleintje in de Zurenborgwijk waar je heerlijk kan drinken en eten en je kinderen kunnen rondrennen in de speeltuin.
 • De Koninck-brouwerij: Interactief bezoek aan de stadsbrouwerij. Leerrijk én plezant. Sluit af met een heerlijke “bolleke”.
 • Kloosterstraat op zondag: Gezellig straatje met vele authentieke kunstwinkeltjes en antiek, steeds open op zondag.
 • Kasteel Rivierenhof: Prachtige setting in het midden van een groot park. Ideaal om even te relaxen en voor een heerlijke maaltijd.
 • Bar Chapel: Een verfrissend drankje drinken in een oude kapel, omgevormd tot een bar, gelegen in het levendige Borgerhout.
 • Boekenbergpark: perfecte plek om in de zomer aan de hitte van de stad te ontsnappen in het openluchtzwembad omgeven door groen.
 • Last but not least, het nieuwe Zuidpark aan de Waalse kaai (over de naam wordt nog gediscussieerd, maar over de schoonheid van de groene oase in het midden van het hippe Zuid is iedereen het eens).
Photo by <a href="https://unsplash.com/@ata_guc?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Atahan Guc</a> on <a href="https://unsplash.com/s/photos/antwerpen?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Unsplash</a>
Photo credits Atahan Guc- Unsplash

Cultuurstad

Als we over cultuur spreken kunnen we de vele musea die Antwerpen te bieden heeft zeker niet vergeten. Zo is er het welbefaamde Koninklijk Museum van Schone Kunsten, afgekort KMSK. Dit prachtig gebouw alleen al is de moeite om te passeren langs Antwerpen-Zuid. Hier vind je trouwens ook veel gezellige cafeetjes en restaurants. Het KMSK is recent volledig vernieuwd en opent 24 september opnieuw zijn deuren na een sluiting van meer dan 10 jaar. Als je tot dan kan wachten met je citytrip, kan je meer dan 600 kunstwerken bezichtigen, die volledig gerestaureerd zijn en je zeker niet zullen teleurstellen. De Koekenstad heeft nog meer musea die zeker de moeite zijn. Zo raden we aan om een kijkje te nemen in het Red Star Line Museum, het Rubenshuis, het MAS en het Fotomuseum Antwerpen.

Kortom: cultuur, architectuur & gezelligheid, deze kan je in overvloed vinden in Antwerpen. Welk plekje ga jij als eerste bezoeken?

Photo by Ernest Ojeh on Unsplash

post a comment