Top
Photo by Viktor Bystrov on Unsplash

Nederland, hét fietsland bij uitstek. Nederland heeft meer fietsen dan inwoners en de fietspaden zijn er in uitstekende conditie. Het is dan ook een waar plezier om in dit land een fietstochtje te maken. Dat kan met een koersfiets, een elektrische fiets of met een gravel fiets. In dit artikel vind je de mooiste gravel routes in Nederland.

Zeeland

Zoek het je het liever niet te ver en heb je geen zin om uren in de auto zitten voordat je je fietstocht met de gravel bike kan aanvatten? Stippel dan een parcours uit in Zeeland. Op het eerste gezicht vind je er vooral verharde fietswegen, maar durf eens hier en daar een paadje in te slaan. Nog een leuke route: de #Dirtykanzelled Bevelanden. Je fietst hier onder meer langs Yerseke, hét mossel- en oesterdorp van Zeeland. Zin in een lekker oestertje tijdens het fietsen, dan moet je hier vast en zeker halt houden. Vervolgens rijd je verder naar het Veerse meer en kan je zelf een tour rond dit prachtige meer in je route integreren.

Friesland

In Friesland is Drenthe dé plek om met je gravel fiets eropuit te trekken. Deze routes gaan over het Balloërveld, waar de grootste schaapskudde van Drenthe staat. Je passeert ook het Gasselterveld, een waterplas met errond heel wat grote bomen waardoor je je in Canada waant.

Limburg

Limburg is bezaaid met mooie gravelpaden. Fietsen in Zuid-Limburg is fantastisch, zeker omdat er heel wat paden zijn waar je maar beter goede stuurkunsten hebt en extra voorzichtig moet zijn in de afdalingen. Op zoek naar een avontuurlijke fietstocht, dan vind je in deze provincie zeker iets naar je zin! Doordat de ondergrond in Limburg eerder hard, robuust en stenig is, leg je best brede banden op je gravel bike. Als je in een natte en modderige periode deze route rijdt, kies je beter voor banden met een dieper profiel om meer grip te hebben. Wat nog zo fijn is aan Limburg: je fietst er over heel wat offroad paden. En dat zowel in Limburg als in Duitsland! Voor je het weet, heb je de grens overgestoken. 

Tot slot nog een goeie tip: check even of er aan het einde van de gravelroute een plek is om je fiets schoon te maken. Zo hoef je geen vuile fiets op het fietsenrek van je auto te plaatsen om terug naar huis te rijden. En ook een douche om de modder van je af te spoelen is aangenaam, nietwaar?

post a comment