Top
Terschelling - Waddeneilanden - Nederland - Weekendje Weg - Duurzaam reizen

Nederland, het land van de windmolens, kaas en klompen. De bekendste steden zijn Amsterdam en Rotterdam en voor natuur kan je terecht op de Waddeneilanden en het Zuiden van Holland waaronder Flevoland en Vlieland. Je kan ook genieten van uitgestrekte velden, heuvels en bergen in Zuid-Limburg, perfect dus voor een fietsvakantie. Zo heeft Nederland nog heel wat verborgen plekjes die je zeker moet bezoeken. Wij geven je enkele tips om Nederland écht te leren kennen.

Ameland Strand - Waddeneilanden - Nederland - weekendje weg - reisblog
Door Siemon Vanderhulst

Het Noorden van Nederland

Het Noorden van Nederland klinkt voor velen ver en onbekend. Naast Groningen is er echter heel wat moois te zien en te beleven in dit deel van Nederland. Doorkruis Friesland met de auto, of beter nog doe de elfstedentocht met de fiets en ga sterren kijken in Ameland. Die brengt je langs de 11 steden en dorpen die deelnemen aan de gelijknamige schaatstocht over natuurijs. Je komt er langs kleine, pittoreske dorpjes, het ene nog mooier dan het andere. Dit deel van Nederland is niet zo toeristisch dus je zal er kunnen genieten van de rust en de mooie natuur. Bovendien kan je in elk van de 11 steden en dorpen een artistieke fontein spotten, elk met een bijzonder verhaal. Neem je je kindjes mee tijdens deze tocht? Laat ze hun regenlaarzen aantrekken, zo kunnen ze met hun voetjes in het water van de fontein plonsen. Plezier verzekerd!

Het midden van Nederland

Wie wat naar onder zakt, zal botsen op het Werelderfgoed Schokland. Dit is een voormalig eiland, maar door de drooglegging van de Noordoostpolder precies 80 jaar geleden is het vasteland geworden. Het verleden van Schokland is dan ook uiterst interessant om te ontdekken. Bovendien is dit een prachtig natuurgebied waar je lange wandelingen kan maken. Ben je van plan om een avontuurlijke wandeling te maken, zorg dan voor goed schoeisel. Een goede tip is om duurdere, maar stevige schoenen – zoals een paar sneakers van Diesel – te kopen. Die zijn geschikt voor lange wandelingen en gaan jarenlang mee. In de buurt van Schokland ligt Urk, nog zo’n bijzonder plekje. Vroeger was dit ook een eiland, maar net als Schokland werd het in 1942 drooggelegd. Toch is Urk nog bekender om het feit dat de gemeenschap er uiterst katholiek is. Het ligt namelijk in de Bijbelgordel van Nederland en dus 94 procent van de inwoners gaat naar de kerk. Je kan je voorstellen dat er heel wat kerken zijn in deze kleine gemeente aan het IJsselmeer. Absoluut een bezoekje waard!

Urk – Door Rutger Heijmerikx

Het zuiden van Nederland

Net als in het Noorden en Centraal-Nederland laten we grote, toeristisch steden achter ons. De laatste halte is Zeeland, waar je kan uitwaaien aan zee. Hier is de kust nog ongerept, staan er geen grote appartementsblokken en kan je écht ademen en tot rust komen. Met wat geluk vind je een strandpaviljoen waar je in de winter kan opwarmen met een warme chocolademelk en ‘s zomers je dorst lessen met een lekker rosétje. Wie hier komt uitwaaien, komt louter voor de natuur en om te genieten van de plaatselijke fauna en flora. Niet enkel de zee is er te bewonderen, natuurgebieden bezoeken zoals het  Nationaal Park Oosterschelde of Het Verdronken Land van Saeftinghe is zeker de moeite waard.

Credits Jan- Willem van Braak

post a comment