Top
Wadden excursie Vlieland - Nederland - Duurzaam toerisme

Ken je die plek die jaar na jaar op je ‘must travel’-lijstje komt te staan? Hoe je er maar niet genoeg van kunt krijgen, hoe je het gevoel hebt dat er nog een avontuur wacht, nog een ervaring die beleefd moet worden? 

Voor mij moeten dat de Waddeneilanden zijn. Lees verder om te ontdekken waarom deze fascinerende bestemming in 2021 weer op onze radar staat… en waarom hij ook op die van jou zou moeten staan!

Ameland Strand - Waddeneilanden - Nederland - weekendje weg - reisblog
Door Siemon Vanderhulst
Wat te doen in de Waddeneilanden

Een landschap als geen ander

Het zit zo, Rebels: het is gewoon een fantastische plek waar je zoveel verschillende landschappen per vierkante kilometer zult vinden.

Van duinen en dijken tot bossen, stranden, meren en moerassen, deze eilanden zijn gezegend met een overvloed aan onderscheidende kenmerken die ze tot het paradijs van elke natuurliefhebber maken. En dat is precies waarom Team TravelRebel van de vijf bewoonde eilanden in de Waddenzee er al drie heeft bezocht (Ameland, Terschelling, en Vlieland). Een vierde, Schiermonnikoog, staat super hoog op ons lijstje en dat gaan we snel ongedaan maken!

Als je echt nadenkt over de topografie, met zandbanken, mosselbanken, schorren, wadden en nog veel meer, snap je waarom Friesland op de derde plaats stond in Lonely Planet’s Best in Europe

Oké, vergeet alleen Europa… heb ik al gezegd dat de Waddenzee een van de grootste getijdengebieden ter WERELD is? Jep. Het hele gebied strekt zich uit langs ongeveer 500 kilometer kustlijn van Nederland, Duitsland en Denemarken en staat sinds 2009 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Alles aan dit gebied schreeuwt ‘uniek’. De prachtige samenkomst van zo veel verschillende kenmerken in één landschap is gewoon verpersoonlijkte poëzie. Weiden, koninklijke tuinen, weelderige bossen en schitterende nationale parken bestaan harmonieus naast elkaar als de mooiste caleidoscoop. Zo veel te zien, zo veel te voelen, zo veel te doen.

Vlieland - Nederland - Waddeneilanden
Vlieland Duurzaam Reizen Lonely Planet Europa

Duurzaamheid in beeld op de Waddeneilanden

Natuurlijk kan ik niet ZO enthousiast zijn over een plek, tenzij het een serieus cool duurzaamheidsquotiënt heeft. En dat quotiënt ligt vér boven het algemene niveau. Hier zijn enkele redenen waarom:

  • Dit is een uitstekende bestemming voor ecotoerisme vanwege het biosfeerreservaat.
  • Hele eilanden (zoals Vlieland) zijn bijna volledig autovrij. Zeg maar dag tegen brandschone lucht!
  • Bijna geen massatoerisme.
  • Veel mogelijkheden voor duurzame overnachtingen (zoals duurzame boshuizen en camping/glamping sites).
  • Zelfs nog meer opties voor biologische hapjes en maaltijden (zoals de volledig biologische kaas, de Vlielander kaasbunker).
  • Uiterst gemakkelijk om fietsen te huren en je te verplaatsen.
Met de fiets door Vlieland

Buitenactiviteiten in overvloed

Over duurzaamheid gesproken (en dan vooral in een tijd waarin buitenactiviteiten beslist het veiligst zijn), moet je weten dat de Waddeneilanden meer zonuren hebben dan de rest van het land. Terschelling heeft zelfs 20% meer kans op zon dan België! Er is zoveel te doen, dingen waarvoor je niet binnen opgesloten hoeft te zitten, dat je zeker verwend zult worden met keuzes.

Er is ook veel meer kans op wind, dus surf en zeil naar hartenlust. Of als je liever aan land blijft, verken dan de eindeloze fiets- en wandelpaden bezaaid met uitzichten die je mond doen openvallen.

Neem zeker ook de tijd voor een eco-safari door het natuurreservaat Kooiduinen. In duurzame elektrische auto’s ziet u een overvloed aan vrij rondlopende dieren, waaronder prachtige paarden die in kuddes galopperen. Tip: Haal na de safari een lekker warm drankje in het Grand Café van Heeckeren – het is de perfecte afsluiter van een geweldige ervaring!

(Oh, en voor ik het vergeet, het Nationaal Park Schiermonnikoog en het Nationaal Park De Duinen schijnen ook geweldig te zijn. Ik hoor er steeds over en kan niet wachten om ze zelf te ontdekken).

Als je bezinning en introspectie zoekt, moet je op Ameland ‘discover the dark‘ zeker doen. Ervaar zelf hoe therapeutisch het is om sterrenstelsels te spotten, ontelbare sterren te traceren, en je te laten omhullen door een aangename duisternis als geen ander.  

Bovendien is Terschelling zo ver verwijderd van lichtvervuiling dat het officieel erkend is als een van de slechts twee ‘Dark Sky Parken’ in het land. Ga dus zeker een kijkje nemen op De Boschplaat als je kunt. Het tweede park, het Nationaal Park Lauwersmeer, ligt op het vasteland in Friesland.

Discover The Dark in Ameland - Waddeneilanden - Duurzaam reizen
Discover The Dark in Ameland - Waddeneilanden - Duurzaam reizen

Plezier voor het hele gezin!

Op de Waddeneilanden is er echt voor elk wat wils. Als u niet alleen maar wilt fietsen en wandelen, probeer dan eens een zeehondenexcursie, paardrijden, zwemmen, blokarten en kitesurfen met het gezin. Kleine reizigers zullen dol zijn op de vogels en dieren die ze spotten, terwijl jij kunt genieten van wat wellness, yoga en meditatie.

En laten we de vele eetgelegenheden niet vergeten. Iedereen weet dat de beste band ontstaat tijdens een heerlijke maaltijd. Daar is geen gebrek aan! Probeer de Sunset Beach Club in Ameland voor heerlijke visgerechten, Leut in Vlieland voor gezonde ontbijtplankjes en De Bras in Terschelling voor een gevarieerd aanbod aan culinaire hoogstandjes.

eten en drinken - De Waddeneilanden - Nederland

Beeldschoon

Het uitzicht… oh, het uitzicht! Geloof me, het afwisselende landschap zorgt ervoor dat je elke keer dat je je omdraait een foto wilt maken. 

Hier is een insider tip: Als je het BESTE uitzicht wilt, verken dan de vuurtorens die op alle eilanden te vinden zijn. De vuurtorens op Texel, Vlieland en Ameland kan je beklimmen. Het vergt wel wat fysieke behendigheid om de top te bereiken, maar het is het meer dan waard! Het mooiste uitzicht over de eilanden en de Waddenzee wacht op je… de schoonheid en sereniteit zal je versteld doen staan.

En ook al kan je niet alle vuurtorens beklimmen, ze zijn toch cool om te bekijken (en kunnen dienen als schattige achtergrond voor je foto’s!). De vuurtoren op Terschelling is de oudste nog werkende vuurtoren van het land en op Schiermonnikoog staan er twee, een rode en een witte. De rode, de Noordertoren, is nog steeds in gebruik en wordt 24 uur per dag bemand.

De waddeneilanden waar een gevarieerd landschap van dromen werkelijkheid wordt
Vuurtoren Ameland Ameland Strand - Waddeneilanden - Nederland - weekendje weg - reisblog
Vuurtoren in Ameland

Plan je tripje naar de Waddeneilanden vooruit 

Zoals met alles in het leven, haal je het meeste uit een uitstapje naar de Waddeneilanden als je vooruit plant. De beste bron hiervoor is de officiële website – die staat boordevol informatie voor wel duizend verschillende routes! 

Probeer een reis in de herfst of lente te plannen. Op die manier krijg je het meeste waar voor je geld en heb je ook talloze activiteiten om uit te kiezen.

Kijk voor meer reisinspiratie ook eens naar onze berichten over Ameland, Terschelling en Vlieland. Wij hebben ontzettend genoten van onze ervaringen en kunnen niet wachten om hier nog meer herinneringen te maken.

En laat ons natuurlijk weten hoe jullie reis naar de Waddeneilanden is bevallen, Rebels! We horen altijd graag van jullie.

de leukste activiteiten op de Waddeneilanden

post a comment