Top

Reizen met de trein, het wordt vaak over het oog gezien, maar het is absoluut de moeite waard. Genieten van veranderende landschappen op weg naar je bestemming, ontmoeten van locals, kleinere stadjes gemakkelijk bereiken, etc. Reizen met de trein heeft vele voordelen. Ik deel ze allemaal. 

Voor vertrek

Ten eerste hoef je voor het vertrek helemaal geen rekening te houden met het maximumgewicht van je bagage, in tegenstelling tot het nemen van een vliegtuig. Je dient je bagage enkel zelf te kunnen dragen. Met andere woorden je kan zo veel meepakken als je maar wil. Je kan je bagage, eens je je op de trein begeeft, makkelijk wegstoppen op het rek aanwezig boven je zitplaats.

Ten tweede inchecken of uren op voorhand wachten is niet aan de orde. Je hoeft enkel liefst zo’n 15 minuutjes op voorhand aanwezig te zijn om het juiste perron te vinden en aan boord te geraken. 

Daarbij betekent treinreizen, flexibel reizen. Op ieder moment van elke dag zijn er vele verbindingen mogelijk naar verschillende bestemmingen in heel Europa. Het enige wat je dient te doen is een keuze maken wanneer je vertrekt en naar waar.   

Tijdens het reizen

Een reis met de trein is reizen in comfort. Je kan lekker achteroverleunen, relaxen en gewoon genieten van het steeds veranderende landschap. Met de trein ontdek je vaak veel meer van het land op een avontuurlijke manier. Je komt langs plekken die je met het vliegtuig of de auto niet zou zien. 

Tripje met trein doorheen de bergen

Bovendien heb je ook heel wat bewegingsruimte om bijvoorbeeld even je benen te strekken en wat rond te lopen in de trein. Vaak zijn hogesnelheidstreinen en vele regionale treinen inclusief herstelbare stoelen, stopcontacten en wifi. Zo blijf je altijd verbonden en kan je een filmpje opzetten of wat verder werken. 

Verder kan je ook op elk ogenblik uitstappen en onderweg leuke stops maken. Zo kan je gemakkelijk kleinere en ietwat onbekendere bestemmingen bereiken dankzij het uitgebreide sporennetwerk. Reizen buiten de populaire paden naar kleinere steden? Check. Eenmaal aangekomen op je bestemming hoef je vaak geen tijd of geld te voorzien om je naar het centrum van de stad te begeven. Vaak liggen de treinstations centraal en zijn ze goed bereikbaar.

Plus treinreizen is een makkelijke manier om makkelijk locals te onmoeten en andere reizigers. Zin in een gesprekje en nieuwe vrienden maken? Ideaal. Aangezien een tripje met de trein enkele uren kan duren, mag je zoveel mogelijk snacks meepakken als je maar wil. In internationale hogesnelheidstreinen is er ook vaak een bar aanwezig waar je altijd terecht kan met een hongertje.

Extraatje

Ten slotte is reizen met de trein gewoonweg beter voor het milieu. Je voetafdruk is dus een stuk groener wanneer je met de trein reist in vergelijking met het nemen van het vliegtuig of de auto. Je CO2 uitstoot is, bij het reizen met de trein, aanzienlijk kleiner. De enige milieuvriendelijkere manier is te voet of per fiets, maar dat wordt natuurlijk wat moeilijk voor grote afstanden. 

Ziezo, zo heb ik alle voordelen op een rijtje gezet die één voor één in jouw voordeel spelen. Treinreizen is absoluut de moeite waard om (een) nieuwe plek(jes) te ontdekken. Onze tip: doe zeker wat research over het aanbod en surf naar deze aanbieders: InterrailNMBSThalys (+IZY), EurostarTGV. Wie weet veel plezier op jouw treinreis!

Ps: Momenteel loopt er een actie van Interrail. Reis je graag flexibel en met heel wat vrijheid? Dan is een Interrail Pas iets voor jou. Via Interrail kan je per trein doorheen heel Europa reizen naar meer dan 40.000 verschillende locaties in 33 landen. Vanaf 1 maart tot en met 31 maart 2021 ontvangt iedereen 20% korting op alle Interrail Passes. Ontdek de meest geschikte pas voor jou hier.

post a comment