Top

Nu de elektrische auto in opmars is, zullen meer en meer autovakanties elektrisch worden. We bewezen al bij TravelRebel dat je perfect met de elektrische auto op reis kan naar verdere bestemmingen zoals Spanje (lees alles over onze roadtrip door Baskenland) en Polen (lees alles over slow traveling in Neder-Silezië). Maar ook dichterbij liggen droombestemmingen binnen de radius van 1 laadbeurt. Heb je er al aan gedacht om met de elektrische auto naar Luxemburg te gaan?

Waarom Luxemburg?

Luxemburg staat, onbegrijpelijk genoeg, nog té weinig op de vakantieplanning bij velen. Er zijn nochtans genoeg redenen om hier een jaarlijkse uitstap van te maken. Luxemburg stad is een pareltje om te zien. Daarnaast kan je in heel Luxemburg heerlijk eten, drinken maar ook wandelen en fietsen. Alle perfecte ingrediënten om er even tussenuit te zijn. Qua duurzame bestemming staat Luxemburg absoluut in de top met haar mobiliteitsoplossingen en focus op de natuur.

Opladen onderweg

Luxemburg ligt op slechts 2,5 uur rijden van Vlaanderen. Met onze Audi Q4 wou dat zeggen dat we, zonder onderweg te laden, in 1 keer in Luxemburg stad geraakten. Aangezien het december en dus iets kouder was, hadden we een iets lagere radius van 380 kilometer. Als jouw auto een kleiner bereik heeft, kan je sowieso in Namen aan de snellader aansluiten. Hoe dan ook rijd je zonder veel tijd te verliezen vlot met de elektrische auto naar Luxemburg.

Je elektrische auto opladen in Luxemburg stad

In Luxemburg stad vind je enorm veel laadpalen op straat. Vlakbij ons verblijf, GRAACE hotel, waren er 2 laadpalen op het pleintje maar die waren eigenlijk altijd bezet door elektrische taxi’s. Je vindt in Luxemburg-stad sowieso weinig vrije parkeerplaatsen, waardoor op straat laden eigenlijk niet zo handig is.

Wij kwamen de eerste avond, op zoek naar een vrij laadpunt, een Audi garage tegen waar we gratis mochten parkeren én laden. Daar hebben we uiteraard heel blij gebruik van gemaakt, maar daar konden we geen gewoonte van maken.

De tweede avond hebben we de auto in de publieke parking aan het treinstation geparkeerd. Die kost 20 euro voor 24 uur en je hebt er een zee aan laadpalen staan. Bijna de volledige gelijkvloerse verdieping is gereserveerd voor elektrische (deel)auto’s. Als je vanuit het station vlot op je volgende bestemming wil geraken, kan je gebruik maken van het openbaar vervoer of de elektrische stadsfietsjes.

Je vindt de Vel’oh stationnetjes over heel de stad verspreid en ze kosten maar 2 euro voor een hele dag. Daarnaast is al het openbaar vervoer in Luxemburg volledig gratis voor iedereen. Ideaal dus om je elektrische auto iets verder van je bestemming aan een vrij laadpunt te parkeren.

Je elektrische auto opladen buiten Luxemburg stad

Op onze andere tussenstops in Luxemburg die buiten de hoofdstad lagen vonden we wel altijd vrije oplaadpunten. Vaak stonden ze op het dorpsplein, of aan locaties van de toeristische dienst. Af en toe kon je zelfs binnen een gratis laadpasje gaan halen, supergemakkelijk.

Maar wat je eigenlijk moet onthouden is dat Luxemburg enerzijds niet ver is en anderzijds alles in Luxemburg op een half uurtje tot een uurtje rijden van elkaar ligt. We waren dus eigenlijk nooit bezig met onze laadplanning omdat we toch overal vlot geraakten.

Wat te doen in Luxemburg?

Je kan in heel Luxemburg heerlijk eten, drinken maar ook wandelen en fietsen. Alle perfecte ingrediënten om er even tussenuit te zijn. Je leest er alles over in ons artikel ‘7 tips die je moét doen in Luxemburg’. Onze tip voor een tussenstop met de elektrische auto net over de grens? De streetart van het Make Koler Kooler project in Kahler.

Tekst en foto’s: TravelRebel Silke

Video: TravelRebel Kim

post a comment