Een elektrische roadtrip door Baskenland stond al even op onze bucketlist. Het Baskenland is een absolute droombestemming als je van veelzijdige steden en landschappen houdt en tegelijk op een duurzame manier wil reizen. Geniet 7 dagen lang van de stoere steden, hemelse heuvels, het verrassende binnenland en al haar activiteiten en lekkernijen. Hieronder vind je dé stops die je in je planning moet verwerken.
Sfeer snuiven in de kleine straatjes van Hondarribia en Pasaia
Hondarribia
Start je trip net over de grens op de eerste straatstenen in Spanje. Hondarribia is een volledig ommuurd grensstadje dat tegen Frankrijk ligt. Vroeger werden hier best wat vetes tussen de Spanjaarden, Fransen én Engelsen uitgevochten. Ondertussen gaat het er iets gemoedelijker aan toe en komen de Fransen hier om lekker te eten. De Spanjaarden gaan dan weer naar Hendaye strand aan de overkant om te zonnebaden. Zelfs het eilandje in het midden van de rivier wordt vrolijk verdeeld per half jaar tussen de Fransen en de Spanjaarden. Hondarribia zelf bestaat uit een wirwar aan kleine straten met gezellige balkonnetjes vol bloemen aan elk authentiek huis. Heerlijk om door te kuieren. Bij Villa Magalean slaap je op 2 oren terwijl je elektrische auto snorrend staat op te laden.
Als je Hondarribia verlaat om naar Pasaia te trekken, moét je absoluut de GI-3440 nemen die over de glooiende heuvels zwaait met uitzicht over de zee. Hier krijg je onmiddellijk een eerste proevertje van het Baskische landschap. Je rijdt tussen schapen en paarden van het ene adembenemende zicht naar het andere. Als je met een (elektrische) campervan zou komen, vind je hier trouwens een paar toppers aan kampeerplaatsen.
Pasaia
Ten slotte kom je aan in Pasaia. Dit stadje bestaat eigenlijk uit 4 delen die versprokkeld liggen langs de verschillende zijdes van de riviermonding. Een bootje tuft je voor enkele euro’s van de ene naar de andere kant. Vroeger deden de vrouwen dat hier met roeiboten. Wanneer je door de smalle straten kuiert, zie je waarschijnlijk her en der gedroogde bloemen aan deuren hangen of tekens tegen de muur geschilderd. Zo merk je onder andere dat de Basken in mythologie geloven. Dat zie je in kleine stadjes als hier snel overal terug. Wandel zeker via het wandelpaadje richting zee om maximaal van het uitzicht te genieten.
Uitzicht op Pasaia Authentieke huisjes in Pasaia Pasaia
Stad van contrasten: San Sebastián
San Sebastián kan je natuurlijk niet overslaan wanneer je in het Baskenland bent. De stad straalt zo’n geweldige sfeer uit dat je je hier onmiddellijk welkom voelt. De boulevard die door het centrum loopt, breekt het oude en het nieuwe deel van de stad middendoor. Het oude centrum is ondertussen zo prijzig dat je er enkel nog oudere inwoners terugvindt. Die gaan ’s morgens in grote aantallen een frisse duik nemen op Playa Concha. Jongeren zie je vaak lopend of fietsend door de straten met een wetsuit en een surfplank op weg naar Playa Zurriola. De stad zelf verken je dus best als een local: te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. Zo ontdek je gemakkelijk de leukste plekjes, barretjes en winkels (en dat zijn er véél). Lees er meer over in ons artikel over de beste pintxos en cheesecake in San Sebastián.
Oude stierenarena nummers Op weg naar de beste cheesecake Uitzicht op het gemeentehuis en Urgull
Wanneer je in San Sebastián bent, kan je van de gelegenheid gebruik maken om in het grootste passiefhotel van Europa te slapen. Arima opende nog maar net in 2017 vlakbij het Baskische culinaire centrum. Dit hippe gebouw bestaat uit 1 laag van hout en 1 laag metaal die zo op elkaar zijn ingesteld dat er altijd schaduw is. De panelen aan de buitenkant verschuiven automatisch wanneer het nodig is om de temperatuur te regelen. Arima besteedt aandacht aan alle details als het aankomt op duurzaamheid: ze poetsen de kamers met ozon, het zwembad bevat geen chloor, alle producten zijn lokaal, je kan er je auto laden en ga maar verder. Voor ons was het liefde op het eerste zicht, wat een heerlijke plek…
Uitzicht op het groene binnenplein Chloorvrij zwembad Arima hotel
Golven vangen in Zarautz en Zumaia
Onze roadtrip door het Baskenland gaat verder langs de kust naar het westen. Daar is de eerste niet te missen stop die je tegenkomt Zarautz. Dit stadje is vooral gekend onder de surfers. Maar omdat het hier een pak minder druk is dan San Sebastián, is het hier een stuk chiller. Het strand is het grootste van Gipuzkoa waardoor iedereen er wel een rustig plekje voor zichzelf vindt tussen de duinen. In de verte zie je nog uitstekers van de baai die het strand een idyllische achtergrond geven. Zarautz heeft trouwens een milieubeheersysteem voor het strand opgezet om vervuiling te voorkomen en om de iedereen die het strand bezoekt, zijn bewustzijn voor het milieu te verbeteren. Goed bezig daar!
Zumaia is andere koek met ruwe stranden en rotspartijen naast een charmant historisch centrum. Als je extra zeelucht wilt opsnuiven en het Baskenland op een rustig tempo wilt verkennen, kan je hier de Santiago de Compostella pelgrimsroute volgen naar Zumaia. Je vindt de pijlen en schelpen overal terug dus de verleiding is enorm groot om ze te blijven volgen! Combineer slapen met je auto opladen in Casa Rural Jesuskoa.
TravelRebels Kim, Silke en Elke Surfen in Zarautz Uitzicht langs de pelgrimsroute
Draken spotten en duurzame souvenirs scoren
San Juan de Gaztelugatxe
Wij startten onze dag aan San Juan de Gaztelugatxe met zonsopgang. Je krijgt een hele andere ervaring als je hier ’s morgens vroeg als eerste van het paadje naar beneden komt gehuppeld en achter elke bocht meer zonnestralen ziet doorbreken. De plek is sinds kort bekend als Dragonstone van Game of Thrones en trekt dus veel volk op het midden van de dag. Daarom is het net wat leuker om deze plek exclusiever voor jezelf te krijgen, weg van de massa. Het eiland zelf wordt momenteel gerenoveerd, dus daar kan je jammer genoeg tijdelijk niet naartoe. Kijk daarom op voorhand goed na wat wel open is tijdens de herstellingen en de geldende coronamaatregelen.
Bilbao
Na 3 kwartier rijden van San Juan de Gaztelugatxe kom je aan in de grootste toeristische trekpleister van het Baskenland: Bilbao. Je vindt de meeste bezoekers voornamelijk rond het Guggenheim en het historisch centrum. Maar laat je vooral verleiden om de gezelligste steegjes in te duiken en Bilboa op goed geluk te ontdekken. Overal valt wel wat te beleven. In Bilbao zie je trouwens heel duidelijk dat het Baskenland heel hard met duurzaamheid bezig is. Op elke straathoek vind je winkeltjes die focussen op lokale of gerecycleerde producten van korte keten. Enkele aanraders op een rijtje: SKFK, Querido Planeta, Flamingos Vintage Kilo, Bohemian Lane, Los Jaboneros,… Ten slotte vind je in Bilbao één van de grootste overdekte etensmarkten van Europa op de Mercado de la Ribera. Roltrappen loodsen je hier tussen alle verdiepingen naar de beste pintxos in de stad.
Het oude centrum van Bilbao Querido Planeta SKFK
Wij sliepen niet in de stad, maar eventjes erbuiten in het charmante landhuis Lurdeia. Hier doen ze er alles aan om de omliggende bossen te beschermen. Verder telen ze hun eigen biologische groenten en fruit. De eigenaars vertellen je met veel passie over hun aanpak van de klimaatopwarming en overbevolking op onze planeet. Ook hier staat een laadpaal voor je elektrische auto.
Op verkenning tussen groene bergen en de échte hoofdstad van Baskenland
Nature Park Urkiola
Urkiola natuurpark is één van de negen parken in Baskenland en absoluut eentje om in je planning op te nemen. Het park is voornamelijk een trekpleister voor wandelaars en klimmers. Je kan hier verder ook boulderen, canyonen, grotklimmen, traillopen enzovoort. Hier ga je je met andere woorden niet vervelen. Wij kozen voor de meest toegankelijke manier om het park te verkennen en hielden het bij een stevige stapschoen om naar Urkiolagirre te trekken.
Deze rustige wandeling van 10 kilometer start zacht stijgend tussen paarden, koeien en boomrijen door. Na een halfuurtje stijgen ben je al vergeten waar je was want plotseling wordt je omringd door bergketens langs alle kanten. Tussen de schaapjes door vergeet je even het pad te volgen omdat je tijd zoekt om alles in je op te nemen. Is dit dan een Heidi in Tirol momentje? De mythologie van de Basken komt hier heel tastbaar piepen op de bergkam aan de linkerkant (zie eerste foto hieronder). Als je goed kijkt zie je godin Mari hier slapen in de berg. Mari staat voor het hele leven op onze planeet en woont hier in de bergen.
Vitoria-Gasteiz
Vanaf Urkioala bol je een half uurtje naar beneden tot Vitoria-Gasteiz. Dit is de échte hoofdstad van het Baskenland en kan je dus niet overslaan. Niet alleen vind je hier veel meer locals dan toeristen, er hangt hier een levendige stadssfeer. In 2012 won Vitoria-Gasteiz de European Green Capital award en dat merk je wanneer je hier op verkenning gaat. Rond de stad ligt een 33 kilometer lange groene ring die verschillende parken verbindt om uitgebreid te fietsen en wandelen. De eerste fietspaden in heel Spanje werden hier aangelegd en nu staat de teller al op 144 kilometer! Vanuit Vitoria-Gasteiz kan je perfect de regio op de fiets verkennen dankzij de oude treinsporen die omgetoverd werden tot een gigantische fietsroute.
In Vitoria-Gasteiz vind je meerdere hotels met laadpunten. Je vindt een volledig overzicht op de website van Baskenland.
Tussen de wijnranken in Rioja Alavesa
Laguardia
Laguardia ligt midden in de weidse velden vol wijnranken van La Rioja Alavesa. Als je het autoluwe dorpje bovenop een heuvel binnenwandelt, heb je niet onmiddellijk door welke schatten hier verborgen liggen. Op het eerste zicht lijkt het een typisch charmant dorpje waar de pepers aan de balkons hangen te drogen en overal wel een terrasje voor je klaarstaat om wijn te proeven. Wat je niet doorhebt is dat je op een verborgen ondergronds grottenstelsel wandelt.
Achter de gigantische poort van Casa Primicia kan je een stukje van de verborgen stad ontdekken. Het is de oudste originele wijnhandel van Spanje toen het dorpje in de 9e eeuw ontstond. Hier verwerkten ze tot 160.000 kg druiven per jaar in gigantische stenen tanken. Vervolgens werden ze in dierenhuiden en vaten bewaard. Tot 50 jaar geleden kon je trouwens in enkele bars in Bilbao nog wijn uit zo’n dierenhuid bestellen. Nu gaat het er iets anders aan toe bij Casa Primicia. Ze maken overheerlijke organische wijn en serveren hem ook nog eens in flessen met een artistiek etiket (alle kenners van inhoud en uitzicht tevreden).
In hun kelder zie je nu nog altijd vaten wijn rijpen en stuit je op 1 van de 2 ontsnappingstunnels van het stadje. Doorsteken naar de overige 240 private grotten onder de stad lukt jammer genoeg niet meer nadat er muren zijn bijgezet. Ze hebben schrik dat als ze nu een muur uitbreken, de hele stad een niveau naar beneden dondert.
– Casa Primicia overtuigt meer en meer van hun concullega’s om volledig op organische wijn over te schakelen. Hoedje af! –
Uitzicht op Laguardia Wijnranken van Casa Primicia Ondergronds grottenstelsel
Hotel Eguren Ugarte
Als je hier dan toch bent, kan je niet anders dan midden tussen de wijngaarden slapen. Wij sliepen in Hotel Eguren Ugarte. Niet alleen hebben ze een doorkijklift die je langs de kelders vol wijn loodst maar je ontbijt hier met een onmiskenbaar mooi uitzicht. Beneden aan de bezoekersparking heb je een gewone lader en twee Tesla laders om je auto op te laden.
Lokale lekkernijen in Ordizia en Ondarre
Als je van lokale marktjes en lokaal lekkers houdt, kan je je hartje helemaal ophalen in de rurale regio rond Ordizia. De woensdagmarkt in Ordizia bestaat ondertussen al meer dan 500 jaar en is heel belangrijk voor de regionale cultuur. De inwoners geloven hier met hart en nieren dat goed eten begint bij goede producten. En bij goed eten weet je waar het vandaan komt en dat het in het seizoen is.
Toen wij er rondliepen, waren de paddenstoelen in het seizoen en je zag ze echt links, rechts, boven, onder in alle soorten maten en kleuren. Als je bent uitgewandeld op de markt kan je met een pintxos tour langs verschillende bars passeren die de marktproducten in hun pintxos verwerken.
Één van de producten die je hier echt moet meenemen en in je koffer stoppen is de Idiazabal kaas. Je kan hem op de markt kopen of binnenspringen bij kaasboerderij en agrohotel Ondarre. Als je op voorhand een afspraak maakt, krijg je uitleg over de schapen en het maken van de kaas.
Woensdagmarkt in Ordizia Ordizia centrum Kaasboerderij Ondarre
Elektrische roadtrip route door Baskenland
In totaal moet je amper 400 kilometer rijden om heel deze roadtrip door Baskenland op 7 dagen af te leggen. Zo heb je ruim voldoende tijd om alles te laten bezinken en te genieten van elke plek. Wij reisden met een volledig elektrische Volkswagen ID4 die ons geruisloos en vlot van de ene naar de andere bestemming sluisde. Het Baskenland lanceerde namelijk in 2021 de e-basque route met een grote focus op laadpalen bij accomodaties en onderweg. Je moet dus nooit stressen om ergens met een lege batterij te stranden.
De Basken houden vooral van 2 dingen: eten en sporten. Omdat we over beiden zoveel te vertellen hebben, vind je de beste tips in ons extra artikel ‘Eating your way through the Basque Country‘.
Tekst en foto’s: TravelRebel Silke Lamoen
Video en drone shots: TravelRebel Elke D’Haese