Top
Pintxos in Basque Country

Reizen en eten zijn twee favoriete bezigheden van TravelRebel. En voor de meeste mensen is reizen ook de lokale keuken ontdekken. Nieuwe smaken uitproberen, de beste plekjes uitzoeken waar enkel de locals komen en lokale specialiteiten proeven. Heerlijk! Toegegeven het is niet altijd even simpel om duurzaam te eten als je onderweg bent. Gelukkig vond TravelRebel de beste duurzame food tour door Baskenland, waar gastronomie en duurzaam hand in hand gaan. En die ervaring willen we uiteraard delen met jullie!

Korte keten doet eten

Voor we starten aan onze food tour door Baskenland, moeten we het echt even hebben over dit prachtig Spaans initiatief: ‘Zero Kilometer products’. De naam geeft al veel prijs. Het gaat vooral over de keten van voedsel zo kort mogelijk te houden en moedigt aan om lokale producten te gebruiken. Hoe dichterbij je producten haalt, hoe beter. Een reden te meer om verliefd te worden op het prachtige Baskenland. En het beste stuk moet nog komen, overal waar je de voeten onder tafel schuift, staan heerlijke én duurzame gerechten op je te wachten. Wat wil een mens nog meer?

Pintxos in San Sebastian en Bilbao

Eerste stop pintxos! Naar het Noorden van Spanje reizen en geen pintxos eten? Onmogelijk.

Daarom een kleine stoomcursus ‘hoe pintxos te eten tijdens je food tour in Baskenland’. Pinxtos zijn de noordelijke variant van de wereldberoemde tapas, met dat verschil dat pinxtos allemaal kleinere gerechtjes op zich zijn. Een pintxo bestaat uit een sneetje brood met verschillende overheerlijk toppings en een tandenstoker om alles bij elkaar te houden. Onze eerste rendez-vous met deze Baskische lekkernij was in het prachtige San Sebastian.

Maar dus, hoe scoor je nu juist die pintxos? Als je in San Sebastian bent, moet je naar de schattige smalle straatjes gaan in het oude stadscentrum. Daar kies je één van de authentieke pintxos bars of probeer onze suggestie Atari. Om de food tour helemaal compleet te maken en de keuzestress tot op een minimum te houden, kan je ook gewoon van bar naar bar gaan. Normaal hoef je niet te reserveren, maar sinds Covid kan je beter even op voorhand een seintje geven als je lange wachtrijen wil vermijden. Wanneer je dan comfortabel zit en je door het geroezemoes andere tafels probeert af te luisteren, kan je helemaal los gaan en alles bestellen wat je wil.

Onze favorieten: de typische groene pepers, een lekker heet kroketje en de Russische salade (dat eigenlijk eerder een soort aardappelsalade is op een stukje brood). Handige tip: loop ook zeker even langs de bar, want de echte pintxos staan vaak te pronken op de toog en staan niet op de menukaart.

Overal in Baskenland zal je pintxos op de kaart zien staan. Maar als je in Bilbao bent, moet je echt naar Cafe Iruña gaan. De bar draait al mee sinds 1903 en is de perfecte uitvalbasis voor een authentiek avondje weg in de stad.

De plantbased lifestyle is nog redelijk nieuw voor de Basken al doen ze het bijzonder goed als het gaat over vegetarische alternatieven. Ondanks hun leergierigheid moeten we toegeven dat we de volgende keer graag wat meer vegan opties op het menu willen. We zijn uiteraard altijd bereid om ze te komen voor te proeven. Geen enkel probleem! 😉

Hemelse kaastaart

Als je net als ons grote fan bent van kaastaart, is Baskenland de perfecte uitvalbasis om je verslaving te onderhouden. Voor deze food tour door Baskenland bestond er voor ons maar één soort kaastaart. Nooit gedacht dat onze gids een Baskische variant voor onze neus zou zetten. Onze smaakpapillen werden op de proef gesteld door dit Spaans wonderwolkje van Pasteleria Otaegui in San Sebastian. Het is moeilijk te beschrijven maar we doen ons best. De New Yorkse variant die we allemaal kennen, is robuust vol van smaak en kan soms zwaar aankomen. Maar het Baskische zusje is een heerlijk lichtgewicht dat maakt dat je van elke hap wil genieten en een tweede lading niet uit de weg gaat.

100% lokaal

Tijdens onze food tour door Baskenland leerden we verschillende chefs kennen die met hun hart en ziel kiezen voor streekproducten en met trost op hun menukaart voorstellen. We kregen de kans om een praatje te slaan met de jonge en enthousiaste chef van het restaurant Enea. Dit pareltje ligt net buiten het stadscentrum en brengt de traditionele Baskische keuken tot leven met een kleine twist. Enea werkt enkel met lokale handelaars en haalt haar producten binnen een straal van 50 km. Duurzaam en lekker!

Tijden onze rondreis hebben we zo’n mooie mensen ontmoet met een passie voor eten en lokale producten. We kwamen zelfs een leerplek tegen in de charmante stad Ordizia. Scholen kunnen daar terecht om te leren over gezonde voeding, seizoensgebonden gerechten en lokale productie. Een geweldig initiatief om te verzekeren dat de Baskische gastronomie wordt verder gezet door een volgende generatie.

Op bezoek bij een echt ciderhuis 

Nog iets dat we leerden op onze weg door Baskenland, is dat cider een belangrijke rol speelt in de Spaande geschiedenis. Vroeger werd cider als een soort serum aanzien met helende krachten. Pas veel later zagen mensen ook het genot in om deze sprankelende drank bij het eten te nuttigen. De dag van vandaag vind je overal ciderhuizen die lunch of diner aanbieden met bijpassende cidertastings. Tussen januari en april wordt de cider gebrouwen in grote houten vaten. Daarna wordt de cider in flessen gebotteld. Tijdens het brouwproces worden de houten vaten met cider sporadisch opengesteld voor publiek.

Wanneer het woord ”txotx” door de gangen van het ciderhuis weerklinkt, worden de vaten één voor één open gedraaid. Bezoekers en gasten worden dan uitgenodigd voor een tripje naar de ciderkelder. Daar kan je cider van het vat drinken. Helaas hebben we dit zelf niet kunnen meemaken en hebben we vooral veel verhalen gehoord met bijhorende handgebaren. Dus als je zelf staat te trippelen om cider van het vat te drinken in Baskenland, kan je best tijdens het brouwproces een bezoekje brengen.

Spetterende afsluiter

Het mag soms al eens iets meer zijn. Afsluiten doen we daarom in stijl met een bezoekje aan restaurant ENEKO.  Een echte uitblinker als het op duurzaam eten aankomt. En niet enkel het eten  is Michelinster waardig maar ook hun visie op de natuur en omgeving is bewonderenswaardig. Ze werken samen met lokale producenten en halen het onderste uit de kan met hun producten. Het doel is om afval zo veel mogelijk te vermijden. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld overschotten om bouillon te maken.

Maar ze gaan nog een stap verder en creëerden de grootste zadenbank in Baskenland om zeker te zijn dat hun lokale specialiteiten niet verloren zouden gaan doorheen de jaren. Dat is pas echte dedication! Maar niet enkel het eten draait om duurzaamheid, ook de architectuur van het gebouw draagt zijn steentje bij tot het geheel. Zonnepanelen, gerecycleerde materialen en hergebruik van regenwater zorgen ervoor dat de visie van ENEKO wordt doorgetrokken tot in het kleinste detail. Geen betere manier om de passie voor eten te ervaren en te ontdekken hoe je een betere toekomst kan koken.

Zoek je nog ideeën voor je volgende reis? Vergeet dan zeker deze food tour door Baskenland niet. Dit heerlijke paradijs wil je niet missen! Wil je deze food tour helemaal duurzaam maken? Dan moet je uiteraard ook aangepast vervoer hebben. Lees over onze keuze voor een rondtrip met de elektrische wagen doorheen Baskenland.

post a comment