Top

Treinen wordt weer hélemaal hip. Sinds corona staan we nog meer stil bij de impact van onze reizen. Er komen daarnaast steeds vlottere intercity treinen en nachttreinen bij om de concurrentie aan te gaan met het vliegtuig. En terecht, want met de trein op reis gaan is veruit het duurzaamste én aangenaamste om je te verplaatsen. Wij gingen duurzaam met de trein door Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk met een meerdaagse Interrail pas. Op de planning: Freiburg, het Bodenmeer, Tirol en Berlijn.

Freiburg: thuisbasis van de duurzame durvers

Vanuit België geraak je duurzaam met de trein op amper 6 uur in Freiburg, met een overstap op Keulen of Frankfurt. Freiburg is de hoofdstad van het Zwarte Woud en ligt onderaan in Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland genesteld. 40% van de stad bestaat trouwens nog altijd uit Zwarte woud. Overal waar je kijkt, zie je dus wel een stukje natuur piepen of water door de straten vloeien. De Freiburgers houden hier vooral van genieten: goed eten en drinken, sporten en niet te veel stressen.

Lekker eten in Freiburg

Voor goed eten en drinken hoef je trouwens niet ver te gaan. Elke dag staat onder de kathedraal tussen 7.30 en 13.30 een markt met lokale producten. Je vindt er groenten, kaas, ham, worst en meer. Toch grote honger? Op 5 minuten wandelen kan je terecht in de Markthal waar je uit tientallen kraampjes internationaal eten kan kiezen. Voor de beste wijn uit de streek, die trouwens helemaal bio is, geef je best een belletje aan Weingut Andreas Dilger. Hij verbindt sociaal en cultureel ondernemen aan wijnbouw met een overheerlijk resultaat aan wijnen en schnaps. Zum wohl!

Op verkenning in Vauban

Één wijk in Freiburg steekt er met hoofd en schouders bovenuit op vlak van duurzaamheid. Vauban ligt aan de rand van de stad en werd gebouwd met inspraak van de inwoners. Je ziet er amper auto’s rijden, een autoparkeerplaats kost dan ook 18.000 euro. Iedereen gaat hier te voet, met de fiets of met de tram. Dat hoor je ook als je rondwandelt, geen geluidsoverlast hier. Bijna alle straten zijn speelstraten die worden opgedeeld door kleine parkjes en blokken passiefhuizen.

Wij sliepen hier in het gezellige Green City Hotel Vauban, omringd door klimplanten en vlakbij de tramhalte. Duurzaam, lokaal en inclusief werken staan hier bovenaan de lijst met prioriteiten. Met de kaart van je kamer mag je zelfs gratis op het openbaar vervoer!

Zoek grenzen op aan de Bodensee in Zwitserland

De Bodensee is een gigantisch meer dat tikkertje speelt met Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Het ligt op 4 uur treinen van Freiburg. Als je hier zoals ons koninklijk wilt overnachten, stap je af in het treinstation van Staad en wandel je 5 minuten omhoog naar het stralend witte kasteel en biohotel Wartegg. De eigenaars renoveerden deze historische parel 30 jaar geleden met aandacht voor duurzame materialen en sfeervolle inrichting. Zelfs met de elektrische auto kan je hier laden voor de deur.

In het 14 hectare grote park rond het kasteel kan je kuieren tussen de moestuin, bijenkorven en schapen. En dat proef je ook aan al het lekkers dat ze hier opdienen. Je kan bijna niet genoeg krijgen van het knapperige brood, de romige kruidensoep, de lokale wijn en alle seizoensgroenten. Tot rust komen doe je met gemak in het ovalen turkoois bubbelbad op de eerste verdieping. Het lijkt wel rechtstreeks uit de Harry Potter films te komen.

Fietsers komen hier aan hun trekken met een gigantisch netwerk aan fietspaden. Daarnaast kan je in en rond de Bodensee bootje varen, eilandhoppen en zelfs met een zeppelin vliegen. Wij hielden het op een elektrische fiets die ons de Zwitserse heuvels over voerde. De uitzichten komen bijna rechtstreeks uit een sprookje. En de treinverbindingen zijn hier optimaal om rond te hoppen. Tip: wandel of fiets naar Steiniger Tisch voor een koffie met uitzicht.

De Duitsers zeggen het heel toepasselijk:

“Wenn ich den See seh, brauch ich kein Meer mehr”. – “Als ik het meer zie, heb ik geen zee meer nodig.”

Even van de wereld: het duurzaamste verblijf van Tirol

3,5 uur duurzaam met de trein verder tot in Oostenrijk ligt een hotel dat een bestemming op zich is. Nadat je bent afgestapt in station Jenbach en bus 8 omhoog hebt genomen, kom je in een andere wereld terecht. Van buitenaf ziet Biohotel Grafenast er niet zo veel specialer uit dan andere chalets in Tirol. Maar wanneer je binnenwandelt, word je onmiddellijk gevangen door de charme van deze plek.

Al meer dan 100 jaar legt de familie Unterlecher hier toeristen met veel liefde in de watten. Een wegwerp watje zal je hier nochtans niet snel vinden. Alle producten en elektriciteit zijn hier namelijk 100% organisch. Het gaat zo ver dat ze je voedselresten verwerken in zakjes compost die je mee naar huis krijgt voor je tuin. Daarnaast zorgen ze ervoor dat de minieme 4 kg CO2-uitstoot die gasten hier uitstoten, dubbel gecompenseerd wordt. Je slaapt hier met andere woorden op 2 oren, op je kussen van speltkaf.

In de zomer kan je rechtstreeks vanuit het hotel wandelen en fietsen. Elektrische fietsen mag je zelfs gratis lenen aan de balie. Voor de winterliefhebbers zijn er ook tal van mogelijkheden. De skilift ligt op 2 minuten wandelen en je kan hier ook prima langlaufen. Maar je zal misschien net zoals ons moeite hebben om deze wonderlijke plek te verlaten. De kamers hebben een hemels uitzicht op de vallei. En in de waldsauna kom je hélemaal tot rust.

Eet je buikje rond in Berlijn

Dankzij de ICE treinen die met 300 km/uur door Duitsland zoemen, kan je stressloos en fileloos in 1 trek van het zuiden naar het noorden sporen. Berlijn loopt ondertussen vér voor op andere steden als het op duurzaam, vegetarisch/vegan en internationaal eten aankomt.  Je ontdekt de stad dus idealiter al etend, met je neus in de richting van de beste lekkernijen. Je vindt tonnen inspiratie in de app Going Local Berlin en bij de food tours van Fork and Walk. Hieronder sommen we enkele van onze favoriete duurzame restaurants en winkels in Berlijn op:

1| Beba restaurant

Beba restaurant ligt verscholen in de inkomhal van het Gropius Bau museum. Niet alleen hebben hun traditionele Midden-Oosterse gerechten een vuurwerk aan smaken, de ingrediënten groeien naast je tafel. Beba gebruikt de ingenieuze verticale plantenkassen van Infarm om hun kruiden en sla ter plekke te groeien. Geïnspireerd door grootmoeders keuken maar vooral met veel liefde en kwaliteit gemaakt. Hier wil je gewoon elke dag terugkomen.

2| Markthalle Neun

Markthalle Neun is een historisch gebouw dat in 1970 nog van verval gered werd door de supermarktketen Aldi. Ondertussen trekt de markthal terug zo veel volk dat ze de Aldi overleefd heeft. Hier vind je allerhande kraampjes met lokale lekkernijen van brood, kaas en charcuterie tot hele restaurants en brouwerijen. Je kan hier dus niet alleen producten van korte keten kopen maar ook onmiddellijk proeven. Wij vielen voor een kaasschotel van Alte Milch en biertjes van Heidenpeters.

3| Pars Pralinen

Liefhebbers van chocola en wijn kunnen terecht bij Pars Pralinen. Deze pralines lijken wel té kostbaar om op te eten. Er is 2 dagen handwerk nodig om een praline af te werken voor verkoop. Verwacht je niet aan een traditionele chocoladebom maar een verfijnd eetbaar kunstwerkje met lokale seizoensgroenten- en fruit zoals rode biet en peer. Je kan hier ineens ook een biowijntje meeritsen om met je praline te combineren.

4| Isla Coffee

Voor een goede koffie mét smeuïg gebak klop je aan bij Isla Coffee. Isla gaat een stapje verder dan de andere vegan en/of vegetarische koffiebars die je overal in Berlijn vindt. Zero waste staat centraal: koffiedras gaat naar de planten, restjes melk gaan in de broodpudding en zelfs hun koffiekopjes zijn van koffieresten gemaakt.  Wat ze met restjes cake doen, hebben we niet gevraagd, daar blijft duidelijk geen kruimel van over.

5| Frea

Wil je echt all the way duurzaam gaan in Berlijn? Frea opende hier haar deuren als eerste vegan zero waste restaurant in de hele wereld. Geen zorgen voor de sceptici, het is hier zeker geen hippiegebeuren. Dit restaurant is voor echte fijnproevers en laat je geen seconde voelen dat je vegetarisch of zelfs vegan aan het eten bent. Smeuïge, smaakvolle sauzen brengen elk gerechtje samen tot een grandioos geheel. Tip: de gebakken patatjes als starter.

Zoek je ook nog een duurzaam hotel om te slapen? Wij vielen uitgeput en met een rond buikje in slaap bij Almodóvar Hotel in Friedrichsheim. Zij zorgen hand in hand met hun regionale leveranciers voor comfortabele kamers met duurzame meubels en een heerlijk vegetarisch/vegan ontbijtbuffet. De vegan croissants werden hier zelfs door de Franse gasten bejubeld. Ook aan ontspanning hebben ze gedacht met een yogamat in elke kamer (waarom heeft elk hotel dat niet eigenlijk?) en een rooftop sauna.

Duurzaam met de trein: de Interrail pas

Met de trein op reis gaan is helemaal niet duur, ondanks wat velen denken. Alleen is het soms handig om enkele weken (of soms maanden) op voorhand je tickets te boeken om zeker te zijn van een goede prijs. Maar soms wil je helemaal niet alles op voorhand boeken. Misschien gaat het wel plots sneeuwen in Tirol en wil je daar naartoe. En de volgende dag had je eigenlijk al honderden kilometers verder plannen in Berlijn…

Met een Interrail pas heb je alle flexibiliteit en kies je hoeveel dagen je wil reizen binnen de 33 landen die tot de pas horen. Zéker in Zwitserland kan je daardoor een goede deal doen, want daar kost alles net een tikkeltje meer. Met de trein bespaar je ook nog eens 90% CO2 ten opzichte van een vliegtuigreis. Nog meer reden om duurzaam met de trein op ontdekking te gaan!

Heb je er trouwens ooit al aan gedacht om je treinreis te combineren met een fietstocht? Je vindt heel wat inspiratie in ons artikel over fietsen langs de Elbe.

post a comment