Top
Hiken in Natuurpark Urkiola

Las jij het artikel over onze elektrische roadtrip door Baskenland? We maakten een ritje met een elektrische Volkswagen ID4 om een ​​glimp op te vangen van deze prachtige regio. Er is zo veel te zien in het Baskenland dat je gemakkelijk het noorden kwijt geraakt ;). Daarom hebben we een lijst gemaakt om je te helpen. Hier zijn 6 tips om je roadtrip door Baskenland nog leuker te maken.

1| Surf paradise Zarautz

Je kan niet langs de kust van Spanje reizen zonder op een surfplank te staan of op zijn minst getuige te zijn van enkele surfliefhebbers die hun ding doen. San Sebastián is voor veel surfers een favoriete stek, en tijdens je verblijf zul je veel mensen op blote voeten naar het strand zien rennen om de perfecte golf te vangen. Het kan behoorlijk druk zijn in het hoogseizoen, dus we reden enkele steden verder richting Zarautz om zelf wat surfvibes te creëren. Shelter Surf koppelde ons aan een echte surfer om ons de kneepjes van het vak te leren. Het kostte ons een paar pogingen, maar we zijn erin geslaagd om wat golven te vangen en in zekere zin te genieten van de levensstijl van de surfer. Er is beeldmateriaal om het te bewijzen!

2| Bezoek de lokale markt

De geschiedenis leert ons dat markten vroeger een noodzaak waren om producten te verhandelen en nieuws te verspreiden. Tegenwoordig is het meer een sociaal evenement waar je mensen ontmoet en je verse producten koopt van lokale boeren en handelaars. Vrijwel elke stad heeft zijn eigen versie van een markt. Je hebt de grote overdekte mercado’s zoals die in Bilbao en San Sebastián. Maar je hebt ook de wekelijkse markten in kleinere dorpjes zoals die in Ordizia. Elke woensdag kan je daar terecht voor je boodschappen om zelf een authentieke Baskische maaltijd te maken. Een ander verborgen pareltje dat we op de markt ontdekten, is dat lokale chef-koks soms wat pintxos bereiden en je de beste producten op de markt laten proeven.

Maar wacht, er is meer! Je kunt naar de markt gaan, je producten kopen en daarna koken met een echte Baskische chef met alle verse ingrediënten van de lokale boeren. Ga zeker langs bij de toeristische dienst voor meer info over deze unieke culinaire ervaring.

3| Volg de voetsporen van pelgrims

De weg naar Santiago de Compostella is een oude pelgrimsroute die gedeeltelijk door het Baskenland loopt en uiteindelijk naar Santiago de Compostella leidt. Het pad brengt je door het pittoreske Noorden van Spanje waar je betoverd wordt door de groene uitzichten en oude dorpjes die je pad kruisen. Gele pijlen leiden je door smalle straatjes en vissersdorpjes. Breng zeker je wandelschoenen mee. Geen fan van wandelen? Je kan de route ook op de fiets verkennen.

4| E-bike langs de groene ring

Vitoria-Gasteiz draagt ​​met trots de titel van European Green Capital. In 2012 kreeg de stad de award voor het verenigen van natuur en stad. Vitoria-Gasteiz werd een rolmodel voor andere steden in heel Europa en een ideale stop op je route door Baskenland. De stad verbinden verschillende parken met één groene ring. Die groene ring omringt nu de stad, verbindt zes verschillende parken en is ongeveer 33 km lang. Het perfecte parcours om je bloed te laten stromen of tot rust te komen.

Deze ring is de perfecte fietstour als je wat beweging wil. Tijdens je fietstocht van 2 uur vind je uitgestrekte velden, culturele bezienswaardigheden en natuurlijk de zes groene parken. Je kunt old school gaan en lekker trappen of elektrische fietsen huren in de buurt. En als je geen haast hebt, raden we je aan om een ​​picknick mee te nemen en van alle natuurlijke schoonheid van het landschap van Vitoria-Gasteiz te genieten. Geniet van de groene ring!

5| Wandelen in natuurpark Urkiola

Het is een understatement om te zeggen dat wandelen een nationale sport is hier in Baskenland. Wandelen is zo Baskisch als het maar kan, mensen zien het als een manier om contact te maken met de natuur rondom. En door zelf een wandeling te maken, leer je de schoonheid van de regio kennen. Tussen de groene bergen van het natuurpark Urkiola vind je veel natuurwandelingen.

Je kunt naast wilde koeien, paarden en schapen lopen die je naar de bergtop begeleiden. Geen paden, geen saaie routebeschrijving of toeristische kraampjes. Je wandelt gewoon omhoog tussen de bergtoppen. De Basken doen veel moeite om het landschap en de natuur zo puur mogelijk te houden. Hou daar ook rekening mee als je zelf de bergen in trekt.

Bonus! Als je de liefde nog niet hebt gevonden, begin je wandeling dan bij de abdij aan de voet van de berg en cirkel 3 keer rond de symbolische steen. Als je in die Baskische mythologie gelooft, kan je zo wel eens de liefde van je leven tegenkomen.

6| Drinken en eten

Ah de Baskische identiteit. Eten en drinken, daar draait het om, nietwaar? Rioja Alavesa is de place to be voor wijnhuizen, wijngaarden, wijnproeverijen, .. Je snapt het wel. Onze reis door Baskenland leidde ons naar de oudste originele wijnmakerij van Spanje: Casa Primicia in Laguardia. Meer weten over deze prachtige autovrije stad? Lees het artikel over onze elektrische roadtrip door Baskenland.

Je denkt misschien dat wijnhuizen niet duurzaam zijn, maar we hebben toevallig een wijnmaker gevonden die er alles aan doet om terug te geven aan moeder natuur. Ze maken biologische wijn, ook al is het een duurder en moeilijker proces. Ze oogsten de druiven met de hand, gebruiken geen pesticiden en geven terug aan het land door tussen de wijngaarden botanische tuinen aan te leggen en de natuur haar werk te laten doen. Maar er is meer, het residu van de wijn (zoals druivenschillen) wordt gebruikt als compost voor de wijngaard en wordt verwerkt in natuurlijke cosmetica. Ze gebruiken zelfs oude wijnstokken om hun lokale maaltijden te grillen.

Ziezo, dat waren de 6 tips om je roadtrip door Baskenland nog leuker te maken.

Meer weten over de heerlijke Baskische cultuur? Lees dan ons artikel over hoe je door Baskenland eet of bekijk een kleine recap van onze trip in onderstaande YouTube-video.

post a comment