Top
must-do tips voor een weekend Friesland

Kom deze herfst uit je comfortzone en laat je “opfriesen” met onze 5 must-do tips voor een weekend in het eigenzinnige Friesland. Een plek waar oranjekoek een roze cake is, sommige steden niet groter dan een gehucht zijn en de wind je langs alle kanten omarmt. Met uitvalsbasis Leeuwarden, is het vasteland van Friesland de perfecte plek om een weekend te komen uitwaaien. Bereid je voor op een shot natuur, avontuur, sterrenkijken en wegdromen aan de waterkant. “Opfriesen” is letterlijk opladen van je winterdipje zoals dat enkel in Friesland kan.

1| WAANZINNIG WADLOPEN AAN MODDERGAT

Het is misschien geen zuiderse zoutvlakte of exotische woestijn, maar het wad in Friesland is absoluut even uniek. In Moddergat creëert de afgeremde stroming twee keer per dag een levende, uitgestrekte moddervlakte tussen het vasteland en de Waddeneilanden. Gids Harm-Jan loodst je in short met een houten stok door de wadden tot aan de grens met de Noordzee. Je kan erop rekenen dat je 2 uur lang lekker door de modder, kokkels en oesters kan plonzen.

Praktisch: wadlopen mag enkel met gids op vaste tijden dus boek zeker op voorhand.

Tip! Warm je na het wadlopen terug op in het pittoreske Dokkum. Je eet bij KB Food & Drinks een heerlijk verse lunch met seizoensproducten in een eclectisch decor. Nood aan iets sterkers? Brouwerij Dockum serveert streekbier met een twist. Probeer hun nieuwste creatie ‘Opfrieser’ met de lokale sterkedrank Berenburg.

2| HET FRIESE WATER BEWONDEREN VANOP EEN SLOEP OF YACHT

In Friesland heb je niet alleen de lange kustlijn maar ook enorme meren en waterlopen. Daarom is bootje varen de meest authentieke manier om Friesland te verkennen. Voor een korte sloepentocht kan je terecht bij Ulbe van De Alde Feanen. Hij neemt je ’s avonds mee op een nachtvaart of verhuurt je met plezier een bootje voor een paar uur (50 euro) tot een dag (100 euro). Vooral ’s avonds kan je bij een heldere hemel sterrenkijken tot het oneindige en argumenteren of het nu wel of niet de kleine beer is die je daar ziet.

Je kan ook voor een weekend of week een ingerichte boot huren mét verwarming. Dat is in Friesland trouwens enorm populair met Kerst en oudjaar. Je hoeft zelfs niet noodzakelijk een vaarbewijs op zak te hebben. Je vaart je drijvende vakantiehuis naar het plekje dat je zelf het mooiste vind en kan de hele familie optrommelen als matroos. Schiffart Yachtcharter heeft 37 huurboten in alle maten en stuurt je indien nodig op pad met een ervaren vaarinstructeur. Die laat je op eigen houtje voortvaren van zodra je een waardige kapitein bent.

3| HOOGTES BEDWINGEN OP DE BOSBERGTOREN IN APPELSCHA

Het hoogste punt van Friesland is de koperkleurige Bosbergtoren die hoog boven de bomen van Appelscha uittorent. De toren staat op een 25 meter hoge duin die volledig over een boom gewaaid is en de 33 meter hoge toren staat er als een statige boomstam bovenop. De wenteltrap leidt je traag maar zeker naar het hoogste niveau waar de snelste weg naar beneden… eraf springen is (serieus!). Dat doe je gelukkig helemaal veilig onder begeleiding. Traag schuifelend of huppelend als een konijn kan je de hele toren terug naar beneden abseilen. Het kan niet anders dan dat je het hier spontaan warm van krijgt.

Praktisch: abseilen kan vanaf 10 personen en vanaf 25 euro per persoon bij de Jongens van Outdoor. Wil je enkel de toren beklimmen, dan kost het je slechts 2 euro.

4| OP EEN E-CHOPPER DOOR HET DRENTS-FRIESE WOLD DAVEREN

Op de grens van Drenthe met Friesland vind je een héél speciaal stukje natuur in het Drents-Friese Wold. Kronkelende bospaadjes en weidse vergezichten over de hei betoveren je met gemak en lokken je diep tot in het natuurpark. Zoals overal in Nederland kan je hier op alle mogelijke manieren de natuur verkennen: wandelend of fietsend, uitdagend of net op je gemak, op verharde of onverharde paadjes. Wil je zoveel mogelijk zien van het Drents-Friese Wold en je toch niet in het zweet werken? Doe rustig op je gemak en huur een e-chopper. De blitse scootertjes zijn elektrisch waardoor je tegen zo’n 25 km/uur door het park lijkt te zweven. Aanrader!

Praktisch: een chopper huur je vanaf 30 euro pp voor 2 uur als je een rijbewijs of scooterrijbewijs bezit via de Jongens van Outdoor.

5 | JE BATTERIJEN OPLADEN IN LEEUWARDEN

Leeuwarden ligt in het hart van Friesland en geeft je de beste mogelijkheden om alle windrichtingen te verkennen. Als het wat slechter weer is of je wat rustiger aan wil doen, kan je hier zeker je hartje ophalen. Draai een gratis stadsplan uit één van de automaten en slenter langs de Oldehove, de Kleine Kerkstraat, de Blokhuispoort en het Fries Museum. Ook voor rustig shoppen en lekker eten ben je hier op het goede adres. Tot slot kan je in het Fries Museum terecht voor een snuifje cultuur of een onderdompeling in het verzetsverleden van Friesland. De expositie Vrijheid, Vetes, Vagevuur brengt de middeleeuwse geschiedenis van Friesland helemaal tot leven via hun eigen(zinnige) manier van leven, taal en kledij.

Wij lieten ons tijdens ons verblijf verwennen in het kleurrijke hotel Via Via. ‘s Middags aten we een overheerlijke burrata salade bij Stek. En om af te sluiten aten we ons buikje rond met goed doordachte seizoensgerechten in een gerenoveerde gevangenis bij restaurant Proefverlof.

ZO MAAK JE VAN JE WEEKEND FRIESLAND EEN DUURZAME UITSTAP

Je maakt al een verschil door alles op te zoeken via de website Ecosia in plaats van Google. Ecosia investeert 80% van haar omzet in het planten van bomen. Zoek dus vooral lekker veel op voorhand op en voel je niet slecht als je op advertenties doorklikt!

Leeuwarden is perfect bereikbaar met de trein op ongeveer 4 uur vanaf België. Een enkel ticket kost je slechts 42 euro, dat is echt een prikje!

Boek je verblijven via Trooper en er wordt ook automatisch geld gedoneerd aan Ondernemers Zonder Grenzen of kies op trooper.be een ander goed doel van jouw keuze.

Verder is het een goed idee om eens goed na te denken over wat je juist in je koffer stopt en hoe duurzaam dat is. Daarom kan je vanaf nu onze inpaklijst voor op vakantie gebruiken die we na jaren duurzaam reizen met TravelRebel nauwkeurig hebben samengesteld.

Ga iets eten of drinken in een lokaal etablissement en koop je souvenirs in de leuke kleine winkeltjes die je overal ziet. Zo steun je maximaal de lokale handelaars.

NOG MEER REISINSPIRATIE

Ben je nog op zoek naar extra inspiratie? Op onze blog onder de categorie Nederland en op de site van opfriesen.nl vind je nog meer reisinspiratie terug.

Tekst en foto’s: TravelRebel Silke Lamoen

Dronefoto: Waanzinnige wereld

post a comment